Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Earl Brooks (Kevin Costner) právě obdržel cenu Muž roku od obchodní komory a pronáší svůj dojemný, vtipný a hlavně americký projev díků. Jen málokdo v sále tuší, co je Brooks skutečně zač. V noci se po městě pohybuje jako nekompromisní vrah, který své oběti vždy vyruší při milování a dvěma dobře mířenými ranami zastřelí. Nezůstávají po něm žádné stopy, jen těla jsou vždy naaranžována do různých pozic a vyšetřující inspektorka Tracy Attwood (Demi Moore) se nemůže dopátrat k jediné kloudné indícii. Navíc má osobní problémy nejen se svou prací, ale i s kriminálníky, které dostala do vězení a bývalým manželem, jenž jí vydírá, aby získal alespoň část jejího dědictví po otci. Brooks, výborný manažer, milující otec a dokonalý vrah je při jedné vraždě vyfotografován náhodným svědkem (Dane Cook). Ten věc nedá policii, ale na oplátku chce, aby se mohl vražd účastnit. Z téhle situace se už ani Brooks nemůže dostat zrovna lehce... Mr. Brooks je film o potlačovaných touhách a vnitřním souboji každého z nás s našimi vlastními démony. V roli Brooksova alterega Marshalla se představí vynikající William Hurt. Brooks se snaží vraždění ukončit, ale Marshall je v něm příliš silně zakotven a tak se Brooks propadá stále hlouběji. Podobně jako se inspektorka Attwoodová snaží vyrovnat s nepřízní otce, kterého zklamalo to, že nemá syna. I ona přes svůj zdánlivý klid prožívá skutečně nepříjemné období... Film velmi stroze a šokujícím způsobem ukazuje Brooksovu proměnu v monstrum a zpět. Scény vražd jsou chladné, odosobnělé, jen Brooksův prožitek je znásobován různými krátkými detaily na umírající pár. Vynikající herecké výkony všech čtyř hlavních protagonistů pak filmu dodávají potřebnou civilní a napínavou atmosféru. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (474)

Spooner 

všechny recenze uživatele

Bylo to docela dobrý, když to ale srovnám s Dexterem (ze kterého se zjevně vycházelo), tak je to opravdu o něco slabší.Režisér se sice snaží, ale to by musel mít lepší scénář a taky by musel vykopnout Demi Moore. Její postava je dosti blbě napsaná a jak se ukáže, tak nakonec i docela zbytečná. To Kevin Costner kope jinačí ligu a je opravdu vynikající. S ním ještě musíme počitat. O třídu lepší je ale snad ještě Wiliam Hurt, jako jeho ,,temný společník". Ten je opravdu excelentní. Jako taková menší jednohubka skvělé, příště by to chtělo trochu dopilovat scénář. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Mr. Brooks je váženým, bohatým a úspěšným mužem, chápavým otcem a vzorovým manželem v dobře situované rodině. Má ovšem i alter ego – jistého Marshalla, který se vyžívá v prostém zabíjení. Náhodných lidí, náhodných osudů. Mr. Brooks je sériovým vrahem, svoje tajemství uznává jako návyk, kterého se chce zbavit. Ale marně. Přichází noc dalšího řádění, souložící pár, jenž si nezatahuje rolety – tentokráte ale zazněla kromě výstřelů i spoušť fotoaparátu. Přes ulici ve svém bytě byl ještě někdo, někdo, jenž nemá zájem na tom, vydírat nebo vydat Mr. Brookse policii. Naopak – u dalšího zabíjení chce figurovat jako divák, protože se domnívá, že jej to bude vzrušovat víc, než pozorování sousedů při sexu. Je tu ještě zkušená policajtka Atwood (nevýrazná Demi Moore), která našeho antihrdinu hodlá pozlobit. Mr. Brooks je zejména filmem Kevina Costnera. Sic byla jeho kariéra na vrcholu už na přelomu 80. a 90. let, kdy natočil po sobě jdoucí Neúplatné, Tanec s vlky, Krále zbojníků Robina Hooda, JFK nebo Osobního strážce, nyní se vrací ve velkém stylu. Na to, co se v jeho filmografii odehrávalo v druhé polovině 90. let, raději zapomeňme. Poslední dobou je totiž jeho jméno spojeno s relativně kvalitními filmy, disponujíc zajímavými scénáři. Ať mám na mysli jeho další režijní počin Krajina střelců, slušné drama The Guardian nebo skvělá role ostříleného požitkáře ve snímku Co je šeptem.. s Jennifer Aniston v hlavní roli. Hlavním problémem u Mr. Brookse je, že se s kontroverzním tématem dalo pracovat přece jenom zručněji, některé scény mohly vyznít podstatně rafinovaněji, režii by neuškodila špetka větší drzosti a samotnému režisérovi více seběvědomí. Ústřední postava nabízela širší spektrum scénáristova zájmu, ten ji však nechal hnít v šedi průměru. I jeho psychopatické alter ego mohlo být mrazivější; ono je, ale to jen díky Williamu Hurtovi, nikoli díky tvůrcům. Kdykoli se na plátně po boku Mr. Brookse vynoří, atmosféra o poznání zhoustne. Jejich společné scény si tak kradou největší kus divákovi pozornosti. Nic výjimečného tedy nevzniklo, ale přesto se druhý film Bruce A. Evanse spolehlivě usadí v daném žánru do slušného nadprůměru. ()

