Reklama

Reklama

Fu zi

Obsahy(1)

Patrick Tam natočil tíživé sociální drama o osudech jedné rodiny. Hlavní hrdina - devítiletý Boy, se musí vyrovnat s útěkem matky a hráčskou závislostí otce. Čekají ho bohužel navzdory neustálým slibům pouze horší a horší dny, sám neví, kudy vede cesta ven, rád by se vrátil a žil s matkou, ale nechce se mu opustit otce. Jenže je pro něj čím dál těžší s otcem žít. Podaří se mu dostat z bludného kruhu ven? (Vavča)

(více)

Recenze (6)

sochoking 

všechny recenze uživatele

Hlavný hrdina filmu je konštantne nasraný celé tie skoro dve hodiny. Tak nasraný nebol ani Pepa Hnátek ! Ten sa na konci filmu aspoň smial, ked' zdrhal z nemocnice. Tento tu sa ani len o úsmev nepokúsil. Inak, spomínajúc úsmev, tak je tu celkom dosť komických situácií, ktoré sú skôr nechcené, bez zámeru, ale o to väčšie pecky. Napríklad tá, že : ''Jak ten chlapík vypadal? Tak ako ty, ale lepšie. '' Film napriek svojej diabolskej minútáži uletel rýchlo a tak to má byť. ()

Douglas 

všechny recenze uživatele

Film After This Our Exile (2006) Tam natočil po sedmnáctileté režijní pauze a je to na něm vidět. Podle svých slov se snažil na rozdíl od předchozích filmů nenabízet například vybledlé realistické barvy a syrové kompozice, ale skutečně natočit film jako film, tedy cosi umělého a s jiným barevným systémem. Ačkoli je snímek co do barevné koncepce blízký současným hyperrealistickým filmům (které právě pro své filtry a krásné barvy realistické paradoxně nejsou), i tak v sobě obsahuje mnoho tamovských paradoxů. Tam vypráví tak trochu příběh Olivera Twista a trochu antitezi Kida: chlapec žije po odchodu matky jen se silně labilním a zadluženým otcem, což však k ideálnímu porozumění, které by podle tradičního schématu mělo nakonec přijít, rozhodně nespěje a kluk prožívá peklo na zemi. Je svědkem prostituce, občas nemá co jíst, otec ho nutí krást, žíjí po hnusných hotelech, musí prchat před dlužníky atd. I ve zdánlivě velmi klasicky vystavěném filmu ale lze nalézt ony destruktivní prvky - nejasnost dominantního hlediska vyprávění, ony vynechávané scény postupně doplňované v rychlých prostřizích (přičemž není jasné, zda jde o fokalizace myšlenek postav, nebo jen účelně zcizující dramaturgický efekt jako dřív). [Far East Film Fest, Udine, 2007] ()

Reklama

Vavča 

všechny recenze uživatele

Ehm, hodnocení je tu skvělé, jen se tu nechce nikomu psát, o čem to vlastně je. Hlavní hrdina je devítiletý kluk jménem Boy, který po útěku matky musí žít s otcem, chorobným gamblerem. Ten ho nutí krást, aby měli z čeho žít. Je to celé velmi realistické sociální drama s naturalistickými prvky a existencionální tíží, není někdy snadné se dívat, respektive, necítit hluboce s hlavními charaktery. Aaron Kwok v nezvyklé roli snad toho nejhoršího otce co může být, vaše oko potěší jak Charlie Yeung tak Kelly Lin. Celé se to odehrává v prostředí Malajsie, což je taky nezvyklé. Pokud vás ničí romány Emila Zoly, případně víte, že vám tento styl líčení a vyprávění nedělá dobře, měli by jste si rozmyslet, zda tento film uvidíte. Protože skutečně má tento snímek hodně společného s naturalismem a realismem, chtěl jsem Vám jenom nějak přiblížit můj pocit z toho, čemu je to blízké. Každopádně ceny, kterými tento film oplývá jsou zasloužené, takovýto druh snímku zase není tak často k vidění. Update: nedávno jsem si přečetl rozhovor s tvůrcem. Tvrdí o svém filmu, že není realistický, ani neo-realistický, nýbrž poetický, chtěl zachytit duše hrdinů a jejich emoce. S tím posledním mohu souhlasit, ale ten zbytek si budete muset rozhodnout sami, možná bych se měl vykašlat na psaní komentů, já fakt nevím. Tohle dílo ve mně vzbuzuje všechno možné, ale že bych tam viděl něco poetického? Vypadá to, že ani studium dějin filmu mě někdy nedokáže vůbec přiblížit jejich porozumění a záměrům tvůrcům. Jo a zaplať Pán Bůh, viděl jsem directors cut, ne tu verzi, na které se vyřádili soudruzi z pevninské Číny. Myslím, že by to tam potřebovalo trochu postřílet(v certifikačních orgánech, cenzuře a jiných úřadech souvisejících s uměním atd.), už mám těch jejich totalitních manýrů v umění i jiných oblastech plné zuby. ()

rivah 

všechny recenze uživatele

Přesný překlad názvu: FATHER-SON, tj. OTEC-SYN. Mistrovské (a světovou kritikou nedoceněné!) dílo úspěšné se vyvazující z dosavadní Tamovy žánrové (akční-krimi-kom-rom) linie. "Film ve svých nejlepších částech dosahuje emocionální hloubku, jakou jsme u Tama dosud neviděli" (Slant Magazine). Komentář: http://anutshellreview.blogspot.com/2006/12/after-this-our-exile-fu-zi.html https://variety.com/2006/film/markets-festivals/after-this-our-exile-1200512581/ http://www.molodezhnaja.ch/afterthisourexile.htm (90%). ()

Galerie (10)

Zajímavosti (2)

  • Snímka nesie aj označenie Father-Son. (MikaelSVK)
  • Filmovanie snímky prebiehalo v malajzijskej metropole Kuala Lumpur a v meste Perak. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama