Reklama

Reklama

Obsahy(1)

První díl minisérie podle stejnojmené komiksové předlohy. Vysokoškolský student Light Yagami se chce stát policejním důstojníkem stejně jako jeho otec a prosazovat právo a spravedlnost. Proto když nalezne zápisník 'Death Note' s jehož pomocí lze zabít kohokoli jen se znalostí jeho jména a tváře, bere to jako příležitost očistit svět od kriminálních živlů jednou provždy. Masová úmrtí kriminálníků se brzy začnou spojovat s nadpřirozeným zabijákem Kirou (podle anglického 'killer') a po jeho stopě se vydává geniální detektiv L. Bude L schopen dopadnout Kiru dřív než ten uvidí jeho tvář a přijde na jeho pravé jméno? (Genryuusai)

(více)

Recenze (157)

JAn 

všechny recenze uživatele

126 minut je skutečně dosti málo na rozkreslení postav (a že jich v Death Note je), címž asi filmová adaptace trpí nejvíc. O nejslavnějším detektivovi světa, L, se tak dozvídáme opravdu jen to nejnutnější, Lightův úchvatný přerod ze šprta v démonického Kiru je prakticky celý přeskočen, ale hlavně nevidíme, jakou spásou/hrozbou Kira ve skutečnosti je. Na druhou stranu, tohle není anime. Film si vystačí s tím, co má. Kaneko válčí s maximální vervou, nasadil svižné tempo, vybral skvělé herce (hlavně Fujiwara, který opět dokazuje, že za jeho andělskou tvářičkou se schvává větší ďábel, než se může na první pohled zdát; taky by mě zajímalo, kolik kilo Matsuyama během natáčení přibral) a potěšil i po vizuální stránce. Efekty ´sou solidní, Ryuuku jakoby si z oka vypadl, a Kaneko byl dokonce natolik politicky korektní, že do vyšetřovací skupiny přibral i ženu a dal většího prostoru prostoru i dalším ženským postavám, budiž pochválena především Shiori a bývalá agentka Misora. Co se hudby týče, Kawai ani tentokrát nezklamal. Závěrem bych snad ještě vytknul kyčovou vyumělkovanost některých scén, kdy se film snaží citovat seriál a co mi opravdu chybělo, byly Lightovy rozverná monology. Naštěstí, tohle ´sou jen malé vady na kráse. Můj výsledný dojem je stále nadprůměrný. L, do you know shinigami loves apples? ()

Prometheus69 

všechny recenze uživatele

Upřímně anime verzi jsem nějak na chuť nepřišel. DN pokládám za nejnudnější anime vůbec. Ale tahle filmová podoba mě neskutečně chytla až překvapila. Stručné shrnutí anime děje bez zbytečných protahovaček. Tomu nelze opravdu nic vytknout... ani i vcelku slabé triky mi nevadili. Vzhledem k rozpočtu. Téměř překonává svůj originál. Nádhera. :) ()

Reklama

JASON_X 

všechny recenze uživatele

"Moji" Japonci mě opět nezklamali. A to přitom žádné comicsy nečtu, natož ty japonské. Ale tenhle příběh je nadprůměrně povedený a jeho povedené áčkové zpracování hravě strčí do kapsy třeba většinu japonských "vlasatých" horrorů. Měl jsem sice původně připraveny "jen" čtyři hvězdy (nebavila mě vůbec postava boha smrti - jeho mizerná digitální vizáž, jeho roztlemená klaunská držka i jeho repliky), ale za vskutku ďábelsky vypointovaný závěr v galerii musím popětit. A skoro bych teď měl chuť vidět další a další pokračování, i když seriály poslední dobou nějak nemusím. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Skvělý ústřední nápad (co byste dělali vy, kdybyste mohli kohokoliv lehce a anonymně zabít?) připomíná sice trošku Ukolébavku od Chucka Palahniuka, ale ve filmu jsem nic podobného neviděl. Scénář je taky to nejzajímavější, co může Death Note nabídnout. Člověk si ale musí odmyslet jednu docela zásadní logickou botu, které se autoři dopustili (týká se porušení pravidla, že vrah musí znát pravé jméno oběti). Celkový vzhled filmu je taky spíš televizní a jedna animovaná příšera to nevytrhne. Postava "velkého detektiva" se opravdu hodí spíš do comicsu, takže bych si představoval nějakou zajímavou stylizaci. I přes spousty výtek však jde o docela chytrý a originální film, takže pokračování si asi seženu. 70% ()

UncleG 

všechny recenze uživatele

No kýho výra! Co to jako mělo bejt? Většinou nesleduju seriály na pokračování. Ani ty legendární nebo profláklé. Průserem nekonečných sérií bývá skutečnost, že se ani v miliontém třetím dílu vlastně nic nestalo. Dobří honí zlé, zlí intrikují proti dobrým. A tak furt dokola, dokud máme sledovanost. Proto jsem ignoroval i Death Note series. Když potom přijde film, který by snad mohl ve dvou hodinách shrnout a rekapitulovat vše podstatné z oné animované rozvláčnosti a přinést nějaké rozumné zakončení, ... vyklube se z něj ... další seriál. A člověku nezbývá než mlátit hlavou do stolu a brečet nad zbytečnou ztrátou času. Ano, je to nehorázné, ale eskapády padoucha Kiry a jeho pronásledovatele "L" nadále neberou konce. A to je podvod! To je ničemnost! Hanebnost! Zvrácenost. Nuda... ()

Galerie (68)

Zajímavosti (4)

  • Zápisník smrti byl prvním filmem v japonské filmové historii, ve kterém bylo k natočení scény použito metro. (Shley)
  • Jak je uvedeno v seriálu, pravý důvod, proč se chtěl Ryuk dostat do lidského světa, je ten, že se chtěl pobavit. (Shley)
  • Mezi filmovým zpracováním a původním anime seriálem lze najít několik rozdílů. V seriálu se například Light (Tatsuya Fujiwara) zbaví Naomi Misory (Asaka Seto) tím, že z ní vyláká řidičský průkaz, a to ve chvíli, kdy jí řekne, že je z vyšetřovacího týmu zabývající se Kirovým případem a že by s ním rád spolupracoval, ale že potřebuje průkaz totožnosti. Ve filmu se dále agent, který pronásleduje Lighta (Tatsuya Fujiwara), jmenuje Raye Iwamatsu, ale v anime je o Raye Penber. Ryuk současně v seriálu nezapíral, co se stane s člověkem, který zápisník využil. (Shley)

Reklama

Reklama