Reklama

Reklama

Lantana

Trailer

Obsahy(1)

Láska je veliké tajemství… Lantana, tropický keř s pestrými květy, se v Austrálii rozmnožil jako velmi odolný plevel, vytvářející ve velkých shlucích téměř neproniknutelné houští. Stejně spletité a neproniknutelné, jako dokážou být mezilidské vztahy. Vztahy mezi lidmi, kteří přestali mluvit stejnou řečí, kteří si po letech společného života přestávají rozumět, u nichž únava, zevšednění a podvědomá touha po něčem jiném, novém, ohrožují to vzácné a cenné, co si roky budovali. Takový je i úděl několika manželských párů ze současného Sydney, procházejících krizí středního věku. Policista Leon a jeho žena Sonja, starající se o domácnost a dva syny. Právník John a psychiatrička Valerie, do jejichž vztahu dramaticky zasáhla tragická smrt dcerky. Jane a Pete, pokoušející se zachránit rozpadající se manželství dočasnou rozlukou. Jejich cesty se kříží, jejich osudy se proplétají, aby je nakonec navždy propojila jedna tragická, nešťastná událost... Scénář filmu napsal podle své vlastní divadelní hry „Zmatení jazyků“ dramatik Andrew Bowell, natočil jej režisér Ray Lawrence, který se jím k celovečerní filmové tvorbě vrátil po plných sedmnácti letech. V r. 1985 debutoval pozoruhodným autorským snímkem Bliss, od té doby se věnoval pouze natáčení reklam a TV spotů. Lantanou ovšem opět připomněl své režijní kvality – film získal celou řadu Australských výročních cen a byl filmovými kritiky označen za australský film roku. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (98)

fefee 

všechny recenze uživatele

"Každá z postav příběhu má něco, co musí skrývat před ostatními podobně jako keř lantany... " Lži, zrada a podvod stále dokola... Netušil som čo je to Lantana no už teraz viem - nič nové! Na vonok krásne a dokonalé vzťahy no vo vnútri zhnité. Bravúrne zahrané, herecké obsadenie vskutku kvalitné, výborná hudba a dráma o láske a podvode je ako zo života. Viac menej koniec mi prišiel trošku sladší než by v skutočnosti mohol byť. V celku ale hodnotím tento snímok pozitívne, kvalitné drama. ()

LeoH 

všechny recenze uživatele

Obrázky ze života přezrálých lásek, mikroeseje o tom, jak těžké je někdy pro nedokonalou lidskou bytost udělat správnou věc (a hlavně vůbec přijít na to, co je správné), a výtečné herecké výkony by byly za silné čtyři, nebýt vyumělkované struktury plné chtěného oddalování, příliš okatých symbolů v čele s tím titulním, smrti, násilí a sexu jako ozdobných ornamentů neprorostlých s jádrem filmu. Vychází mi ***1/2. ()

Reklama

Radek99 

všechny recenze uživatele

Nádherná umírněná, komorní, pomalu plynoucí psychologická detektivka s tak úžasně promyšlenou drobnokresbou vztahů (i náhod, které rozhodují o jejich osudech) a jejich vyhoření, které snad k dlouhodobému vztahu patří z podstaty věci. Tenhle australský snímek se nádherně pomalu rozjíždí, aby složitým předivem příběhových linií pomalu, ale skutečně velmi pomalu zamířil v kolejiště téměř až osudového vyvrcholení, kdy kauzální řetězec příběhu pracuje naplno (nutno vyzdvihnout vynikající scénář). Za povšimnutí jistě stojí ta přesná studie drobných spouštěčů nakumulovaného stresu, zklamání, dlouhodobých frustrací, které tvůrci promyšleně umístili do příběhu, přičemž ten vrcholný, pláč policisty, má i pro diváka katarzní účinky. Jak ve svém komentáři zmínil zputnik, film svou příběhovou strukturou připomene Magnolii, ale mně ještě asocioval filmy Mexičana Alejandro Gonzáleze Ińárrita, zvláště jeho 21 gramů (možná právě v Lantaně objevil jeden z inspiračních zdrojů)... Tenhle poklidný, uměřený, skoro až televizní film má skutečně nosný dějový rámec a hluboké poselství o prázdnotě, která je skryta uvnitř vyhořelého vztahu (což ovšem ocení jen divák, který nějaký dlouhodobý vztah již zažil...). Lantana je skutečně opakem hollywoodských okázale velkovýpravných dramat, bez velkých hvězd (vyjma Geoffrey Rushe) - a přitom s velkými hereckými výkony, bez velkých gest a grandiózního finále, plný malých, drobných okamžiků, všednosti života, obyčejných lidí... ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Senzační vztahové drama s příměsí kriminálky, na niž je třeba si hodinu počkat, ale to čekání za to rozhodně stojí a není nijak nudné. Do té doby nám scénář a vynikající herci představí pestrou směsici postav, s jejichž příběhy pak ono "krimi" pořádně zamíchá. V momentě, kdy by jiné kriminálky teprve začínaly s odhalováním možných motivů, my už víme o hrdinech a hrdinkách Lantany téměř vše a jen čekáme, jak to nakonec vlastně bude. Jak už jsem napsal, špatného herce či herečku tady nenajdete (to se pozná podle toho, že ani mistr Goeffrey Rush tentokrát nevyčnívá) a scénář je neotřelý a mazaný. Režie podává dramatické situace s naprostým klidem, díkybohu se nedočkáme žádných hysterických výlevů, zoufalého křiku, potoků slz a hromad výčitek. Ne, kdepak, tahle tichá dramata jsou mnohem působivější. ()

Brouk 

všechny recenze uživatele

Lantana... pomaloučku, polehoučku byť gradující odvyprávěné psychologické drama několika jedinců, kteří mají k sobě blíž než si myleli nebo chtěli... Každý má svou XIII. komnatu a každý má na něčem či na někom svůj díl pocit viny... Skvělé herecké výkony, podmanivá a citlivá hudba... Kladem Lantany je i do jisté míry scénáristická svěžest... Jo, mně se to líbilo ()

Galerie (22)

Zajímavosti (3)

  • Filmovalo sa v Austrálii, predovšetkým v meste Sydney. (MikaelSVK)
  • Anthony LaPaglia si musel připomenout svůj australský přízvuk, který ztratil během let při práci na amerických filmech. (Cheeker)

Reklama

Reklama