Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Do města přijíždí Cizinec (Karel Roden) s mrtvolou Hledaného muže (Val Kilmer). Tak začíná „první polský western“, svébytná žánrová variace, dílo vyhlášeného výtvarného umělce Piotra Uklanského. Nevytvořil parodii ani poctu: spíše využil „nejustálenější filmový žánr“ jako rámec symbolického filmu. Postavy tu nemají jména, některé během příběhu nepromluví. Přítomnost „hvězdně obsazené mrtvoly“ je rýpnutím do nutkání evropských produkcí mít v obsazení hollywoodskou hvězdu. Cizinec (Roden) se záhy zaplete do milostného příběhu místní barmanky (Katarzyna Figurová) a alkoholem nasáklého šerifa (Bogusław Linda). „Okopírovaná kopie“ Letní láska, natáčená v horských exteriérech na jihu Polska, oplývá černým humorem a sytě depresivní westernovou atmosférou. Po premiéře na festivalu v Benátkách je uváděna jak v kontextu současného umění, tak filmu. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Recenze (30)

Jordan 

všechny recenze uživatele

keĎ som ten film dopozeral na MFF Bratislava, mal som veľmi zmiešané pocity . . . pevne verím, že z väčšej časti to bolo myslené ako recesia, ako žánrová hra, paródia a experiment, lebo ako také to potom dáva celkom zmysel . . . každopádne nie vždy sa to tak jasne ako recesia tvárilo (niekedy nastali vážne a nudné scény zlou angličtinou riešeného vzťahu hlavných hrdinov) ale pre "chuťovky" ako subjektívny pohľad koňa, subjektívny pohľad mŕtveho Vala Kilmera, subjektívny pohľad mŕtveho Vala Kilmera cez paradajku a podobné veci, za to si to spolu s tým, že je to "POĽSKÝ WESTERN" pozornosť zaslúži . . . ()

pm

všechny recenze uživatele

Herecké obsazení: dva herci, které mám ráda. Western: žánr, kterého jsem zarytá fanynka. Místy jsem měla pocit, že takhle nějak ta doba určitě vypadala, že chování, charaktery i syrovost mohou odpovídat realitě, samozřejmě spíš než u klasiky "Rio Bravo", kterým jsem si po skončení filmu musela spravit náladu. Ale ohodnotit "Letní lásku" objektivně nesvedu, bylo by to blízko odpadu : jako celek je vyprávění přestylizované, ve výpovědi odcizené. Podobné pocity mne přepadaly u některých scén makedonského westernu "Dust" (2002), který jsem viděla zhruba ve stejné době. Milcho Manchevski ovšem svedl tlumočit emoce a jeho film je stylově naprosto skvělý, ne jen prázdně efektní. ()

Reklama

Renton 

všechny recenze uživatele

MFF KV .. Scénář: Piotr Uklanski .. Polski western? Výborná výtvarná citace a zesměšnění nejrůznějších westernových klišé. Karel Roden, s hodně cool vizáží, za celý film nepromluví, Val Kilmer se dokonce ani nepohne, ale tady mají hvězdné jména až druhořadou funkci a tak Boguslaw Linda strhává veškerou pozornost na sebe. Přesto je nejdůležitější vizuál (Uklanski je velmi kontroverzní výtvarník) a břitké humorné variace. ()

Cervenak odpad!

všechny recenze uživatele

Odporná pseudoinťošská megasračka, ktorá si myslí, že keď bude plná nezmyselných dialógov, obsadí do úlohy mŕtvoly vyhasnutú americkú hviezdu, ukáže sex s hnusnou tučnou hysterkou a raz za 5 minút ponúkne výtvarne zaujímavý záber, bude to veľké umenie. Nudný humus, ktorý pri svojej skromnej stopáži 90 minút subjektívne trvá asi 3 hodiny. ()

hirnlego 

všechny recenze uživatele

WTF?! Western od kontroverzního polského výtvarníka? Western s neodolatelně minimalistickými kulisami? Western se všemi jeho nejprovařenějšími klišé, zobrazenými s totálně brutální nadsázkou? Western s Valem Kilmerem, který není živý ani jedno políčko filmu? Western s Karlem Rodenem v jeho nejvíc kůl roli? WTF?! Western The Fuck! ()

Galerie (35)

Reklama

Reklama