Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Šestidílný trampský seriál podle populární literární předlohy Vlastimila Rady a Jaroslava Žáka. Bohatýrská trilogie, kterou zrežíroval v roce 1969 Pavel Brezina jako "skoromuzikál".

Jednotlivé díly:  1. Vzpoura na lodi Primátor Dittrich
2. Duch lodi se mstí
3. Kdo je pánem na palubě
4. Bez šerifa
5. Nadešel čas boje
6. Kozodojská kompaktáta (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (24)

curil 

všechny recenze uživatele

Moje oblíbené klukovské čtení na počátku šedesátých let. První a poslední zfilmování samozřejmě nemůže dosáhnout knižní předlohy, ale na druhé straně vše vynahradí ta spousta trampských melodií v podání oblíbených kapel. Těch televizních záznamů, kde se objeví Wabi a Miki Ryvola není mnoho, takže i za to díky. Zazní nejen trampské písničky, ale také paďourské, i ty mám oblíbené. Výběr herců je zdařilý a to z obou znepřátelených stran. ()

Stejšn 

všechny recenze uživatele

Knížka (tedy trilogie) poprvé vyšla v roce 1933 (tedy skoro před 90 lety!!!) a dodnes má jiskru, srší vtipem a je úžasně čtivá (mám vydání z roku 1967). Co ale říct k tomuhle seriálu? Naprostý paskvil, který není ani vtipný, ani dobře zahraný a vlastně ani vůbec ničím zajímavý. Možná někoho zaujmou aspoň písničky.Právem zapomenuté dílo. Dobře to vystihl Přemek. ()

Reklama

fragre 

všechny recenze uživatele

Kniha stejného jména je pro mne jedna z těch, které jsem četl již v dětství a po které občas sáhnu i dnes. Bohužel, tento seriál je jen dost slabým odvarem své předlohy, promarněnou šancí, které bych dal s hodně přimhouřenýma očima 3*. Leč každý díl je uveden a ukončen dobovými záběry nejskvělejšíí trampské kapely Hoboes ve své vrcholné formě a ty to spolehlivě vytáhnou na 4* a kousek. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

,,U táborových ohňů bývá zvykem, že každý přicházející cizinec nejprve poví svůj příběh'' ---- Tohle filmové zpracování knihy Jaroslava Žáka mohu posuzovat jen z hlediska filmové zábavy, protože knihu jsem nečetl. Ale mám ještě jedno hledisko a to to osobní - srdeční... I já se stále hlásím k tomu dnes už téměř vyhynulému druhu, kterému se říkalo trampové. Potkat dnes někoho takového s teletem či usárnou na zádech někde v lese či dokonce ve vlaku s kytarou se rovná podobnému štěstí jako spatřit v džungli divokého jaguára. Tento druh skoro vyhynul díky výrazným změnám v jeho životním prostředí podobně jako ten jaguár... Zmizela doba totality a nesvobody - komunismu (no i když ehm...), kdy o svobodě i západu se mohlo jen snít (o tom divokém to šlo nejlépe v lesích na osadách), zmizely vlaky ČSD podobné těm z divokého západu a zmizely i samotné lesy, kde se večer dalo utábořit i s nezbytným ohněm... Dnes už je řada lesů a pamp něčích a toto se tam často nesmí. Jistě, ještě stále je možno vyrazit na vandr, také píši, že náš druh je skoro vymřelý, ale léta sedmdesátá a osmdesátá, které trampingu přála jsou na věky věků pryč... Film staví na celkem banálním ději, kdy šestice trampů s šerifem v čele nejprve zažije vzpouru na parníku Primátor Dietrich, posléze se jej sama zmocní aby nakonec sama skončila ve vlnách Vltavy, je to příběh i o lítém boji s paďoury z Kozojed s jejich dechárnou atd... Mluva je ve filmu zvláštní a lehce si utahuje z dobrodružných románů, tehdy tak oblíbených, kdy humorně působí nejen to jak to zní ale i ryze české spojeniny jako davelské pampy atd... :-). Milovník zašlých časů se musí zasnít už jen při té plavbě parního kolesového parníku s ještě sklápěcím komínem (kvůli mostům) z Vyšehradu do Štěchovic... Obrovská hodnota filmu však tkví v tom, že jednotlivé děje provází vždy nějaká trapská písnička a tak ve filmu uvidíme v časech největší slávy skupiny jako Scarabeus, KTO, Hoboes ad... A pokud z ničeho jiného ve filmu pak z tohohle na člověka dýchne opravdový duch té doby. Až se z toho člověku při pohledu na všechny ty tváře z nichž některé jsou už u velikého Manitoua trochu zasteskne... At se propadnu, jestli zde jen prachbídně žvaním. Howgh! Dávám tedy za 4 náboje do mého revolver Smith & Wesson! * * * * ()

Ironfood 

všechny recenze uživatele

Kozodojští jsou lstiví a používají dechovku. Ovšem muži z Povltaví mívají už takový žertovný obyčej, že vystřelí obyčejně dřív než soupeř. V záloze je navíc šerif Jack Aspirin tajně podporovaný hospodským Slimem... Notná dávka trampských písní i řada vtipných scén, které místy připomenou Limonádového Joea, jindy zase legendární povídku Šimka a Grossmanna Jak jsme se vypořádali s bigbítem. ()

Galerie (7)

Reklama

Reklama