Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Kanadské komediální drama v režii Jean-Marca Valléeho se odehrává v 70. letech v Montrealu. Rodina Beaulieuových má pět synů a ten, který se narodil přímo o Vánocích, dostal jméno Zachary (Marc-André Grondin). Je jiný než jeho bratři, i když se moc snaží, aby mezi ně zapadl. Má rád svého konzervativního otce a raději mu lže, než by zklamal jeho očekávání. Sexuálně zmatený Zac hledá útěchu v muzice Pink Floyd a Davida Bowieho, jež mu dovoluje snít, ale sám život ho nakonec přiměje k tomu, aby přijal svou přirozenost. A co je ještě důležitější, i jeho otec posléze pochopí, že má svého syna mít rád takového, jaký je. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (159)

laik_60 

všechny recenze uživatele

Až budete siahať po tomto filme, nech vás ta "stopáž" neodrádza. Patrí k filmu, tak ak chlapec vyrastal ako bojoval sám so sebou s bratmi s otcom s priateľmi aby si nakoniec ujasnil ďaleko v palestínskej púšti. Naviac je to film s výborným zvukom, aký je málokedy možné zachytiť (alebo som mal šťastie na stiahnutú kopiu ?) :) . A to nehovorím o super soundtracku, počnúc pinkfloydami, končiac hlbokými zbormi pravoslávnych mníchov (nezabudnite že film má podnadpis "Dar od Boha"). A jak tam všetci fajčilíííí :), darmo sa nehovorí "aká mamka taká katka, aký otec taký syn" :). Namyslený otec co každé Vianoce spieval Aznavura, mal radšej syna bitkára alkoholika a drogistu ako by sa mal zmieriť, ze splodil syna s inakosťou. Lebo chlast, ženy, bitky a drogy patria k chlapom, ale inakosť ???? Dobrá zmes vtipných momentov s dramatičnosťou. To čo sa odohrávalo v mysli chlapca keď sa poprvý krát ako "znovuzrodený ateista" zúčastňoval polnočnej omše s úžasným Stonesovským SYMPHATY FOR DEVIL bol veľmi príjemný moment filmu, ktorý ostal vo mne až do konca. v pohode dávam 4 b. aj kúštik ()

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

Miluji rodinná dramata s početnou rodinou - přísného otce, milující mamku, s láskou nenáviděné sourozence a lidi, kteří o nich umí natočit báječný film - o všeobjímající lásce, kterou je dítě schopno docenit až mnohem později ve svém životě. Je neskutečné, co Jean-Marc Vallée dokáže s herci, kamerou a hudbou. Chtěla bych napsat o tisíci pocitech z filmu, ve kterém je tisíc zážitků, brání mně však nadbytek nevstřebaných emocí a nedostatek slov i prostoru, vše, čeho jsem schopna, je heslovitě uvést několik blábolů, které se mně ještě stále neuspořádaně motají v hlavě. Jako první mě zaujal otec - vášnivě milující život a svou rodinu i to, jak starostlivě sleduje, aby vše bylo podle zaběhnutých pravidel přírody - krásné vidět obdiv v očích jeho dětí a na oplátku jeho pýchu. Matka miluje bezpodmínečně, velmi dojemné scény s kočárkem a duchovní i tělesné spojení matky se synem, nerespektující vzdálenost. A Zac... od prvních minut výjimečný a citlivý, ještě netuší , jak bolestivé je dospívání samo o sobě, ještě neví, o kolik víc sebeovládání a slz ho bude stát jeho "jinakost", nemá ani ponětí, jak snadno lze přijít o víru - zatím posílá otci do tváře kroužek dýmu, jako poselství vzdoru a pomalého odpoutávání od pevně stanovených hodnot. Do všeho až osudově zasahuje hudba (bože, jen ta příhoda s vinylem!), zpomalené záběry překypující emocemi a vše vyjadřující výkony - ty dětské nevyjímaje. Již po prvních deseti minutách jsem čekala stoprocentní snímek a jsem šťastná, že jsem se nemýlila. ()

Reklama

rt12 

všechny recenze uživatele

**** Už jen z toho důvodu že je manžel z podobné početné rodiny, kde se o dívku nezavadí a opravdu co bratr to jiný jedinec s jiným zájmem. Děj zasazený do šedesátých let, způsob vypravování a skvělá muzika to vše mě hodně sedlo. Závěr loučení synů s otcem při odchodu z pohřbu mne dostal snad ze všeho nejvíc. ()

daEmoNickY odpad!

všechny recenze uživatele

Nudne ............ Nudne a socialni cosi ................. Film ktery mel byt povidkou. (ale ty asi nevydelaj tolik prachu?) Proc by byla povidka vhodnejsi? Protoze povidka byva pomerne kratka, uderna (k veci) a neobsahuje prilis postav. Obsahuje sice krapet zajimavych myslenek, ale ne zas tolik aby mel ctenar v hlave bublaninu. .... Je tam par filmovych obratu (a jeden ktery mi unikl protoze jsem se nekouk na originalni nazev :) ), ale je jich jako safranu. Napriklad ten, kde se film kouse do sveho zadku "aussi que" Ouroboros. ()

Brygmi 

všechny recenze uživatele

Snílek. Narodil se na Vánoce, býval miláčkem rodiny, později se z něho stala spíše černá ovce. Astmatik s darem od Boha, který nosí velké tmavé brýle, poslouchá Bowieho a neví, jestli má rád kluky nebo holky. Téměř tři dekády dvacátého století. Prostě žít a prožít. Poklidný a tak nějak milý film... Proč tedy nejdu s hodnocením výš? Protože i když mi ještě v půlce mi přišlo, že se dívám na výjimečné dílo, tak se to potom nějak "zvrtlo". Všechno to zůstalo na jednom bodě, vlastně se tam ani nic nedělo.Na konci je vyřešena pouze jedna věc a další motivy zůstanou zapomenuty. Škoda. Snad by to chtělo ještě půl hodiny navíc. I když má film přes dvě hodiny, pořád je moc krátký. ()

Galerie (45)

Zajímavosti (7)

  • Scénář je založen na zkušenostech z dospívání Françoise Boulaye, který pomáhal Jean-Marcu Valléemu při jeho psaní. (mi-ib)
  • I když jsou filmové dialogy ve francouzštině, ve Francii byly do filmu přidány francouzské titulky pro diváky, kteří nerozumí québecké francouzštině. (mi-ib)

Související novinky

Zemřel režisér Jean-Marc Vallée

Zemřel režisér Jean-Marc Vallée

27.12.2021

Velice nepříjemná zpráva nás zasáhla krátce před koncem roku – oceňovaný kanadský režisér Jean-Marc Vallée zemřel nečekaně v pouhých 58 letech. Filmař stojící za oscarovým Klubem poslední naděje,… (více)

Reklama

Reklama