Reklama

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Kevin Costner v jedné z jeho nejlepších rolí, a to nejen za poslední dobu, ale celkově. Spořádaný, slušný taťka od rodiny, majitel obalové firmy, trochu suchar… A vrah. Zmetek k pohledání, řekl by si kdekdo, jenže to by Mr. Brooks nesměl mít scénář, jaký má. Chytře napsaný příběh, který ho ukazuje především jako nemocného schizofrenika, jenž se snaží se svým horším našeptávačským já v bezchybném podání Williama Hurta bojovat. Neúspěšně. A tak když se Brooks pečlivě připraví a „jde na to“, člověku ho je skoro líto. A co teprve když se po pár minutách ve filmu objeví postava, která je ještě horší než on? A pak ještě jedna? A co když Brooks začne řešit tak trochu neobvyklé rodinné problémy? Opravdu není možné říct, že by byl tím typickým vrahounem, kterému od začátku přejeme to nejhorší. Film mi ze všeho nejvíc připomněl Volný pád, a to hovoří v jeho prospěch. Čtyři a půl zaokrouhluji nahoru za závěr. ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Téma je sice poměrně zajímavé, s minimem klišé a velkou dávkou nepředvídatelnosti, avšak film se nikam neubírá. Nemá nosnou konstrukci, nemá pointu, nemá závěr a neví čím chce být. To vzhledem k tak neotřelému tématu a celému konceptu filmu dosti nechápu. Talent Costnera tak vyznívá relativně do ztracena. Akce je málo a nestojí za moc - přestřelka na chodbě je špatná a vnitřní hlas Williama Hurta mne také moc nezaujal. Navíc vedlejší postavy jsou velmi odfláknuté s minimální vazbou k té hlavní, tudíž je nám jaksi jedno jak to s nimi vlastně dopadne. A podobně ukradený je nám celý zbytek filmu. Absolutně bez drajvu a napětí. Ocenit lze tak jen kvalitní forma, Costner a solidní námět. ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

Vím, že se tohle slovo zde objevuje prakticky v každém komentáři, ale tady to prostě nejde jinak napsat - tenhle film je opravdové překvapení. Mr. Brooks je podnikatel v nejlepších letech, s kterým, kdybyste se potkali na ulici, klidně prohodíte pár slov, takový je to sympaťák. Jenže nechtějte ho potkat na ulici v noci, kdy ho zrovna chytne jeho "nemoc”… Kevin Costner si po hodně dlouhé době užívá v hlavní roli, kde má co hrát a je to na něm poznat. Nepřehrává, s lehkostí nám předvádí svůj dokonalý herecký um a jeho "gentleman zabiják" působí reálně. O Demi bych mohl napsat to samé, sice její postava je dost šablonovitá (policajtka, která nerada prosí o pomoc a je tvrdá) ale to mi nějak zvlášť nevadilo, vypadá stále skvěle. A William Hurt spolu s krásnou Danielle Panabaker jsou "jen" dokonalými ozdůbkami už na tak skvělém dortu. Místy mi sice přišlo, že Ramin vykrádá svůj soundtrack k seriálu Prison Break ale opravdu jen místy, takže ani tohle nemůžu brát za negativum. Když jsem se po skončení filmu rozmýšlel, co mu dám, vybavil jsem si některé scény a zase mi zpětně zaklaplo pár koleček a pochopil jsem, že nemám důvod nedat plný počet. Takže tenhle film není jen překvapením, on je přímo vynikajícím překvapením! 100 %. ()

Galerie (25)

Zajímavosti (21)

  • Modlitbu, kterou během filmu Brooks několikrát pronese, používají již od čtyřicátých let Anonymní alkoholici. Jmenuje se "Modlitba vyrovnanosti" (Serenity Prayer) a napsal ji teolog Reinhold Niebuhr. (Othello)
  • Mr. Brooks je teprve druhým filmovým počinem režiséra Bruce A. Evanse. Svůj debut přitom natočil už před dvanácti lety. (Rafik)

Související novinky

Costner bojuje s vlastní dcerou

Costner bojuje s vlastní dcerou

27.10.2007

Ne, tohle není zpráva bulvárního charakteru, snažící se dokázat, jak mizerné vztahy mají u Costnerů doma. Je to námět nového Kevinova filmu. V kinech právě řádí Mr. Brooks, a hlavnímu představiteli… (více)

Reklama

Reklama