Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Walter Sparrow, který pracuje pro město jako odchytávač zvěře, žije poklidně s milovanou Agathou a synem Robinem. Vše se změní, když dostane za úkol odchytit zatoulaného psa Neda. Zvíře ho kousne a uteče před ním na hřbitov, ke hrobu jakési Laury. Kvůli tomu Walter dorazí pozdě na schůzku s Agathou, která si krátí čekání v antikvariátu a koupí mu knihu 23 - Román o posedlosti. Walter se do knihy začte a je šokován podobností svého života s příběhem detektiva Rybky, jež se netýká jen minulosti, ale jakoby zrcadlila i současnost. Detektiv je posedlý číslem 23 a také Walter ho najednou nachází všude kolem. Na manželčinu radu zajde za psychiatrem Frenchem stejně jako v příběhu Rybka. Znovu narazí na psa Neda, jenž ho opět dovede k Lauřinu hrobu. Za vraždu byl odsouzen její učitel a milenec profesor Flinch. Walter ho navštíví ve vězení, přesvědčen, že právě on je autorem knihy. On však tvrdí, že Lauru nezabil a knihu nenapsal. Walter se dostává na stopu autora a dokonce odhalí místo, kde je zakopána kostra. Jeho žena mezitím objeví v opuštěném psychiatrickém ústavu krabici s nápisem Sparrow. Děj knihy, realita a Walterovy vzpomínky se děsivě prolínají a vedou ho k šokujícímu odhalení. (TV Nova)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (726)

Viktooorka 

všechny recenze uživatele

Abych se přiznala, nechápu to záporné hodnocení. Scénař mi nepřijde hloupý, a Carrey to zahrál velice dobře... když jsem si film půjčovala, nečekala jsem nic jinýho než blbost. Vidět hrát Carrey v thrilleru mě ale lákalo. Čekala jsem jestli ho neuvidím jako toho známýho "blbce" a v nějakém krvavém momentu se nezačnu smát, ale nestalo se tak. Věřila jsem mu každej moment. Myslím si, že jak většina lidí tvrdí z "hloupáho scénaře" vzniklo docela zajímavé dílo. A jak dále někteří tvrdí, že 23 neměla logiku, že někdy sčítal datum plus rok a jindy jen datum, to byl určitě záměr. Když chcete vidět 23 tak ji uvidíte a nezáleží na logice, ale na posedlosti. 23 mě příjemně překvapil, možná jsou ve filmu slabší chvíle, ale konec to tím vykompenzuje. Proto odemě dostává plný 4* ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Temný thriller s krimizápletkou. Takový, které Američané umí, leč tento se jistě vymyká zajímavým pojetím, jenž však nezakryje celkově neutěšenou kompozici jednotlivých film.dílců. Pátrání po tajemném vrahovi, který napíše o svém případu knížku a jednom vyšinutém muži, který se snaží záhadě kolem mladé krásné studentky přijít za každou cenu na kloub i za cenu nejvyšší, ztráty své svobody a skoro i mysli.!! ()

Reklama

freddy 

všechny recenze uživatele

Psychothriller s Jimem Carreym v hlavní roli, který pojednává o člověku, který žije klidným a pohodovým životem, aby nakonec díky náhodě zjistil, že asi ne vše v jeho životě je v pořádku. Upřímně řečeno je zde můj názora docela rozporuplný. Hlavním důvodem pro nízké hodnocení pro mě je to, že jsem se ve filmu postupně ztrácel. Jakmile začne Carreyho postava číst onu osudnou knihu a začne se paralelně odvíjet další příběh, tak jsem měl mnohdy problém rozpoznat, co je ten původní příběh (ta současnost), a co je ten vyprávěný příběh (kniha). Bohužel tohle bylo docela zmatečné, ale nakonec jsem se vždy nějak zorientoval. A pak se mi také nelíbila závěrečná pointa, kterou tvůrci na diváka vychrlí během posledních 10 minut. Z toho konce mám pocit, že jsem příliš mnoho nepobral a nejsem si jistý, že jsem vše pochopil. Ale pak jsou tu důvody, které mluví pro dobré hodnocení. A to sice právě zajímavost námětu, který, ač možná trochu zmatečně zpracován, je přece jen zajímavý. Alespoň mě tedy tento námět dokázal docela zaujmout. A tím druhým důvodem je Jim Carrey, který k mému překvapení nehraje tak špatně, jak to někteří zdejší uživatelé líčí. Jistě, Carrey je především komik a sedí mu komedie. Ale tuto roli si myslím že zvládl tak, jak on nejlépe umí, a herectví Carreyho rozhodně není na tomto filmu to nejhorší. Takže jsem se rozhodl hodnocení zprůměrovat a vycházejí mi z toho tři hvězdičky. ()

