Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V roce 1971 se spisovateli Cliffordu Irvingovi podařilo vydat jedinečné dílo. Na základě osobních setkání a rozhovorů, sepsal biografickou knihu o Howardu Hughesovi (světoznámý letec, režisér, dobrodruh...). Irving věnoval sepsání knihy naprostou většinu svého času a dokonce knize obětoval i dlouholetý vztah se svou ženou. Získal si tak obdiv mnoha čtenářů, vydavatelů, médií i kolegů. Ale jen do chvíle, než se o těchto pamětech veřejně vyjádřil ohromený samotářský miliardář Howard Hughes. „Nikdy jsem ho neviděl, ani o něm neslyšel... Je to tak fantastické, že to předčí i mou největší představivost.” To, co Clifford Irving vydával za osobní paměti Howarda Hughese, bylo naprosto vykonstruované a smyšlené. Irving tím docílil jednoho z největších mediálních podvodů a skandálů. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (87)

Radiq 

všechny recenze uživatele

Líbilo se mi, jak s nima všema dokázal pěkně zametat - vymýšlet si, lhát a mít to všechno na háku. Na to, co všechno provedl, měl navíc docela nízkej trest a ještě na tom vytřískal prachy, když o tom napsal vlastní knihu. Celkem zajímavej film, docela jsem si to užil. Nevím, co k tomu dodat. Za jedno vidění to stálo. A nebylo to Jiříkovo vidění. ()

Zíza 

všechny recenze uživatele

Tak mě napadá, vzhledem k dodatku, proč to prostě nevydá v Evropě, když mu to nechtěj vydat v USA? ;-) Ale to fňuk.... Film to byl na pohodu, přepisovala jsem si u něj dějepis a stíhala jsem s poklidem oboje, takže nedokážu říct, jestli je nudnej, neboť já jsem se u toho ani chvíli nenudila /viz. D. XoD/. Ale ten konec, kde už nebylo co na přepisování, jsem si docela užila a líbilo se mi, jak se Irving tolik vžil do Hughese. To bylo vážně dobrý, aspoň si nemusím stěžovat na "realisticky pojetý pád do bazénu", jak jsem měla v plánu před tím, než mi to bylo dovysvětleno... :-) Každopádně určitě nebudete litovat, když snímek shlédnete. Třeba se naučíte vymýšlet neprůstřelné báchorky. ()

Reklama

ZkuKol 

všechny recenze uživatele

Hezky vystihnutá atmosféra 70. let. Překvapivě slušný výkon od Gera, překvapivě slabý výkon Moliny a hezká muzika. Příběh bohužel není nikterak strhující a ani Lasse Hallström není režisér, který by ho nějak pozvedl svým stylem (spíše naopak některé potencionálně dramatické situace zabíjí až laciným symbolismem - hrozící prozrazení podvodu = alarm na schodech apod.) . Celkově vzato další průmerný životopisný film o člověku, kterého v ČR nikdo moc nezná, který napsal (falešnou) biografii o člověku, jež v čechách není znám o moc víc. PS:Doporučuji pouze lidem, které fascinuje osobnost Howarda Hughese. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Lasse Hallström mě příjemně překvapil. Proti jeho předchozím filmům tenhle kousek celkem svižně odsýpá a vůbec je živější. Ostatně i žánrově to není bůhvíjak vážné drama, ale bere se s nadhledem a nebojí se vyprávění odlehčovat jemným humorem. Dvojice Richard Gere a Alfred Molina je pevným hereckým základem celého vyprávění, které nakonec můžete brát jako chybějící dílek mezi Scorseseho Letcem a Pakulovými Všemi prezidentovými muži. A to mi vůbec nepřipadá jako špatná bilance. ()

blackJag 

všechny recenze uživatele

Solidně odvedená filmařská práce o zajímavém tématu podle skutečných událostí. Takový malý film o velkém Hughesovi, ovšem bez něj :-) Ústřední herecký tandem Gerea s Molinou dobře funguje a hlavně Gere zase jednou dokazuje, že o něm jako o charakterním herci netřeba pochybovat. Atmosféru doby se podařilo dobře nasnímat a já osobně jsem rád, že se mi to podařilo vidět v kině (i když mi dalo velkou práci přemluvit promítače aby to i přes nedostatek diváků - jejich téměř absolutní absenci - vůbec zpustil). Hudba: Carter Burwell. 70% ()

Galerie (14)

Zajímavosti (6)

  • Ve filmu si “střihl“ cameo Larry David. (becki_tu)
  • Knihy, které jsou spalovány ke konci filmu, jsou ve skutečnosti přebytečnými kopiemi knihy “Knife of Dreams“, jež je v pořadí jedenáctou novelou série “Wheel Of Time“ od Roberta Jordana. V jednom záběru je dokonce vidět logo této knižní série a vložená skládací mapa. (becki_tu)
  • Příběh je založen na skutečných událostech ze života amerického spisovatele Clifforda Irvinga, který je známý hlavně díky “ověřené biografii“ Howarda Hughese. Ukázalo se však, že šlo o jeden velký promyšlený podvod. (becki_tu)

Reklama

Reklama