Reklama

Reklama

The Execution of Mary, Queen of Scots

všechny plakáty
Krátkometrážní / Historický
USA, 1895, 1 min

Obsahy(1)

Minutový krátkometrážní snímek zobrazující popravu skotské královny Marie z rodu Stewartovců. Kvůli pro tehdejší dobu nezvyklému využití triků při natáčení popravy mnoho diváků věřilo, že poprava byla skutečná. (ČSFD)

Recenze (25)

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Na svou dobu šlo jistě o „šokující“ video a chápu tehdejší diváky, že považovali tohle za „reálné“. Je to kus historie a z tohoto hlediska mi nezbývá nic jiného, než tvůrcům zatleskat. Je to ovšem moc krátké na to, abych se tu více rozepisoval. Nicméně si musím trošku rýpnout – popravčí se mohl alespoň trefit toho špalku – figurína byla více než zřetelná...Jinak mám ovšem tyhle staré snímky opravdu hodně rád. ()

Psychor odpad!

všechny recenze uživatele

Studium historie patří mezi mé oblíbené kratochvíle, a proto jsem se na krátkometrážní snímek Execution of Mary Stuart velmi těšil. O životě Marie Stuartovny jsem přečetl hned několik knih, a tak jsem byl pochopitelně zvědav, jestli bude poprava ztvárněna s historickou akurátností. Jaké bylo mé zděšení, když jsem si po pouhých 17 vteřinách uvědomil, že režisér Alfred Clark o skutečném průběhu popravy vůbec nic neví a vše si vycucal z prstu. Kat například oddělil královninu hlavu od těla až na třetí pokus. A podobných faktických chyb obsahuje tento několikavteřinový záznam hned celou řadu. Jenže snímek se vůbec nevydařil ani z filmařského hlediska. Nikomu nemůže uniknout laciný stop trik, během něhož je herečka nahrazena figurínou. Nemohu ohodnotit jinak než odpadem a každému milovníkovi historie doporučuji, aby se tomuto kraťasu vyhnul velkým obloukem. ()

RadimFišer 

všechny recenze uživatele

Nemohu hodnotit jinak. Nejkvalitnější, nazvu to pravými jmény, vražda na filmových plátnech vůbec. Něco úžasnějšího jen tak neuvidíte.Staroba tohoto filmu tomu nijak, ale vůbec nijak neubírá. Filmový trykař byl frajer s dlouhýma rukama, kalhotama a počítačovou nejmodernější technologii, když tohle dělal. Ale ta technologie byla v jeho mozku. ()

Zajímavosti (4)

  • Jedná se pravděpodobně o první snímek, který pracoval se skutečnými herci. (Mr.Ocek)
  • Poprava byla natolik realistická, že se někteří diváci domnívali, že žena (kterou hrál Robert Thomae) ve scéně skutečně ztratila život. (Kulmon)
  • Film byl natočen během jednoho dne. (zdeny99)

Reklama

Reklama