Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Televizní film podle románu Terryho Pratchetta Hogfather (česky Otec prasátek), kterýžto je osmnáctý v pořadí jeho velké fantasy série Úžasná Zeměplocha (Amazing Discworld). V předvečer Hogswatch (Svátku prasečí hlídky, zkráceně Prasečnic), které jsou jen náhodou malinko podobné zemNEplošským (tedy zeměkoulním) Vánocům, nastane absolutní nedostatek tlustého muže v červenobílém oblečení, který doručuje dárky. Zmizel. Dětská vychovatelka Zuzana Stohelitská (Michelle Dockery) ho musí najít, jinak nejenže bude ráno bez dárků, ale ani nevyjde slunce. Jejími pomocníky jsou havran s oční vadou, krysí Smrť a bůh kocoviny. Naštěstí ale zeměplošský Smrť (Ian Richardson a Marnix van der Broeke), Zuzanin dědeček, zvládá chvíli dělat dvě práce zaráz. Šíří se podivné zvěsti, dějí se podivné věci, a nakonec jsou do toho zapleteni i mágové za zdmi Neviditelné univerzity a jejich myslící stroj Hex. Jak to všechno dopadne, proč a jak je v tom angažován dosud úspěšný člen Cechu vrahů Jonatán Časnačaj (Marc Warren) a kdo za tím vším stojí, se nechte překvapit. Pokud se vám ovšem kýve nějaký zub, buďte velmi opatrní... (Honza dAve)

(více)

Recenze (258)

B!shop 

všechny recenze uživatele

Predem upozornuju, ze mi Pratchett nic nerika. Cet jsem od nej jen Barvu kouzel a ani jsem ji nedocet. Tady jsem aspon mel chut dokoukat to do konce. Celej dej je tak trochu variace na ruzny pohadky o zachrane Vanoc, akorat se to vse jmenuje jinak a jsou tu jiny postavy. Nejvic pobavi asi hlaskujici Smrtak a hlavni vrah Casnacaj. Jinak to jsou tri hodiny rozvleklyho, misty zmatenyho deje, kterej by se dal v pohode sestrihat do 45 minut. Nicmene ty tri hodiny to nenudi, sem tam se da u filmu docela zasmat, takze nakonec docela spokojenost za lepsi 3*. ()

KajusaK 

všechny recenze uživatele

Přemýšlela jsem o 5*, nakonec jsem je nedala, protože se objevilo pár nudných míst, bylo to poměrně dost natáhlé - zbytečně..Byla jsem ovšem naprosto unešena ze smrtáka, Zuzany a časnačaje :D) .. Časnačaj a jeho dvě zajímavé oči mě fascinovaly v podstatě celý film :D) byl i bombasticky nadabovaný..Občas nějaký super vtípek, který nahodil atmosféru .. Pěkná "pohádka" na Vánoce :)) ()

Reklama

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Nečetl jsem žádnou Zeměplošnou knihu a ani toho moc nelituji. Můj smysl pro humor není 100% stejný jako Terryho Pratchetta a to není jeho ani moje vina, prostě občas mi některý vtípek přijde trochu mimo mísu. Avšak ostatní věci mi přišli, jemně řečeno, skvělé. Vše okolo Smrtky nemá chybu a celá ta postava(figurka/panák?) je dokonalost sama. To ani nemluvím o překrásné Michelle Dockery jako Zuzany Stohelitské. Vedle těchto dvou postav je asi nejsilnější ještě postava vraha TimeToTea, který jako by byl naprosto šílený a přesto tak nebezpečný. Masový vrah puštěný z blázince? Rozhodně. Tento dvoudílný film hodně lidí potěší a hodně naštve. Je to jasné, protože Zeměplocha nejde jednoduše a dokonale převést na plátno a tak vždy bude existovat někdo komu vadí, ale pro mě je tento film příjemnou exkurzí s výborným šálkem čaje do světa jednoho muže, Terryho Pratchetta. ()

kombajn 

všechny recenze uživatele

Knížka je jednoznačně lepší, ale za ztvárnění SMRTĚ si autoři zaslouží poklonu. Žádné kašírované 3D cool efekty, ale hmotná loutka. Odvaha v dnešní době, která dokonale vyšla. Možná je film zbytečně dlouhý, ale ony ty knížky taky nejsou zrovna útlé. Jistě, rozpočet nebyl tak velký jako u Harryho Pottera, ostatně jedná se o TV tvorbu, ale nečekejte ani podkvalitu tvorby z Kavčích Hor. Ten kdo Pratchetta zná a má rád, musí být velmi potěšen. Není to sice tak vtipné jak knížka, ale je to opravdu dobré. Bohužel se bojím toho, že kdo Pratchetta nezná, to bude považovat za blbost.. Ale třeba to někoho dovede k těm skvělým knížkám... ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Pokud si pamatuji, tento díl Pratchettovy Zeměplochy nebyl z nejpovedenějších (nebo mám možná alergii na vánoční tématiku), filmová adaptace tedy v tomto ohledu nijak nezaostává za knižní předlohou. Vyzdvihla bych démonický výkon hlavního záporáka, kulisy i efekty obstály, nicméně (snad zásluhou nadměrné stopáže) film má spoustu hluchých míst a čekala bych také více humoru. Snímek zřejmě jen pro čtenáře Zeměplochy, nezasvěcený divák asi nebude docela chápat. 68% ()

Galerie (21)

Zajímavosti (6)

  • Český dabing se u filmu drží jeho českého překladu knižní předlohy od Jana Kantůrka. (Nathaniell)
  • Autor knižní předlohy Sir Terry Pratchett se objevil na konci filmu jako prodavač v hračkářství. (Tom_Lachtan)
  • Správná výslovnost jména vraha Časnačaje (Marc Warren) je Ča-Snač-Aj. A jediný, kdo to dovedl vyslovyt správně kromě vraha samotného, byla až Smrt na konci příběhu. (Nathaniell)

Reklama

Reklama