Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Budovatelská témata se v 80. letech přetavila do bipolárních mravních dilemat, do nichž se dostávali příliš ctižádostiví jedinci, chtějící za každou cenu vyniknout. Hrdinou je vedoucí demoliční čety, která bourá velké objekty, zpočátku snad i sympatický mladík, jenž však v honbě za kariérou a oceňováním začíná přestupovat hranice, jak se tehdy říkalo, socialistické morálky i zákonnosti. Ocitá se pozvolna v protikladu k zásadám obyčejných, avšak čestných lidí. Vypravěčský nevýrazný, proklamativní snímek je úzce spojen s dobou svého vzniku, stěží v něm nalezneme nadčasovější postřehy. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (25)

Master19 

všechny recenze uživatele

Klasická moralitka, která ale trošku balancuje na hraně - hlavní postava se dostává do potíží nejen vlastními "silami" ale i tlakem zvenku. Jana Paulová tu překvapivě hraje takovou divně studenou potvoru, Vítězslav Jandák klasického mastného rozkrádače a šmelináře a Oldřich Navrátil spolu s Ladislavem Trojanem a Ondrou Vetchým solidární kolegy. Hrdina, zdánlivě hodný a poctivý se pomalu stává rozmařilým a nesocialistickým, to samozřejmě neustojí a všechno nemilosrdně spěje k havárii nejen obrazné, ale i konkrétní - při demolici staré haly. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Libová věc, do určité míry bez nadsázky. Výborný portrét normalizační bezvýchodnosti, kde hrdinovi nezbývá než buď šlapat v kole státního podniku, nebo se pustit do melouchaření. Vzhledem k tomu, že ideologie se tu takřka nezpřítomňuje slovně, působí ten film hodně hnusně, šedivě a zoufale. Samozřejmě, historka o chlapovi, který se zruinoval, moralizuje především svojí zápletkou. Ale to se dá brát s úsměvem na rtech a namísto toho se soustředit na atmosféru, která je opravdu podařená. Líbí se mi, jak tyhle hovadiny nezáměrně rozkrývají samu podstatu úpadku let 80. ()

Reklama

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Marigold mi prakticky vzal ,,z pera'' vše co jsem chtěl napsat. Pokud jste chtěli v osmdesátkách vypadnou ze stáda museli jste na to mít buď sakra dobré známé, koule a vědět jak v čem chodit a nebo tovnou začít páchat trestnou činnost. Hrdina filmu nemá ani jediné a tak se snaží dopomoci k vysněné chalupě jen tvrdou prací a posléze i přijmutím pokoutné nabídky svého spolužáka Petra, který vede vinárnu a umí se k penězům dostat i jinak. Na této cestě stále více a více odhazuje své morální zásady, odmítá rady svých přátel a je dokonce se stále více izoluje své rodiny, která jej nechápe. Paradoxně on to vše podstupuje právě pro ni. Je smutné, že Jandákové získali po revoluci ještě vyžší vliv, moc a prachy. Měli kontakty, věděli jak v čem chodit a byly tedy na kapitalismus sesvými Sierrami dobře připraveni. A mohla tak začít divoká devadesátá léta.... Film byl koukatelný a docela byl zajímavý i ten náhled pod pokličku střelmistrů, pracujících na demolicích a odstřelech budov. Dávám tři rozbušky. * * * ()

sator 

všechny recenze uživatele

Ve své době (80.léta) napsal litvínovský spisovatel Jiří Švejda stejnojmenný román, za který čelil i několika žalobám od lidí, kteří se v něm poznali.Podle tohoto románu vznikl - na svou dobu - docela dobrý film. Nesouhlasím z ofic. textem distributora. Důvody chování Ing.Kaliny jsou v celoživotním podceňování otcem, a následnou snahou syna mu dokázat, že " něco" umí...Melancholickou atmosféru filmu vytváří i průvodní písnička Černá voda s textem J.Kainara a z hudbou Z.Vřešťála. 70 % Do podoby bezvýchodně melancholického filmu zasáhla cenzura a režisér Antonín Kopřiva se k další práci dostal až po roce 1989. ()

cing-ti 

všechny recenze uživatele

Je to trochu předvídatelné, ale dalo se na to koukat. Petr Pospíchal je sympaťák a uměl bych si představit, že by zahrál větší "kládu" až mě mrzí, že jsem ho neviděl v nějaké větší roli! Výborná je v tomhle případě filmová hudba, resp. skladba která se ve filmu objevuje. Nevíte zda se to dá někde stáhnout? ()

Zajímavosti (6)

  • Natáčení probíhalo v Teplicích, Mostě, Novém Kníně a Malé Hraštici. (M.B)
  • Při hromadné kontrole děti v ordinaci zazní i jméno Švejda, což je jméno autora předlohy filmu. (sator)
  • Do podoby bezvýchodně melancholického filmu zasáhla cenzura a režisér Antonín Kopřiva se k další práci dostal až po roce 1989. (sator)

Reklama

Reklama