Reklama

Reklama

Proč bychom se netopili

(seriál)
Česko, 2009, 8 h 43 min (Minutáž: 51–54 min)

Režie:

Petr Nikolaev

Předloha:

Zdeněk Šmíd (kniha)

Kamera:

Martin Duba

Hrají:

Václav Rašilov, Markéta Štechová, Tereza Kostková, Radek Zima, Lukáš Vaculík, Jiří Ployhar ml., Zuzana Kajnarová, Branislav Polák, Arnošt Goldflam (více)
(další profese)

Epizody(10)

V seriálu Proč bychom se netopili se můžete těšit na vodáckou romantiku, lásky letní i celoživotní, spory nicotné i zásadní, řeku vstřícnou i nemilosrdnou, přírodní scenérie i všední realitu života našich hrdinů. Poznáme se s nimi, když se poprvé sejdou na vodě, budeme svědky prvních zkušeností, úspěšných pokusů i nezdarů. Překonají spolu nejednu krizi, někteří navážou trvalé vztahy, jiní zase na dlouho zmizí všem z dohledu. Po letech se ale znovu sejdou a zkusí podruhé vstoupit do stejné řeky i do stejné lodi. (Česká televize)

(více)

Recenze (246)

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Z nabídky produkčního oddělení naší tedy České Té Vé: Hele, Nikolaev, budeš točit seriál vo vodě, rozumíš. Teda vo lidech, co nasedaj do takovejch lodiček a plavěj se po proudu řek. Těm lidem se řiká vodáci. Každej rok sjížděj nějakou řeku a i když se mezi tim třeba neviděli, je mezi nima děsná pohoda a sranda. Jo, je to vole podle knížky, rozumíš. Napsal to nějakej Šmíd a vystupujou tam postavy co se menujou Keny, Sumec, Bongo, Křižák a tak, já nevim, proč si tak řikaj, ale lidi řikaj, že sou to ňáký přezdívky nebo co. Je to ale docela tenký, tak se tim nemusíš hele jako řídit a nemusíš tam jako ty postavy mít tak jako v knížce. Třeba Ivan hele, to je dneska vyloženě politický méno, eště bysme tu měli obvinění z propagace kdoví čeho. Nebo ta Ofélie, co jí je to jako určený, to by se to na vodu nedostalo. Musíš to na těch deset dílů ňák natáhnout, nejlíp jako to pojmout tak jako takový laskavý vohlídnutí za mládim, nostalgie frčí. Herce ber ňáký aby se s nima ztotožnila nastupující generace né, jako musej se na to dívat ty mladý abysme je jako vzdělali vo krásách našich luhů a, no jak to sak- jo, hájů. Ženský ať hlavně můžou ukazovat kozy to zakreje že sou to totální nány neodlišný od husy a navrch to chce ňákej šlágr vod ňákýho populárního typickýho trampa jako je ten andělskej Krajáč. Teda Krajčo. No já myslim, že to budeme mít pořešený né. Jenom ať se zas někdo nezeptá "Dobrý den pane Nikolaev, vám se ten seriál jako líbil?" No to bych blil. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Nevím, nevím, první díl se vůbec nerozjel. Jsem trošku v rozpacích. Strašná nuda. Vodácké prostředí přece nabízí mnohem víc, než co tady ukázali. Tohle má být seriál na hlavní vysílací čas? Všichni herci působili strašně toporně. Domácí video z vodácké výpravy našich známých vypadá líp a to jeli Sázavu. Je vidět, že scénář se utopil v Lužnici. Dávám dvě hvězdičky za krásnou přírodu a černobílé snímky. Už mě neláká seriál dokoukat. ()

Reklama

gogos 

všechny recenze uživatele

Po 4 dílech musím uznat, že se jedná o solidní a koukatelný seriál. Není to žádná hitparáda, avšak každý díl dokáže zpříjemnit večer. Občas se zasmějete, občas se pokocháte pohledem na krásné ženy, zažijete nějaké to dobrodružství. Na druhou stranu má toto dílo občas hluchá místa, někteří herci mi připadají toporní a ztvárnění vodáků je taky takový hodně divný... ()

HoneyBunny

všechny recenze uživatele

Tenhle seriál alespoň občas ukáže důvod, proč čtenáři milují knížku Zdeňka Šmída - pro tu letní pohodu a lásku k lodím, pádlům, šlajsnám, připáleným buřtům a Lužnici, nad kterou se vznášejí hejna krvelačných komárů. Není náhoda, že nejlepší průpovídky i zápletky pocházejí právě ze Šmídova pera. Ale udělat z té útlé knížečky desetidílný seriál? Ehm... řekněme, že zatím se v něm najde hodně vaty. Z herců je nejpřirozenější Lukáš Vaculík, který svoji roli prošedivělého mořského vlka Křižáka zvládá s přehledem (navíc posiloval :-). Bohužel, Nikolaev se neobtěžuje dát svému seriálu nějaký hezký tvar (slyšel někdy o gradaci děje, třeba když loď prolétne divokou šlajsnou?), Proč bychom se netopili zkrátka vypadá tak, jak jsme od ČT zvyklí - nedodělaná, místy připitomělá směska, kterou má zachránit to, že se v ní mluví česky. ()

CaptainNor 

všechny recenze uživatele

Disciplinovaně jsem si počkal na konec seriálu, ač bylo už po prvním dílu jasné, že se žádný zázrak nestane. Mám smíšené pocity jako když spadne moje zlá tchýně v mém novém autě ze skály. Vaculík je profesionální přehrávač, Sumec se dostatečně znemožnil v druhé radě Nemocnice, Bongo je vrchol trapnosti a Otouš by se dobře vyjímal v roli pedofilního vedoucího letního dětského tábora. Holky tam nejsou od toho, aby hrály, ale aby se na to dalo aspoň trochu koukat. A nejen ony, ale hlavně překrásné záběry českých řek a vodáckých reálií. Pro mě se tím seriál stává kultovním a považoval bych za zradu sama sebe, snižovat hodnocení kvůli tomu, že se příliš nepodařilo zpracovat skvělou knižní předlohu Zdeňka Šmída. ()

Galerie (182)

Zajímavosti (8)

  • O postavu vodáckého vůdce Křižáka stála řada herců. Rozsáhlým castingem nakonec prošel Lukáš Vaculík. Pomohlo mu k tomu také to, že hodně trénoval v posilovně. (cariada)
  • Vo Vysokých Tatrách sa natáčal jeden z dielov seriálu na zjazdovke zo Štartu do Tatranskej Lomnice, v Tatranskej Kotline na ferrate a vo výleze z legendárnej horolezeckej cesty "Hokejka" v západnej stene Lomnického štítu - tesne pod vrcholom. Herci to zvládli na jednotku. (ujec)
  • Ústřední písnička seriálu je „Tak nějak málo tančím“ od skupiny Kryštof. (SONY_)

Reklama

Reklama