Reklama

Reklama

Proč bychom se netopili

(seriál)
Česko, 2009, 8 h 43 min (Minutáž: 51–54 min)

Režie:

Petr Nikolaev

Předloha:

Zdeněk Šmíd (kniha)

Kamera:

Martin Duba

Hrají:

Václav Rašilov, Markéta Štechová, Tereza Kostková, Radek Zima, Lukáš Vaculík, Jiří Ployhar ml., Zuzana Kajnarová, Branislav Polák, Arnošt Goldflam (více)
(další profese)

Epizody(10)

V seriálu Proč bychom se netopili se můžete těšit na vodáckou romantiku, lásky letní i celoživotní, spory nicotné i zásadní, řeku vstřícnou i nemilosrdnou, přírodní scenérie i všední realitu života našich hrdinů. Poznáme se s nimi, když se poprvé sejdou na vodě, budeme svědky prvních zkušeností, úspěšných pokusů i nezdarů. Překonají spolu nejednu krizi, někteří navážou trvalé vztahy, jiní zase na dlouho zmizí všem z dohledu. Po letech se ale znovu sejdou a zkusí podruhé vstoupit do stejné řeky i do stejné lodi. (Česká televize)

(více)

Recenze (246)

July 

všechny recenze uživatele

Po 1. dílu přišlo zklamání. Tohle si docela pěkná a humorná knížka Zdeňka Šmída nezasloužila. Uspávadlo jako začátek Vesmírné odysey. 2. díl jsem brala jako takový zkušební - pokud se úroveň nezvedne, jdu od toho. Ale ona se zvedla, nuda ubyla a vtípky už nebyly tak trapné, dokonce se na to docela příjemně dívalo, i když žádná sláva to taky nebyla. Nicméně mým testem epizoda prošla - a pokud ostatním dílům tato úroveň vydrží, nebo se (snad) ještě pozvedne, nejspíš budu hodnotit i na 3*. Zbytek: Nakonec jsem vydržela seriál sledovat až do konce a ptám se proč. To bylo tak neskutečně hloupé a často nudné! A takovou pitomou smrt si mohl vymyslet snad jen scénárista v rauši... Radši zůstanu věrná mnohým zahraničním seriálům, které se k nám sice ještě nedostaly nebo se teprve začínají vysílat, ale na internetu kolují i jejich nové skvělé díly... ()

Paldini 

všechny recenze uživatele

Literární předlohu jsem nečetl, ale předpokládám, že její humor je postaven na glosování situací, které mohou takového vodáka potkat při sjezdu nějakého divokého toku. Tohle může výborně fungovat v knize. Na obrazovce to vypadá tak, že se partička třicátníků chová jako puberťáci, a někdy ani to ne, což vyznívá v konečném důsledku více než trapně. ()

Reklama

viperblade 

všechny recenze uživatele

Přiznávám, tento seriál jsem vždy poslouchal jen na půl ucha a sem tam jsem i něco zahlíd. Ale neřekl bych, že proto dávám nízké hodnocení. Je to spíše proto, že tam, kde situace mají být vtipné, nejsou. Tam kde dojemné, nejsou. Tam kde šokující, nejsou SPOILER!!! (viz. smrt jedné z hl. postav v závěru seriálu). Takže za děvčata jedna, za Vaculíka, který tam byl jediný sympatický, druhá. Víc ani ťuk. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Před časem jsem na doporučení kamaráda přečetl vodáckou bibli Zdeňka Šmída Proč bychom se netopili a mohu říci, že je skvělá. A když jsem prvně slyšel o tom, že ČT chystá adaptaci této knihy, zajásal jsem. Ovšem, jak už to chodí, nebylo daleko ke zklamání. Hlavní problém je v tom, že tvůrci zřejmě pochopili Šmídovu předlohu jen částečně (i když se paradoxně sám autor podílel na scénáři). Ta je jako humoristická kniha psána s obrovským nadhledem, kde situace s vážnou tváří (např. Křižákovo pohřbívání pádla) jsou podána s velkou nadsázkou. V seriálu se snaží v těchto okamžicích moc tlačit na vážnou tvář a vyznívá to nedobře, až trapně. A seriál není z daleka tolik vtipný, jako kniha. Jako oddychovka to špatné není, herci jsou sympatičtí, ale každopádně se jedná o další seriál z kategorie nic moc. P.S.: Nejvíc jsem se těšil na písničky s texty Zdeňka Šmída, které nahrála skupina Hop Trop. Ty mi tam nejvíc chyběly. Ve dvou dílech si dali akorát Vodáckou holku, ale ani jednou ji nedozpívali. Místo toho jsem si v každém díle musel 2x poslechnout tu odrhovačku Richarda Krajča :-( 50%. ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Dojem z prvního dílu mírně řečeno rozpačitý. Že se televizní adaptace nevyrovná předloze jsem očekával, ale tohle je křeč. Na holky se hezky kouká, chlapci se snaží, ale moc jim to nejde - herecké výkony žádná velká sláva. Humor příliš nefunguje, hudba by ušla, ale škoda, že tvůrci nesáhli po muzice inspirované přímo knížkou "Proč bychom se netopili" od Šmídových kamarádů z Hop Tropu. Takže zbívá krajina a trocha té vodácké romantiky. Zatím je to dost málo. Další díly neuvidím, neb 2. 2. začíná jarní část kuželkářské sezóny a v pondělí jsou zápasy, takže až na další zůstanu u dvouhvězdičkového hodnocení. Až někdy shlédnu seriál celý, třeba ho přehodnotím - ačkoliv 10 dílů mi připadá jako podezřele dlouhá stopáž. ()

Galerie (182)

Zajímavosti (8)

  • Seriál se natáčel od 29. dubna 2006 do 4. září 2007 v Ostravě, na Lužnici, ve Vysokých Tatrách a na Jindřichohradecku. Seriál se také točil na Nežárce, konkrétně u obce Hamr, kde vznikla i závěrečná scéna. Dále se štáb pohyboval v obci Drahov, Malenovice nebo městě Veselí nad Lužnicí. (Sony1994)
  • O postavu vodáckého vůdce Křižáka stála řada herců. Rozsáhlým castingem nakonec prošel Lukáš Vaculík. Pomohlo mu k tomu také to, že hodně trénoval v posilovně. (cariada)
  • Ústřední písnička seriálu je „Tak nějak málo tančím“ od skupiny Kryštof. (SONY_)

Reklama

Reklama