TeeAge 

všechny recenze uživatele

|| Scenár: Fernley Philips | Hudba: Harry Gregson-Williams | Produkcia: Beau Flynn, Tripp Vinson | Distribúcia: New Line Cinema | Štúdio: Contrafilm, Firm Films | Rozpočet: 30 miliónov $ | Tržby: 77,566,815 $ || Herecky šťavnaté psycho-drama, ktoré zlyháva jedine kôli prázdnej ústrednej myšlienke. Schumacher a jeho vizuálne hrátky na jedničku, niektoré scény sú formálne na prahu dokonalosti. Carreymu svedčia aj vážne role, ale čo sa týka scenára, z hovna sa hrad nepostaví. 45% | Blu-Ray, THX, EN DTS | ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Na to jak slabý hodnocení to má, to je celkem kvalitní thriller. Jim Carrey hraje jak o život a už po několikátý za svojí kariéru dokazuje, že neni jen tim úchylákem z Ace ventury nebo z Masky, ale že je taky kvalitní charakterní herec. Příběh je tak akorát složitej a s pěkně zakrytou pointou celýho filmu, žádný vážnější kiksy ve scénáři, teda až na ten přiblblej konec, se taky nekonaly a o předvídatelných nebo naivních scénách aspoň z mý strany se taky mluvit nedá. Dokonce sem většinu času byl i napnutej a záhadu kolem čísla 23 si užil a rád sem jí věřil, já nevim co se tady řeší, pro mě to je dobrej thriller s vynikajícím Carreym ()

Galerie (38)

Zajímavosti (22)

  • Každý z rodičů přispívá třiadvaceti chromozomy do DNA svého dítěte, jehož pohlaví určuje 23. chromozom. (Krouťák)
  • Blonďatá samovražedkyňa alias Suicide Blonde (Lynn Collins), s ktorou sa Walter Sparrow (Jim Carrey) v úlohe detektíva stretol, mala obľúbenú farbu rúžovu: rúžová (pink) sa skladá z červenej (red) a bielej (white). Red: R=18, E=5, D=4. 18+5+4=27. White: W=23, H=8, I=9, T=20, E=5. 23+8+9+20+5=65. Pink = 4 písmena: 27+65=92. 92:4 = 23. (Čísla sú poradie písmen v abecede.) (mindkiller)
  • Elisabeth Shue měla původně hrát hlavní ženskou roli, ale musela odmítnout, protože byla těhotná. (Siriuss)

Související novinky

Jim Carrey a režisér Juno si plácli

Jim Carrey a režisér Juno si plácli

09.03.2008

Kariéra Jima Carreyho si nějaký čas dávala šlofíka, ale zdá se, že navzdory fiasku s thrillerovým pokusem 23 se gumový Jim vrací s plnou parádou a momentálně patří k nejvytíženějším hercům vůbec.… (více)

Wolverine: Spojenci a protivníci

Wolverine: Spojenci a protivníci

21.02.2008

Natáčení X-Men Origins: Wolverine je v plném proudu (štáb pod vedením Gavina Hooda se začátkem tohoto týdne přesunul z divočiny Nového Zélandu do civilizované Austrálie) a tak je načase shrnout si,… (více)

Reklama

Reklama