Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Z boxerského ringu mezi baletky... Titulní hrdina snímku Billy Elliot je jedenáctiletý chlapec z hornického města v severozápadní Anglii. Po smrti maminky žije s otcem, starším bratrem a babičkou. Píše se rok 1984 a krajem už rok hýbou dramatické události kolem hornické stávky. Město je obležené policií, Billy však tyto okolnosti příliš nevnímá. Je totiž zcela zaujat nečekaným zážitkem. Po boxerském tréninku se náhodou přidal k děvčatům, která měla v tělocvičně hodinu baletu, a tanec ho doslova pohltil. Učitelka baletu, paní Wilkinsonová, v chlapci objeví skrytý talent a začne jej pomalu rozvíjet. Cesta k vytouženému studiu na Královské baletní škole je však dlouhá a plná různých úskalí. V prvé řadě je třeba překonat zuřivý odpor Billyho otce, který balet nepovažuje za činnost hodnou správného chlapa... Stephen Daldry, debutující divadelní režisér a mnohaletý ředitel londýnského Royal Court Theatre, dokázal zdánlivě tuctový příběh oživit originálním pojetím, které staví na kontrastu drsného hornického prostředí a zdánlivé odtažitosti baletu. Film natočil v typicky anglickém stylu moderního sociálního realismu, s důrazem na dobovou atmosféru, na přesnou charakteristiku postav a v neposlední řadě i s typickým britským humorem. Vedle řady dalších ocenění film získal tři oscarové nominace, a to v kategoriích nejlepší režie (Stephen Daldry), nejlepší herečka ve vedlejší roli (Julie Waltersová) a nejlepší původní scénář (Lee Hall). Vyzdvihnout zaslouží i přirozený herecký výkon Jamieho Bella v roli dětského hrdiny. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (647)

Disk 

všechny recenze uživatele

Úžasný zážitek vidět tento nenápadný snímek. Tak co zhodnotit nejdřív? Začněme hereckými výkony. Ty jsou jedním slovem famózní. Julie Walters je v roli paní učitelky Wilkinsové dokonalá. Otce v podání Garyho Lewise budete (v dobrém slova smyslu) nenávidět. Ovšem to, co předvedl Jamie Bell v roli Billyho Elliota, se jen tak nevidí. Kam se na něj hrabe Haley Joel Osment. To není jen role, Jamie Bell JE Billy Elliot. Za pozornost stojí především Jamieho obličej. Celou dobu jsem měl pocit, že je z gumy. Tolik charakterových kreací uvidíte málokde. Jamiemu věříte úplně všechno. Všechny jeho taneční scény jsou skvělé, na to nemám slov. Asi jsem se do něj zamiloval. Technická stránka filmu je také výborná. Výběr jednotlivých skladeb je pečlivý, všechny tam zapadají. Co musím vyzdvihnout, je neotřelá režie Stephena Daldrye. Nápad s prolínačkami (až uvidíte, pochopíte, co myslím) je k nezaplacení. Celý snímek rychle ubíhá, nenašel jsem žádnou vatu. Takže Billyho Elliota si budu pouštět ještě mockrát. Jamie, byl jsi skvělý a strávit s tebou skoro dvě hodiny bylo velmi příjemné. Doufám, že ještě někdy natočíš něco podobného, takových snímků potřebujeme víc! Děkuji ti. ()

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

Malý velký film o rodinném životě na rozmezí chudoby a existence, o nepochopení dospělých a o jednom neuvěřitelném, náhodně objeveném talentu. Film oslavující jak balet, tak i oddanost, cílevědomost a ctižádostivost. Tady opravdu platí za málo peněz spousta muziky, a to nejen metaforicky. Jamie Bell předvádí jeden z nejlepších dětských hereckých výkonů všech dob a v pouhých čtrnácti letech dokázal utáhnout na vlastních bedrech a nohách celý téměř dvouhodinový film. Stephen Daldry přinesl na plátno po dlouhé době konečně upřímný film, který kinematografii posledních let viditelně chyběl. Až Hodiny dokázaly, že nešlo jen o náhodu. Smekám klobouk a utírám poslední slzy, scéna s otcem a synem v objetí v okolí hromad uhlí je předčasným vyvrcholením celého filmu. ()

Reklama

Dever 

všechny recenze uživatele

Soundtrack Stephen Warbeck: 1. Cosmic Dancer - T-Rex [4:28] ,2. Boys Play Football [4:24] ,3. Get It On - T-Rex [4:24] ,4. Mother's Letter [0:39] ,5. I Believe - Stephen Gately [3:27] ,6. Town Called Malice - The Jam [2:53] ,7. The Sun Will Come Out [0:50] ,8. I Love To Boogie - T-Rex [2:11] ,9. Burning Up - Eagle-Eye Cherry [4:14] ,10. Royal Ballet School [1:11] ,11. London Calling - The Clash [3:20] ,12. Children Of the Revolution - T-Rex [4:44] ,13. Audition Panel [0:33] ,14. Shout To The Top - The Style Council [4:14] ,15. Wall Come Tumbling Down - The Style Council [3:21] ,16. Ride A White Swan - T-Rex [2:14] ,17. Cosmic Dancer (reprise) - T-Rex [4:27], ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Horníci tvrdej chleba maj, obzvlášť, když jejich synek propadne vášni k baletění. Ale proč by měl mít stejně mizernej život? Proč by si nemohl splnit svůj sen. Billy Elliot není o ničem novém a neokoukaném, je o stokrát ohraných věcech, ale funguje znamenitě. 90% Zajímavé komentáře: kitano, FateKEEPER, DearS ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Scénáristickými postupy jednoduchá povídka z maloměsta o talentovaném klučinovi, který si svůj sen chce splnit za každou cenu a aby se to podařilo, bude muset podstupovat nejen útrapy kvůli rodinnému zázemí a značně cholerickému otci, ale ani socio-politická situace v Británii 80. let tomu nepřidá, což mimochodem celkem dobře kontrastuje s jemným a zároveň tvrdou dřinou obestřeným baletem. Zdejší rozjímání tak trochu nechápu, protože objevení něčeho nového se určitě nekoná, ale poctivá britská komorní záležitost s pozitivní náladou, to ano. ()

Galerie (46)

Zajímavosti (10)

  • Představení v závěru filmu je „Labutí jezero“, verze Matthewa Bourna, ve kterém hrají všechny labutě muži. Billy (Jamie Bell) hraje labuť, o které dříve hovořil s paní Wilkinsonovou (Julie Walters). (HellFire)
  • Jamie Bell byl v době natáčení v pubertě, proto byly menší problémy s jeho hlasem a musel si holit nohy. (griph)

Reklama

Reklama