Reklama

Reklama

Ils

Obsahy(1)

Film je natočen podle skutečné události. Clémentine je učitelkou na francouzském gymnáziu v Bukurešti a Lucas je spisovatel. Tento páreček žije šťastně ve velkém domě, který se nachází kdesi uprostřed lesů. Jednou v noci se zcela změní jejich život. Ještě to nevědí, ale jsou pozorováni. Když nastane noc, Clémentine a Lucas zjistí, že "ONI" jsou tady... všude... také v jejich domě. Kdo jsou oni? Co chtějí? Odpovědi mohou být hrůzostrašné. (LIVINGDEAD)

(více)

Recenze (516)

Hrabka 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších hororů, který jsem kdy viděl. Děsivá atmosféra plná lekaček u mě jednoznačně vítězí nad "maso-krev horory". Děj je vykreslen velmi jednoduše a až v závěru se dozvídáme, kdo že to měl chuť "hrát si". Hlavní francouzští protagonisté nijak nezklamali, spíše naopak. Opravdu výborný horor, který vás nenechá vydechnout! /// Po druhém zhlédnutí ubírám jednu hvězdičku, zas taková bomba to není. 75% ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Psychologicky vyspelejšie a filmársky sofistikovanejšie spracovanie rovnakého námetu, s akým pracuje britská brutalita Eden Lake. Zatiaľ čo tá šokovala až buranskou násilnosťou a priamočiarosťou, Ils vsádza na postupne rastúce zimomriavky, na tajomno, strach z neukázaného, na hrátky s kamerou a hlavne zvukom (!). A robí to síce nie priekopnicky - v zásade sme to už všetko niekde videli - ale nadmieru poctivo a pôsobivo. Ils je jedným z toho mála hororov, ktoré svoj žáner nedegradujú, ale naopak poukazujú na doležitosť filmárskeho umu v ňom. Francúzi opäť bodujú. ()

Reklama

Kothy 

všechny recenze uživatele

Dost zvláštní horor. První půl hodiny, se tam vůbec nic neděje, a pak to začne. Nejdřív přemýšlíte, jestli je to nadpřirozeno, nebo jestli je tam honí lidé. Mladému páru v Rumunsku do domu vniknou vetřelci. Nikdo ale neví proč, nebo o co jim jde. Pak už jsem sledujeme zběsilý útěk v noci lesem do neznáma. Ze začátku je to nuda, ale pak atmosféra zhoustne a je to vážně síla. "Pojď si hrát." ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Začátek filmu mi blízce připomínal horor Penny se bojí a Maria Roman zase Rachel Miner:) První část na mě působila lehce mysteriózně, s výskytem tradičních, avšak velmi účinných hororových prvků (tma, les, osamocený dům, děsivé zvuky), došlo ke stupňování děje, růstu napětí, a častých myšlenek na to, co jsou vlastně "oni" zač. Poté se jakoby tajemný nádech začne rozplývat a snímek se dostane do roviny "survival hororu." Začne probíhat skutečný a zběsilý boj o přežití. Ke konci se divákovi dostane vyjasnění o původu "těch", kteří byli po celou dobu zahaleni tajemstvím. Někteří možná budou zklamáni, jiné možná toto odhalení nechá celkem v klidu, jako mně. Což však neznamená, že bych byla zklamána. Možná právě ono jednoduché vysvětlení je o to mrazivější, že to "oni" zkrátka dokázali udělat, pro ně to byla nevinná hra. Závěr filmu je... depresivní? Šokující? Hrůzný? Vyberte si, co byste si mysleli Vy, když byste se ocitli tam, kde... ()

salahadin 

všechny recenze uživatele

Uuuf, tak jak začít. Nejprve asi výtkami. Film je krátký a tvůrci jej mohli trochu rozvinout. De facto se odehrává naráz, během krátké chvíle. Preferuji širší rozvinutí s oddychovými momenty. To je první a zároveň poslední výtka. Jinak je Ils luxusní film, u kterého jsem se opravdu BÁL. Famózní a skvostná je práce se zvukem a s kamerou, klasické žánrové postupy jsou oproštěny od laciných lekaček, o to je pro mě atmosféra děsivější a tvůrci napínají naše nervy k prasknutí. Během několika minut na začátku si navíc oba protagonisty zamilujete. Klobouk dolů před castingem, herci jsou vybráni skvěle (narozdíl např. od hororu Temné lesy). Ale nedával bych plné hodnocení, pokud by film sázel jen na osvědčené žánrové postupy. Ty jsou vylepšeny mnoha atmosférickými jevy a nápady, které činí ze snímku hotovou noční můru a rozuzlení - kdo jsou ONI - je nejlepší možné, jaké jsem mohl čekat. Miluju temné, mysteriózní horory/thrillery, které jsou zcela UVĚŘITELNÉ a postrádají příšerky, mutanty, zombie...ne, toto není spoiler, protože ONI jsou skutečně jedineční a budí strach svou bezelstnou brutalitou. Úvodní masoš je tak trochu vtažení do děje a lákadlo, sice nejsem fanda tohoto prvku, ale tady mi přišel vyloženě geniální, protože mladá herečka zahrála strach skvěle a hlas v křoví mě totálně sejmul. Bravo, nevím u čeho jsem se bál víc, jestli u Blair Witch, nebo u Ils. A já po skončení filmu raději říkám: "Pojďte, pane, budeme si hrát." ()

Galerie (19)

Zajímavosti (9)

  • Tvorcom po odprezentovaní filmu vyčítali, že sa inšpirovali projektmi typu Blair Witch (1999) pri natáčaní scén. Režiséri však túto inšpiráciu striktne odmietli. (Arsenal83)
  • Podľa režiséra Davida Moreaua herečka Olivia Bonamy trpela klaustrofóbiou a pri scénach v tuneloch to bol jej skutočný strach zo stiesnených priestorov. (ladko)

Reklama

Reklama