Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Michael Clayton je "vyjednavačem" jedné z největších právnických firem v New Yorku. Tento bývalý státní zástupce má na starosti tu nejšpinavější práci ve firmě Kenner, Bach & Ledeen. Ačkoliv se již několikrát spálil a se svojí prací není spokojen, rozvod, špatná obchodní spekulace a narůstající dluh ho pevně drží připoutaného k firmě. Mezitím ve společnosti U/North závisí kariéra advokátky Karen Crowderové na urovnání multimilionového návrhu žaloby, kterou Claytonova firma vede proti nim do zdánlivě úspěšného konce. Když však prvotřídní advokát firmy Kenner Bach, Arthur Edens, sabotuje případ U/North, čelí Clayton největší výzvě své kariéry i svého života. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (556)

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Mocná korporace, škodlivá látka, stovky žalob, miliardy lítají vzduchem. Mnohokrát přežvýkané téma, ale co do formy podání a herců to snad ani nešlo lépe. Clooney mi na stará kolena začíná být sympatický za kamerou i před ní, Tom Wilkinson skvěle graduje svůj úvodní monolog a Tilda Swinton si přeříkává před zrcadlem a žádá o "ty jiné možnosti". Atmosféra, gradace děje, studené prostředí a Howardova perfektní hudba se krásně kloubí dohromady. Není to dokonalé, pochybuji, že v někom z tohohle prostředí by se mohlo hnout svědomí, ale film jsem si užil a to tak že hodně. P.S. Obsahuje nejchladnější vraždu filmového plátna. ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Michael Clayton mi nabídl naprosto odlišnou podívanou, než jsem od něj původně očekával. Žádné soudní pře, žádná nablýskaná kriminální story s šokujícím finálním rozuzlením, nýbrž dokonale civilní a precizní drama s přímo heroickými hereckými výkony. Nemluvím ani tak o Georgi Clooneym, který si odvádí opět svůj klasicky vysoký standart a coby neústupný vyjednavač tušící velký podvod je více než přesvědčivý, ale především o vyšinutém Tomu Wilkinsonovi a jeho únavných monolozích a advokátce Tildě Swinton, která si v sobě snad stále nese kus té zlé královny z Narnie. A byť jsem byl zpočátku dost skeptický a zápletka mi připadala dost přitažená za vlasy, tak pomalu se rozplétající scénář mě postupně dokonale vtáhnul a závěrečnou část už jsem si vyloženě užíval. Tony Gilroy natočil sice nenápadný, ale velmi rafinovaný snímek, který v krátkodobém rozmezí patří k pilířům svého žánru.. ()

Reklama

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Michael Clayton je špecializovaný pracovník na špinavú robotu v jednej z advokátskych firiem v New Yorku. Momentálne prežíva náročné obdobie. Jeho finančná situácia je pomerne mizerná, čaká ho rozvod a v práci prežíva jedno z najkomplikovanejších období. Prípad ktorý momentálne jeho zamestnávateľ rieši je zložitejší ako sa na prvý pohľad môže zdať. Chémia ako taká, od určitej doby, priamo či nepriamo ovplyvňuje naše životy. Stravu, rast, prírodu. Ale čo ak ohrozuje zdravie ľudí? A čo ak na daný problém upozorní advokát a priateľ v jednej osobe, ktorého majú všetci za blázna? Michaela Claytona čaká najväčšia výzva jeho života. Očistiť jeho meno. Pomerne komplikovaný príbeh v ktorom sa prelína dej úvodu so záverom. Priznám sa, že som sa miestami trošku strácal. Človek musí počas sledovania tejto drámy dávať veľký pozor. Miestami monotónne dielo v závere ponúka očakávané no zároveň prekvapivé rozuzlenie. Napriek tomu ma tento film až tak nebavil. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

WOW! Takýchto inteligentných, brilantne napísaných, precízne zrežírovaných (záverečná polhodina je taká napínavá, že z toho puká obrazovka televízora) a bravúrne zahraných (Tilda je proste skvelá!) právnických thrillerov nie je nikdy dosť. Aj sám Sidney by mohol byť hrdý, keby niečo takéto natočil. P. S.: Komu sa scéna s koňmi zdá ako deus ex machina, ten úplne nepochopil celú jednu rovinu rozprávania (so synovou fantasy hrou, knižkou, ilustráciami v nej, Arthurovou fascináciou príbehom... je v tom trochu mystiky, čo je v tomto inak dosť chladnom filme veľmi zaujímavý, hrejivý prvok). ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Vynikajúci opening s alarmujúcim monológom Toma Wilkinsona a zábermi na chladné presklené kancelárie nastolí atmosféru, ktorá vás pohltí a nepustí až do záverečného záberu na Michaela Claytona. Scenárista bourneovskej trilógie Tony Gilroy splodil úctyhodný režijný debut a vďaka hlbšiemu presahu vytrel zrak žánrovým konkurentom Stevenovi Zaillianovi (Žaloba) i Sydneymu Pollackovi (Firma). Famózna Tilda Swinton, výborní Wilkinson a Clooney. Dráma, hrdo reprezentujúca kategóriu „hollywoodský art“. ()

Galerie (51)

Zajímavosti (13)

  • Michael Clayton (George Clooney) nosí hodinky značky Jaeger-LeCoultre Master Hometime. (dyfur)
  • Do některých kin byl snímek poslán pod názvem „State's Attorneys“. (HellFire)
  • Všechny scény mezi Michaelem Claytonem a jeho přítelkyní (Jennifer Ehle) byly z finálního sestřihu vystřiženy. Měly by se tak objevit až na DVD edici. (DaViD´82)

Související novinky

Zemřel herec Tom Wilkinson

Zemřel herec Tom Wilkinson

30.12.2023

V posledních hodinách roku 2023 bohužel přichází smutné zprávy z Velké Británie. V sobotu 30. prosince totiž filmový svět ve věku pětasedmdesáti let náhle opustil anglický herec nominovaný na dvě… (více)

Čtvrtý Bourne v péči Tonyho Gilroye

Čtvrtý Bourne v péči Tonyho Gilroye

08.10.2010

„Nic nového pod sluncem,“ řeknou si ti z vás, kteří vědí, že scenárista Tony Gilroy (foto) spolupracoval na všech třech předchozích filmech o Jasonu Bourneovi a už od června píše čtyřku nazvanou The… (více)

Návrat Dr. Ryana a Dr. Jonese

Návrat Dr. Ryana a Dr. Jonese

08.07.2009

Dvě postavy, které proslavil Harrison Ford (pravda, Jacka Ryana si ještě před ním zahrál Alec Baldwin, ale svou pravou tvář získal agent až s Fordem), se pravděpodobně vrátí na plátna kin. Klepy o… (více)

Nej filmy roku 2008

Nej filmy roku 2008

25.12.2008

Mezi ČSFD uživateli s nejvíce body jsme udělali malý průzkum, které filmy se jim v roce 2008 líbily nejvíce a které nejméně. Nejedná se o žádné „ČSFD Oskary“ ani žádnou oficiální statistiku, jde… (více)

Reklama

Reklama