Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film vypráví příběh patnáctiletého chlapce Dolfa, který se čirou náhodou přenese v čase ze současnosti do 13. století. Dolfova maminka je vědkyně a poté, co se s ní jednoho dne pohádá, zneužije Dolf její nejnovější vynález – stroj času – k tomu, aby se dostal včas na fotbalový zápas. Ale místo toho se ocitne ve středověku. Zde se snaží vyhnout tzv. Dětské křižácké výpravě, jež se podle historiků uskutečnila v roce 1212. Narazí na skupinu osmi tisíc dětí, které se vydávají po staré římské silnici směrem k Jeruzalému, aby pomohli Svaté město „osvobodit“ od muslimské nadvlády. Dolf se stává jedním z těchto dětí. Kdyby nenarazil na dívku Jenne ve svém věku, byl by naprosto ztracen. S její pomocí však postupně přichází na způsob, jak se vypořádat s nástrahami života ve středověku. Dolf se dokonce proti vlastní vůli stává jedním z vůdců celého tažení. Kněz Anselmus je přesvědčen, že tohoto chlapce seslal sám Bůh. Ale měl by Dolf vložit své úsilí do náboženského snažení? (Zlín Film Festival)

(více)

Recenze (43)

DooFooS 

všechny recenze uživatele

Pokud připustím, že toto je především dětský dobrodružný film, pominu nesrovnalosti historické, stejně tak nesrovnalosti v cestování časem a odprostím se od za vlasy přitažených skutečností, které se dějí jen tak pro urychlení děje, pak je to pohodové odreagování, které je napoprvé snesitelné a podruhé už doufám nikdy nebude… tedy pokud nezačnu mládnout, protože, jak se znám, jako mladšímu by se mi to jistě líbilo. ()

Smok 

všechny recenze uživatele

Mám rád silne kyslé utopence, chladné pivo a dobré historické filmy. Náladu mi vie pokaziť, ak jedno očko z tejto reťaze vypadne. Pre včerajší večer zlyhal ten film. Vyberal som len podľa názvu (ktorý ma zaujal) a čakal som kvalitne spracovanú tému krížovej výpravy. Bohužiaľ filmári z Beneluxu sa rozhodli spracovať tú pre mňa najmenej zaujímavú - detskú a aj to spôsobom vyslovene infantilným. Film teda prenechávam dorastencom a ja idem hľadať ďalej. (WTF 60%?) ()

Reklama

zdenny 

všechny recenze uživatele

Je třeba si uvědomit, že ne víra, nýbrž zneužití víry je špatné. Už už to osmdesát procent filmu vypadalo jako kritika víry ("je vůle boží dát 25 dětí do otroctví, je vůle boží, když jsou nemocní a umírají", ale vůle boží už nebyla, když měly děti hlad a nebylo pro ně dostatek potravy: "chceš-li, nakrm je"), která ale sama o sobě nemůže za to, že je zneužitelná. Tak jako fotbal nemůže za to, že se fanoušci na stadionech rvou. Každému musí být jasné, že víru zneužívají jen "ti výše postavení" vůči lidem, kteří nejsou vzdělaní - neumějí číst a psát (čímž pádem jsou odkázáni jen na "moudrost" druhých, těch vzdělaných). Proto musí být jasné i dospělým, kteří se dívají na tento film se svými dětmi, že je o tomto musí poučit. Proto děkuji závěru filmu, který udělal z mnicha vedoucího dětskou křížovou výpravu odporného zneuživatele moci, jenž chtěl tisíce dětí prodat do otroctví. A to prosím pod rouškou církve a jménem Boha. Bůh a víra v něj není nijak špatná, špatná je zneužitelnost víry - a to pod jakýmkoli ospravedlněním. PS: Kdybych měl teenagerovský věk, dal bych tři, ale faktem je, že film Timeline byl daleko lepší a propracovanější. ()

pepa3rd 

všechny recenze uživatele

Mám rád filmy o cestování časem a především ty, kde se někdo dostane do středověku, což je i tento případ. I přes to mě ovšem tenhle film příliš nezaujal. Možná to je z velké části i tím, že už mi chvilku není sedmnáct a tak mi celý historický základ, to jak do něho zasáhl hlavní (17 letý) hrdina a především vše kolem způsobu, jak se dostal do minulosti a následně i zpět, přišlo mírně řečeno postavené i mimo filmovou realitu, kterou jsem ochoten přijmout. K tomu, aby se tak stalo, je třeba vybudovat nějaký uvěřitelný základ (sedmnáctiletý kluk má přístup - včetně scanu duhovky - do tajné laboratoře, kde experimentují s cestováním časem a matka ho nechá v podstatě spouštět jednotlivé pokusy). K tomu přidejte poměrně slabou nosnou linku příběhu (v závěru dosti osekanou a "zkrášlenou" naprosto iracionálním chováním všech postav) a tak jediné na co se tak budete moci těšit je vcelku ucházející vizuální stránka (davové scény tu nepředstavuje 30 výrostků, i když únos v závěru filmu je strašný). 12ti - 17ti letí si mohou nějaké to procento přičíst, ale já dávám 40 % ()

UniFly 

všechny recenze uživatele

Jako asi třináctiletý jsem tuto pohádku četl jako knížku. S trochou nostalgie jsem si na celkem dobrou dětskou knížku rád vzpomněl a proto dávám ***. Bohužel ale tvůrci filmu (jak je zvykem) překroutili co se dalo a co překroucené není, je natolik osekané, že většina diváků nejspíš nepobere logiku některých situací a proto vypadají stupidně a nereálně. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (2)

  • Snímek byl natočen na motivy první poloviny stejnojmenné knihy Thea Backmana. (Terva)
  • Natáčení probíhalo v Nizozemnsku, Belgii, Lucembursku, Maďarsku, Německu a Chorvatsku. (Terva)

Reklama

Reklama