Reklama

Reklama

Existuje tajemství, kvůli kterému byste zabíjeli? V tomto napínavém a vzrušujícím thrilleru od režiséra Christophera Nolana uvidíte Hugh Jackmana a Christiana Balea v rolích dvou soupeřících kouzelníků, jejichž snaha předčít jeden druhého se změní ve smrtelnou past. Scarlett Johansson jako půvabná asistentka se stane figurkou i hráčem v jejich soupeření. Skvěle obsazené vedlejší role v čele s Michaelem Cainem a Davidem Bowiem. Geniální příběh a úžasný zážitek. Přichází Dokonalý trik, pozorně se dívejte. (Magic Box)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (2 140)

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $40milionovTržby USA $53,089,891Tržby Celosvetovo $109,676,311Tržby za predaj DVD v USA $46,041,455 //počet predaných kusov 2,689,847║ Spisovateľ Christopher Priest položil svojim knižným dielom základný kameň pre dokonalé spracovanie filmu od Christophera Nolana, z vnútorne silným strhujúcim dejom a s bravúrne gradujúcim napätím v okamžikoch keď sa dej nachádza na pódiu divadla.Po celý čas nám príbeh ponúka vďaka prestrihom v deji veľa otázok a práve preto aby sme dostali správne odpovede musíme si položiť otázku – Pozeráme sa pozorne?Herecké obsadenie je ako už býva u Nolana zvykom famózne a to nie len čo sa týka hereckých mien ale v prvom rade ich výkonov. Na začiatok spomeniem herecký výkon Hugha Jackmana v úlohe kúzelníka Roberta Angiera, dokázal naplno prejaviť svoj talent, tejto postave dodal vnútorné čaro plné roztrieštených pocitov a následných krutých reakcii, jeho postava sa nakoniec stala aj po hereckej stránke rovnomerne súperiaca s výkonom Christiana Bale ten ako kúzelník Alfred Borden vytvárajúci si vlastné triky je stále prenasledovaný svojim skúpim súperom. Aj vďaka výborne prešpikovanému scenáru sa Jackman a Bale po hereckej stránke stávajú jednou z najvyrovnanejších hereckých dvojíc v histórii celej kinematografie. (Najviac ma mrzí že dosť nedocenených.) Významnú úlohu si tu zahral v poslednej dobe dosť preferovaný Michael Caine v úlohe Cuttera ako technika cez triky, trošku menší priestor dostala Scarlett Johansson v úlohe asistentky Olivie postupne slúžiacej obidvom kúzelníkom ale aj tak dokázala zaujať svoje príbehové miesto tak aby nebola len nejakou peknou okrasou akú v príbehu na prvý pohľad predstavuje, jej postava sa stáva jedným z príbehových spojív. Pre úlohu Nikolu Tesla mal byť ako stvorený aspoň podľa Nolana David Bowie a s vážnym stojickým výrazom určite vo svojej úlohe ani nesklamal, tak ako jeho asistent Alley v podaní Andy Serkisa. Vo vedľajších úlohách sa ešte objavili Piper Perabo ako Angierová priateľka Julia McCullough a Rebecca Hall ako Bordenová manželka Sarah. "Svet kúziel a čarov doteraz nemal veľkolepejšie stvárnenie." /videl v kine 2x: 100%/ ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Jonathan Nolan, Christopher Nolan .. Díváte se pozorně? Pohlcující atmosféra vládne pevně tomuto snímku po (ne)celé dvě hodiny a drží pozornost tak intenzivně, že těm, pro které je popcorn a cola nedílnou součástí návštěvy kina hrozí, že svoji porci tentokrát dojí až cestou ze sálu (nebo v jeho závěru, kdy se bohužel poleví a začne těm málo všímavým popisně ukazovat každá spojitost a tajemná finesa). Bratrům Nolanům jejich kouzelnické představení o rivalitě vyšlo skoro na výbornou. Stejně jako každý „poctivý trik“ má i tato podívaná všechny potřebné ingredience, které důmyslně kryjí hlubší rozměry celého představení. Sice mohl být scénář prost některých závěrečných odhalení, ale režie vše vynahrazuje - typicky temná atmosféra, chladnější styl vyprávění s propracovanou výpravnou stránkou a neméně výtečnými hereckými představiteli (a mě víc mi sedl Bale:o)). 95%. ()

