Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh vypráví o Anně a Marii Boleynových, které bojují o přízeň krále Jindřicha VIII. Dívky jsou svým ambiciózním otcem a intrikánským strýcem zapleteny do vysoké hry o moc. Pokud se stane jedna z nich královou milenkou, dostane se rodina Boleynových do přízně samotného krále. Pomocí intrik vmanipulují mladičkou Marii do vztahu se vznětlivým a přelétavým Jindřichem. Panovník se však naivní a oddané milenky brzy nabaží a obrátí svou pozornost k její starší sestře Anně. Ta ho svou inteligencí a šarmem okouzlí natolik, že se kvůli ní nezalekne náboženské reformy a ani založení nové anglikánské církve. Zamilovaná Marie se však nevzdává a mezi sestrami propukne boj o lásku a moc. Anna nakonec zvítězí nejen nad svou sestrou, ale i nad samotnou Kateřinou Aragonskou a stane se královnou Anglie, aniž by v tu chvíli tušila, jak krátká bude její vláda. (TV Nova)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (500)

Cappuccino 

všechny recenze uživatele

Romantika z červenej knihovny alebo historické drama? A čo tak oboje naraz? Fajn, povedal si niekto z hora. Do party zregrutoval na post režiséra neznámeho zelenáča Justina Chadwicka a ako ústrednú dvojicu doporučil slečnu Portman a slečnu Johansson. Hej, hej, môže byť, no nie? Rozhodne, ak by režisér vlastnil nejaké užitočné skúsenosti. Bohužiaľ podobné rozumy ešte jaksi nemal kde nachytať a tak sa nám naskytol pohľad len na slabučko nadpriemerný snímok.. __ Scéna strieda scénu, intriga intrigu a medzi tým rozruchom môžme pozorovať náznak stredovekého dejstva. Všetko je na svojom miesto, všetko je naozaj v poriadku, ale.. mená ako Portman-ová, Johannsson-ová a Bana jednoducho nemôže utiahnuť začiatočník (a teraz sa ospravedlňujem za moju úprimnosť) bez výrazného talentu. A práve v ňom spočíva kameň úrazu. Nevravím, že celý film stojí za starú bačkoru, to rozhodne nie. Počas 115 - tich minút som odbíjajúci čas sledoval naozaj minimálne, čím chcem vlastne naznačiť, že "Králova přížeň" sa v žiadnom prípade nevlečie - práve naopak, odsýpa veľmi plynulo, ba až rýchlejšie než by ste predpokladali. No každopádne sa dala udalosť tohto rangu sprezentovať vo výraznejšej a kvalitnejšej forme. ()

Jordan 

všechny recenze uživatele

film, ktorý - nech si hovorí kto chce čo chce - stavia na hereckom/ženskom súperení Portman - Johansson (zlá - dobrá, prolhaná - nevinná, bruneta - blondína: vskutku "oceňujem" prvoplánový casting - a to nielen v hlavných úlohách, ale kráľ musí mať ako jediný bradu, kráľovná bradavicu, matka prísny anglický výraz a otec/gigúrka falošne pôsobiace smiešne fúziky . . .) nie je veľmi originálny po stránke námetovej (historické/kostýmé filmy, kde nejde o boje, akčnosť a veľkovýpravnosť sú v poslednej dobe celkom zaužívané, Shakespeare in Love či Libertine sp toho dôkazmi), to, že historické fakty "strihá" úplne klipovo sa dá ospravedlniť tým, že filmu ide skôr o myšlienku, než o príbeh (fakt, že v danej dobe sa robili intrigy cez posteľ, zapredanie vlastnej rodiny za cenu zapáčiť sa kráľovi), pre mňa osobne to mohlo byť o desať až 15 minút kratšie, lebo to posledné naťahovanie, kedy už len divák čaká "kedy ju konečne popravia" (a ako to bude režijne riešené) je silnejšie, než záujem o to, aké ešte intrigy sa na plátne kombinujú, takže napokon priemerné 3 hviezdičky; a k tomu súboju - herecky aj žensky tentokrát vyhráva natalie (a to nielen preto, že mám radšej mršky ako slušňáčky); b.t.w. odporúčam oveľa viac Coppolovej Antoinettu alebo Margot! ()

