Reklama

Reklama

Letci z Tuskegee byli za druhé světové války slavnou americkou leteckou jednotkou složenou z Afroameričanů. V té době v americké armádě stále existovala rasová segregace a černoši byli považováni za lidi podřadné, neschopné ovládat složité stroje, vhodné pouze k pomocným úkolům. Prvního kurzu se v červenci 1941 účastnilo třináct afroamerických kadetů. V příštích čtyřech letech byli letci vysláni na více než patnáct tisíc bojových misí po Evropě a severní Africe. Tito hrdinové tedy bojovali nejen proti Hitlerovi, ale i s předsudky své vlastní země, za kterou někteří i položili život. (TV Nova)

(více)

Videa (19)

Trailer 2

Recenze (218)

Žralok 

všechny recenze uživatele

Máte rádi válečné filmy ? Máte rádi filmy o letcích a štve vás že jich je tak málo ? Nepatříte k hnidopichum co hledaj na všem chyby ? Pak je tento film pro vás. Plusy tohoto snímku jsou rozhodně zvláštní efekty, akce, postavy, inspirace skutečnými událostmi a použití proudové stíhačky Messerschmitt Me-262 ve filmu. Je to první film kde jsem tuto krásku viděl v akci. Mezi mínusy patří jedna příběhová nitka, kterou nebudu blíže popisovat abych se vyhnul spoileru. A kamufláž letadel která neni uplně do detailu přesná. Pro laika nebo pro člověka co nečeká absolutní realitu žádný rušivý článek. ()

bartias 

všechny recenze uživatele

Na konci 70. let se George Lucas - režisér nechal inspirovat leteckými souboji druhé světové války ve velkolepém finále prvního filmu ze ságy Star Wars. O několik desetiletí později je George Lucas - producent podepsaný pod filmem o prvních černošských letcích z Tuskegee. Kruh se uzavřel. Škoda, že tak melodramatickým způsobem. Scény na zemi jsou sbírkou více nebo (většinou) méně příjemných klišé a z příšerných dialogů vlastně až mrazí. Letecké souboje jsou ale jasná esa. Parádně natočené šarvátky ve vzduchu jsou technickým skvostem a zůstávají nejblíže tomu, co by se dalo nazvat Lucasovým návratem k X-Wingům. ()

Reklama

Davies182 

všechny recenze uživatele

Možná přeci jen o stupínek lepší než Flyboys, tam ale zase hraje ve prospěch snímku klučina jménem James Franco. Těžko pak srovnávat, když Hemingwayův kousek nabízí znatelně promakanější a mnohem efektivnější akční scény. Vytvoření silných pout k jednotlivým postavičkám zde také nehrozí, na druhou stranu se ale divák nemá šanci začít příliš nudit, steroidy jsou do něj totiž pumpovány s rozmyslem a sympatickými intervaly: bitky jsou zatraceně sexy, a není jich málo. Příběh zaostává, ale kdo by nepřimhouřil jedno oko, když je to true story, že. Jinak další (i když o něco menší) fail české distribuce a tudíž jasná volba v (pouze!) HD. ()

Riddick77 

všechny recenze uživatele

Brutálně podhodnocené historické drama o integraci afroamerických pilotů do spojenecké stíhací mašinérie. Příběh vychází ze skutečných událostí druhé světové války, ač pojetí je trošku naivní a "černobílé". Nicméně kritizovat "Červené ocasy" za přespřílišný patos, předvídatelnost či idyličnost je vcelku slaboduché, už vzhledem k ústřednímu tématu, jímž je boj nejen proti hitlerovskému Německu, ale i proti předsudkům svých spolubojovníků. Praktická a reálná afroamerická emancipace uvnitř americké společnosti ještě nějakou dobu trvala, tudíž celkově se jedná o značnou redukci, ale forma je naprosto v pořádku. Onomu historicko-sociologickému zjednodušení se nedalo vyhnout, pokud se mělo skutečně jednat o válečný film s kupou leteckých soubojů. Minipříběhy jednotlivých postav mohly být zajímavější, kontext mohl být špinavější a charaktery všech hrdinů malinko složitější, leč takto je to zase o mnoho stravitelnější. Nejde o žádnou hlubokou sondu do dějin rasismu a předsudků, ale spíše o válečné dobrodružství s lehounkým sociálním podtextem. Zručně natočené, slušně zahrané a nadmíru zábavné. 7/10! ()

Dever 

všechny recenze uživatele

// Distribútor: Fox // Počet premietajúcich kín v USA: 2,573 // Otvárací Víkend USA: $18,782,154 // Režisérske schopnosti Hemingwaya som mal zatiaľ možnosť vidieť len pri seriálovej produkcií Heroesu a Battlestar Galactici, preto som bol celkom zvedavý, ako si poradí s týmto filmovým projektom. Už trailer ma navnadil nato, aby som si Red Tails pozrel, no a vôbec neľutujem, že som tak spravil. Samotný film je po vojnovej a akčnej stránke zvládnutý naozaj kvalitne, len mi tu prekážal taký ten nereálny dej, že 1 lietadlo dokáže zostreliť vojnový krížnik a pod. Vizuálne sú tie scény krásne, ale čo s toho, keď tá nerealita tak hrozne bije do očí........ 70% ()

Galerie (60)

Zajímavosti (23)

  • Cuba Gooding Jr. se s motivem pojednávajícím o pilotech z Tuskegee na plátně nesetkal poprvé. Již o více jak 10 let dříve ztvárnil roli jednoho z pilotů ve snímku Letci z Tuskegee (1995). (Chevees)
  • Natáčelo se v Milovicích, v Praze v ateliérech v Letňanech a scény z "Itálie" v Chorvatských horských městečkách. Dále se filmovalo na letecké základně Hamilton v Kalifornii a ve Slovinsku. (ČSFD)

Související novinky

Lucas jde do důchodu, končí se Star Wars

Lucas jde do důchodu, končí se Star Wars

21.01.2012

Možná je v tom jen snaha za každou cenu upozornit na válečný epos Red Tails, který tento víkend startuje v amerických kinech, ale George Lucas se v rozhovoru pro The New York Times tvářil vážně.… (více)

Reklama

Reklama