Reklama

Morien 

všechny recenze uživatele

(1001) "Are you watching closely?" Posedlost. Šílenství. Opravdové osudové ženy. Je zajímavé sledovat, jak jsou na první pohled každá jiná - blondýnka a zrzka, jiné role a jinak načrtnuté životní dráhy, čím blíž se ale film posunuje spirálou k tragédii, tím více se sobě začínají přibližovat, osudem, povahou i rysy v obličeji najednou tvoří jedinou bytost. Jejich muži jsou na tom podobně. Místo popisu jejich proměny bych ale chtěla mluvit o proměně, která se za osm let odehrála ve mně jako divákovi. V době premiéry jsem vášnivě milovala Christiana Balea (díky výkonům, které prováděl ve svých raných filmech, jmenovitě třeba Equilibrium, Swing Kids, Americké psycho, Mechanik) a proto u mě nad Hughem Jackmanem vyhrával na celé čáře. Potom, jak se čas posunul a Christiánova kariéra šla dál čím dál podivnějším směrem (Temný rytíř povstal, Veřejní nepřátelé, Fighter, čtvrtý Terminátor), se mi jeho herecký styl něčím znechutil (hlavně ten Fighter byla poslední kapka) a teď zpětně zjišťuju, že když se nyní podívám na Dokonalý trik, moje sympatie se úplně samovolně přesunuly na stranu Hugha Jackmana. A tím nemluvím o výběru mezi jejich postavami, Velkým Dantonem a Profesorem, protože oba se do svých rolí fyzicky hodí perfektně, ale o preferenci hereckého přístupu nebo nějaké tvůrčí aury nebo jak bych to řekla. Protože ve výsledku, když srovnám jejich pohledy, tak u Christiána vidím býčí, tupé oči, kdežto u Hugha lze najít jakousi jiskru. Bratři Nolanové jsou zejména konstruktéři a toto je poslední film v jejich kariéře, kde je pro mě jejich komplikovaný výtvor ještě snesitelný, a dokonce ho snáším s radostí. Bohužel postupem času získali dojem, že si mohou dovolit cokoliv, a já jako divák už si z jejich projektů nemám co vzít. Nicméně to tady ještě neplatí. Zbožňuji prohlášení: "Abrakadabra." ♥♥♥ ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Christopher Nolan je čím dál diskutovanější režisér. Jedni ho kritizují, druzí milují a ti ostatní se zdržují hodnocení a potichu se těší na jeho další film. Dokonalý trik přišel po velkém úspěchu Batmana (kritici chválili, diváci chodili...takže to je úspěch). Nelehkou situaci si Nolan raději napsal sám a neprohloupil. Sehnal si dva herce, které by chtěl každý režisér v jednom filmu. Hugh Jackman už není jen Wolverin co běhá jak Singer nebo Rattner pískají, ale stal se z něj herec první třídy po kterém se můžou režiséři utlouct. Proti němu stojí Christian Bale. Někým oblíben, ostatními nenáviděn, ale rozhodně výborný herec. K nim se rád připojil nestárnoucí a stále úžasná Michael Caine s dvěma krásnými herečkami, zatím poměrně málo známou Piper Perabo a už světoznámou hvězdou první velikosti Scarlett Johansson. Malou roličku si po delší době zahrál občasný herec, ale stálý zpěvák David Bowie. Úchvatné obsazení, které by však bez skvělé režie Nolana nebylo ničím. Nolan perfektně vystavěl svůj film na přátelství, které se po smrti ženy milované oběma muži změnilo v pomstu a nenávist. Dokonalý trik je úžasně vystavěný, vygradovaný, atmosféricky vytříbený a plný úžasných hereckých výkonů. Jeho délka je možná trochu větší než je obvyklé, ale film je opravdu napěchován nápady a dokonalým provedením. Často je diskutovaný závěr, v kterém se vše natvrdo řekne a ukáže. Pro jistou část lidí je to dobře, protože ne každému by vše došlo a druhou část lidí zamrzí, že tak chytře napsaný film musí uvadnout v primitivním přímočarém vysvětlení všech jeho tajemství. Osobně si přímo myslím, že to byl zásah studia, ale to ví asi jen pár lidí včetně režiséra. Film i s tímto koncem patří mezi to nejlepší co bylo natočeno v roce 2006 a doufám, že jeho kouzla vydrží i na mnoho dalších podívání. Nejlepší kouzelnický trik kinematografie, nebo znáte lepší? ()

TeeAge 

všechny recenze uživatele

|| Scenár: Jonathan Nolan, Christopher Nolan / Based on The Prestige by Christopher Priest | Hudba: David Julyan | Produkcia: Christopher Nolan, Aaron Ryder, Emma Thomas | Distribúcia: Touchstone Pictures (USA), Warner Bros. Pictures (International) | Štúdio: Touchstone Pictures, Warner Bros. Pictures, Syncopy Films | Rozpočet: 40 miliónov $ | Tržby: 109,676,311 $ || ()

Galerie (74)

Zajímavosti (55)

  • Prvé zábery vo filme na množstvo cylindrov a na klietky s kanárikmi sú predzvesťou, ako obaja kúzelníci neskôr predvádzajú svoje kúzla – využitím bezchybných kópií. (Biopler)
  • Chung Ling Soo je reálná osoba, která zemřela, když se trik s chytáním kulky nevydařil. (imro)

Související novinky

Tvůrce Westworlu natočí pilot Falloutu

Tvůrce Westworlu natočí pilot Falloutu

09.01.2022

Jonathan Nolan, bratr slavnějšího Christophera Nolana a zároveň zkušený televizní veterán, jenž má na kontě věci typu Lovci zločinců nebo v titulku zmiňovaný Westworld a rovněž pomáhal psát scénáře k… (více)

Jaký dostal Nolan rozpočet?

Jaký dostal Nolan rozpočet?

23.06.2019

Režisér Christopher Nolan se za poslední roky vypracoval do pozice, kdy je vlastně úplně jedno, co se rozhodne natočit, domovské studio Warner Bros. mu na to totiž dá takový rozpočet, jaký si řekne,… (více)

Kouzelník a herec Ricky Jay zemřel

Kouzelník a herec Ricky Jay zemřel

25.11.2018

Známý pro svoji kariéru profesionálního kouzelníka a herce z filmů a seriálů jako např. Hříšné noci nebo Deadwood, muž mnoha talentů Ricky Jay zemřel ve věku 70 let. Detaily úmrtí zatím nebyly… (více)

Zemřel zpěvák a herec David Bowie

Zemřel zpěvák a herec David Bowie

11.01.2016

Nikola Tesla z Dokonalého triku, Pilát Pontský z Posledního pokušení Krista nebo Thomas Jerome Newton z Muže, který spadl na Zemi. Včera nás v 69 letech opustil legendární zpěvák David Bowie a… (více)

Reklama

Reklama