Reklama

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

„Á, Boleynovic děvky..“ Královský dvůr Tudorovců plný intrik, sňatků z rozumu i nerozumu a pokládání hlav královen na špalek odměnou za neschopnost zplodit mužského následovníka trůnu. Ideální prostředí pro chytré Boleynovy dcery, které, ač se o nich tolik nemluví, velmi významně otáčely kormidlem Albionu 16.století. V čem má prsty BBC je už tradičně ku prospěchu věci bez rádoby efektních pozlátek a navíc podporované precizními hereckými výkony (za všechny bych jmenovat trojici Thomas, Bana a šestiprstá čarodějnice Portman). Chápu, že byla jiná doba, ale čekání se ztrátou panictví na svatební noc a navíc v košili odkrývající maximálně 10 % těla se mi jeví jako značně nepraktické a buďme rádi, že tento zvyk již prakticky vymizel, neboť se tím vyloučila hrozba zakoupení mrtvého zajíce v pytli.. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Tento pokus o historicky verný psychologický film ostal niekde na ceste medzi televíziou a veľkou produkciou, vysokými umeleckými ambíciami a povrchnosťou. Mierne víťazia tie negatívne zložky. Ani napriek silnému hereckému obsadeniu sa režisérovi nedarí vzbudiť dojem serióznosti a oscarových ambícií, ktoré určite film pri promo kampani sľuboval. Takže na vine bude zase a opäť hlavne scenár. Príjemný film pre diváčky televízie Doma. ()

Faidra 

všechny recenze uživatele

Vycházet z počtu napsaných románů a natočených filmů, mohli bychom si myslet, že jedinými pomazanými hlavami vládnoucími Albionu v celých jeho dějinách byli Jindra a jeho nejmladší dcerka. Pominu teď fakt, že mi to přijde dost škoda a jak moc bych chtěla někdy vidět na velkém plátně boj Mathildy a Stephena o anglickou korunu a poznamenám jen tolik, že když už teda zvedám nohu na tisíckrát označkovaný plot, měla bych ve vlastním zájmu dbát na to, abych aspoň vykouzlila značku odlišných křivek a pachu. Kupříkladu potisící nezobrazovat Anne tisíce dnů jako vypočítavou prodejnou mrchu, ale jako někoho, kdo diváka aspoň minimálně zaujme a přiměje ho s ním sympatizovat, namísto aby dívající se pokrčil na konci rameny a pronesl: "You had it coming, (other Boleyn) girl." A v duchu politoval Henryho, protože za léta snášení té mrňavé svině by měl vyfasovat svatozář a ne pověst tyrana, protože přiznejme si, já bych jí tu hlavu usekla mnohem dřív a nezatěžovala bych se objednáváním zkušeného kata, od kterého to bude minimálně bolet... Zkrátka Anne je coura, Mary je svatá (z historického hlediska nesmysl, z filmového nuda), král je jakožto pouhý pěšák ve hře obou sester upozaděný, dialogy jsou přiměřeně pitomé, proslovy zapálené, brady odhodlaně vysunuté a celé to je nuda k posrání, pardon my French. Tohle dojení dávno postklimakterické krávy mě rozčiluje víc než vystřižení Cumberbatchových scén a to je co říct. ()

Galerie (62)

Zajímavosti (41)

  • Není prokázáno, že George Boleyn byl gay anebo že manželství jeho a Jane bylo nešťastné, měli dokonce syna George Boleyna. (ČSFD)
  • Král Henry se ve skutečnosti dočkal legitimního - myšleno porozeného manželkou - mužského potomka Edwarda VI. až od své třetí ženy Jane Seymour. (Kikimora2001)
  • Náhrdelník s perličkami ve tvaru "B" skutečně dle dobových portrétů Anna (Natalie Portman) nosila. (Kikimora2001)

Související novinky

Nového Spider-Mana si zahraje... Garfield?

Nového Spider-Mana si zahraje... Garfield?

03.07.2010

Žádný strach, nebude to ten, který nesnáší pavouky a pondělky, tudíž nevznikne bizarní komiksový crossover. Ale jak to vlastně bylo? Kandidátů byly davy. Od Josepha Gordona-Levitta (protože hrál v… (více)

Holky a tradiční britská romantika

Holky a tradiční britská romantika

13.05.2008

Ellen Page může zapomenout na volné, pohodlné ošacení, které nosila jako těhotná Juno. Brzy si navleče těsný korzet. Vydá se totiž do viktoriánského 19. století a stane se Janou Eyrovou, mladou… (více)

Scarlett přijde o hlavu

Scarlett přijde o hlavu

12.01.2008

Když chcete hezkou mladou herečku, která dobře vypadá v historickém kostýmu, zavoláte Keiru Knightley (viz trailer na její novinku The Duchess)... anebo Scarlett Johansson. Ta se brzy ukáže v… (více)

Reklama

Reklama