Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hrdinou příběhu, který připomíná rané filmy Bressonovy a Wendersovy, je mladík Sebastien (hraje ho Georges Babluani). S vidinou, že si vydělá spoustu peněz, vstoupí do podivného světa za zavřenými dveřmi, který připomíná noční můru a kde se hraje ještě podivnější hra o život. „Často se mi vracejí vzpomínky z dětství,“ říká režisér. „Zafixované obrazy jsou jako paprsky světla protínající temnotu. Jsou vždy nejasně přítomné, ale když se pokouším znovu objevit jejich panenskou kvalitu, postrádám přitom pocit nevinnosti z dětství.“ Originální černobílý snímek ve stylu „film noir“ je pozoruhodnou výpovědí o lidech, jejich aroganci, zlobě i strachu. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (89)

genetique 

všechny recenze uživatele

Ku skutočnosti, čo všetko sa vo filme odohralo a čo všetko predstavuje známa hra na ruskú ruletu by som čakal napínavejší priebeh a aspoň trošku lepší príbeh. Napätia bolo síce dosť, ale práve pri spomínanej hre napätie dosahovalo úrovne ako keď sledujete ťahanie čísel zo športky. Hudba a čiernobiela kamera boli veľmi dobrou voľbou, no tento nezávislý snímok dieru do sveta nespraví. Sklamanie to však nie je. 70%. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Již začátek filmu je značně napínavý, pokud se vyhnete stupidnímu českému distribučnímu názvu, můžete být unešeni již z něj. My, co jsme se mu nevyhnuli, zřejmě všichni ubereme hvězdičku za tohle překvapení. Od chvíle, kdy se dostane Sebastien na místo určení, začíná perfektní a hlavně napínavý thriller. ()

Reklama

liborek_ 

všechny recenze uživatele

13 Tzameti je skvěle natočené existenciální drama o mladém gruzínském imigrantovi, který se neuváženě vrhne do vysoké hry podsvětí, v níž hlavní cenou je nejen obrovský balík peněz. Film má hutnou atmosféru, čemuž výrazně pomáhá černobílá kamera i herecký výkon režisérova bratra. Scénář je vpodstatě jednoduchý a nevyvaruje se některých slabin, které ale lze přičíst na vrub nezkušenosti režiséra, pro něhož je Třináctka celovečerním debutem. Od okamžiku, kdy hlavní hrdina Sebastien (a s ním i divák) pochopí, do čeho to spadl, je velmi snadno předvídatelné, jak děj bude pokračovat a jak to celé skončí. Naštěstí vše vynahrazuje dramatická akce, při níž sice divák tuší, jak dopadne, ale přesto v něm hlodá červíček pochybností: "a co když ne?" Samotný závěr filmu se pak vrací k tématu přistěhovalectví, které tvoří sice nenápadnou, ale přesto velmi podstatnou složku celého snímku. Sympatická je rovněž stopáž. Víc minut by už jen rozmělnilo, co je jinak (na debut) velmi dobře smíchané. P.S.: Ten český název fakt musel vymýšlet hlupák. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Číslo 13 žije! Zatiaľ. Trinástka je pre niekoho aj šťastné číslo. Z hry, ktorá sa odrazu v pokojnom a pomalom filme objaví, som nebol až tak prekvapený, ako som mohol byť, pretože som videl upútavku. No aj tak bola hra dosť adrenalínová, a mohla byť ešte viac, keby hráčov napadlo nezostať poslušnými ovečkami a zbrane otočiť nabok, kam by sa patrilo. Ale to by bol už celkom iný film. Tento má slušné scény pri hre, ale inak nič, žiadna pridaná hodnota a to ma mrzelo. ()

FilmFan24 

všechny recenze uživatele

Pomalu plynoucí film směřující k neodvratnému finále, kde je atmosféra podpořená černobílou kamerou tak hustá, že by se místy dala krájet. Hlavní hrdina Sébastien (George Babluani) dlouho, na rozdíl od českého diváka obdařeného všeříkajícím distribučním názvem, který ustřelil minimálně třetinu tajemna, netuší, do čeho se to vlastně dostal. Hra o velké peníze, kdy výhrou je vlastní život. Minimalisticky, místy možná nezajímavě, ale přesto v nejlepších tradici filmu noir natočený současný francouzský thriller. ()

Galerie (22)

Reklama

Reklama