Reklama

Reklama

V podzemí Třetí říše

  • Německo The Reich Underground (více)
Německo, 2004, 94 min (Televizní verze: 2x52 min)

Režie:

Michael Kloft

Scénář:

Michael Kloft

Hrají:

Adolf Hitler (a.z.)

Obsahy(1)

Byl to jeden z nejnáročnějších projektů v historii Evropy: továrny Třetí říše odolné proti leteckému bombardování. Německé "zázračné zbraně" měly nepřátelům přinést smrt a zkázu. Obří podzemní továrny měly Wehrmachtu zajistit nepřetržitý proud dodávek. Vykutat celé hory stálo stovky milionů říšských marek. V podzemních prostorech měly být vybudovány zbrojovky pro válečné úsilí Říše. Horečná činnost v tunelech neustala až do konce války. Ale jak blízko k uskutečnění svých plánů se nacisté dostali? Co by se bylo stalo, kdyby se podzemní zbrojní výroba úspěšně rozběhla? Vyžádalo by si to miliony životů navíc? (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (25)

WolfIssen 

všechny recenze uživatele

Nacistické podzemní komplexy si v ničem nezadají například s naší železobetonovou hranicí. Je ale smutné, že tyto německé monumentální železobetonové monstra na sobě mají krev tisíců nevinných lidí, takže budí dojem pomníků jejich práce a utrpení. Na fakta obsáhlý dokument, doplněný výborným videomateriálem hlavně z interiérů bunkrů. ()

borsalino 

všechny recenze uživatele

Obdivuhodné podzemní komplexy Třetí říše, do kterých ke sklonku války Německá mašinérie přesouvala továrny na výrobu munice, letecké motory, zbraně odplaty, kuličková ložiska, bojový plyn a mnoho dalšího. Celkem jich bylo projektováno na 800, zrealizováno okolo 350. Jiné podzemní komplexy byly projektovány jako protiletecké kryty pro Německé pohlaváry. Ohromující jsou výměry podzemních továren, množství železobetonu a rychlost, s jakou byly budovány další. Strašlivé byly podmínky dělníků, tedy nuceně nasazených z koncentračních táborů. Rozhodně se nabízí otázka, zda kdyby došlo k rozběhnutí výroby těchto podzemních továren, aplikaci bojového plynu, sériové výrobě a odpalování V2, zaplnění nebe proudovými letadly a další úspěšně rozvinuté projekty, zda by mohl být vývoj války a zejména její závěr jiný. Domnívám se, že ano. ()

Reklama

Koly 

všechny recenze uživatele

O tom, že ani ke konci roku 1944 nemělo nacistické Německo předem nic prohrané, nás může přesvědčit tento dokument. Plány na podzemní továrny mi vůbec nepříjdou jako, jak mnohokrát v dokumentu zaznělo, šílené, ale naopak jako zcela racionální rozhodnutí. I s odstupem času ty stavby vypadají strašlivě a zároveň i majestátně, i když stálo jejich vybudování tolik nevinných lidkých životů. Snad už jen zbývá odpovědět na otázku, zda-li by to stálo mnoho miliónu životů navic, kdyby nacisté stihli dokončit továrny včas. Ovšemže ano. Ale oni to nestihli. ()

FireTight 

všechny recenze uživatele

Označit výstavbu podzemních bunkrů a továren za šílenou? Podle mého názoru nikoliv, spíš bych si dovolil použít přívlastky jako chytré a taktické... K našemu štěstí to však Němcům nedošlo dříve a my se můžeme dívat na tenhle a jemu podobné dokumenty. První díl byl opravdu vynikající, pronikali jsme do podzemních továren, kde se vyráběly nebo měly vyrábět nové, moderní zbraně pro obrat ve vývoji války a kde pracovali po většinou totálně nasazení Židé, váleční zajatci a další "nepohodlní" obyvatelé Třetí říše. Bylo to zkrátka nádherné a dost děsivé zároveň dívat se na ty rozsáhlé komplexy, vyvážené nelidskými podmínkami při výstavbě "moderními otroky", to všechno dohromady nahánělo až hrůzu! První díl bych tedy stoprocentně ohodnotil pěti hvězdičkami, ten druhý však byl o něco slabší. Exkurze po různých podzemních bunkrech a komplexech mne zkrátka až tolik nezaujal a připadal mi provařeně, i tak to však bylo zajímavé a autentické záběry, například ty z osobního bunkru Goebbelsových, tomu dodávaly ten správný říz. Druhou část bych tedy ohodnotil za lepší tři a celý dokument "V podzemí Třetí říše" za zprůměrované čtyři! ()

DruidKarel 

všechny recenze uživatele

1027. hodnocený film: Dvoudílný skvělý dokument o podzemních systémech Třetí říše. Naprosto skvělé záběry a výpovědi přeživších, archeologů, průzkumníků či jen fanoušků druhé světové války jsou kořením dokumentu, který má famózní dabing. Jen si říkám, že bych si skutečně přál aspoň některý z nich vidět. 5* je samozřejmostí, protože takových dokumntů by mohlo být i více. 5* ()

Galerie (5)

Reklama

Reklama