Reklama

Reklama

30 dní dlouhá noc

  • USA 30 Days of Night (více)
Trailer 1

Každý rok se město na severu Aljašky na měsíc ponoří do tmy. Letošní zima však přinese i smrt.. Místní obyvatelé nemůžou zastavit to, co přichází. Krvežízniví upíři se vydávají na šílenou žranici. Je to svět, o němž dosud jen snili. Jenom dva lidé stojí mezi hladovými vetřelci a těmi, kdo přežili první krvavý útok. Šerif Eben (Josh Hartnett) a jeho žena Stella (Melissa George) bojují, aby mohli zase spatřit denní světlo. Dokážou městečko zachránit nebo se setmí navždy? (oficiální text distributora)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (1 087)

choze 

všechny recenze uživatele

Mám rád noční filmy, obléhačky i filmy z polárních oblastí, takže 30 DNÍ, které je tím vším dohromady, to se mnou mělo mít dost snadné. Komiksovou předlohu jsem četl dlouho před vznikem filmu a filmová adaptace ji celkem věrně odráží v tom, že vypadá pěkně (kamera, výprava, masky, gore), ale scénář (stojící na super nápadu) je poslabší. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Bylo to desátého ledna, zrovna v době, kdy se většina lidí začíná pomalu smiřovat s tím, kolik novoročních předsevzetí už porušili, a venku foukal sakramentský vítr od severovýchodu. Než se setmělo, napadlo patnáct centimetrů a od té doby pořád dál hustě a vytrvale sněžilo... Tak začíná fenomenální Kingova upírská povídka Na dobrou noc. A proč ji cituji? Plně totiž vystihuje atmosféru, kterou 30 dní dlouhá noc oplývá. V prvních několika záběrech. Slade ji natočil dosti syrově a atmosféricky. Navíc je to "sawovské" lacinosti, co se týče zobrazovaného násilí, prosté a o to více působivé. Kouká se na to dobře a celý úvod až do ovládnutí města (resp. scény z ptačího pohledu - až uvidíte pochopíte) je naprosto dokonalý. Ovšem poté již tvůrci nedokáží vzdorovat neduhům, které plynou z tuctové předlohy, která dokázala zaujmout snad jen netradiční kresbou. Jsou to především dějová faux-pas, přílišná zkratkovitost, nekonzistenčnost rozkouskovaného vyprávění a kašlání na psychický dopad situace na jednotlivé charaktery. Čím více se stopáž blíží konci, tím více to padá na žebříčku kvality. V mezích ucházejícího filmu to drží pouze Josh Harnett a Sladova snaha okrášlit to tu tam nějakou šťavnatou scénou. Celkově jde o nesporně solidní počin, který dosti těží z toho, že pobodný snímek tu delší dobu scházel. Jakkoli "Třicítka" vypadá k světu, a je svým způsobem sympatická, tak stigmatu jednoduchosti a tuctové průměrnosti komiksové předlohy prostě přes veškerou snahu nemá šanci utéci... ()

Reklama

Shit 

všechny recenze uživatele

Nebudu zastírat, že sem čekal ještě víc, ale i tak jsem vcelku spokojenej. Slade dokázal hned od začátku navodit fakt výbornou atmosféru a díky několika pekelně rychlejm a fakt napínavejm scénám se postupně dostavujou i hororvý prvky a slušná porce krve a musim říct, že to bylo hodně působivý a to všechno doprovozený parádně vytuněnou hudbou, jenže zhruba od poloviny se film začíná Sladeovi mírně vymykat z rukou a místo aby dál budoval a gradoval napětí, tak spíš film povolí a kvůli zbytečnejm rozhovorům a čekáním na nevim co, to i občas nudí. Sice se to Slade pak ještě snaží zachránít několika opět velice působivejma, krvavejma a napínavejma scénkama, zvlášť když Harttnet dostane sakeru a porcuje tam vampíry jak se jen dá, ale takhle zasazený do ničeho to prostě neni ono. Film měl určitě ještě navíc, ale horor je to učitě i tak povedenej ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Shodou okolností jsem dneska i poprvé četl komiksovou předlohu (včera jsem na ni nečekaně narazil v knihovně) a musím říct, že na mě film působí ještě lépe. Výborná atmosféra. Že má Slade talent vím už po jeho V PASTI a 30 DNÍ DLOUHÁ NOC to jen potvrzuje. Zápletka je jednoduchá, chytrá, úderná a připomíná starší přímočaré horory, kde jde vlastně jen o přežití. Hartnett válí. A to hodně. Když si vzpomenu jak jsem toho kluka moc nemusel, nemůžu tomu uvěřit. No a ten západ slunce... ()

obitus 

všechny recenze uživatele

Nejlepší upířina posledních více než deseti let se nevyznačuje sofistikovaným scénářem (ostatně stejně jako komiks), ale takřka dokonalou atmosférou zimy a smrti. Až na pár nepodařených digitálních zabití je technicky vynikající a třešničkou na dortu jsou povedení upíři v čele s charismatickým Marlowem. Pecka. Více: http://blog.obitus.cz/2007/11/30-days-of-night.html ()

Galerie (52)

Zajímavosti (22)

  • Pred koncom filmu, keď Jake Oleson (Mark Rendall) pozerá z okna, je možné na zemi stále vidieť krv z prvých dní, a to aj napriek tomu, že ustavične snežilo. (FromHell)
  • Upíri vo filme hovoria úplne jedinečným a originálnym jazykom. Ten bol vytvorený pre film za pomoci profesora lingvistiky z novozélandskej univerzity. (FromHell)

Související novinky

Režisér Zatmění restartuje Daredevila

Režisér Zatmění restartuje Daredevila

17.03.2011

Nebo půjde spíš o pokračování, ale bez Bena Afflecka? Tak nebo tak, studio 20th Century Fox chce, aby se druhé filmové šance slepého superhrdiny ujal David Slade (foto). Ten se prosadil thrillerem V… (více)

A režírovat bude...

A režírovat bude...

26.04.2009

Catherine Hardwicke, Chris Weitz a... David Slade?! Cože?! Po „nějaké ženské“ a režisérovi Prciček a Zlatého kompasu nekompromisní tvůrce V pasti a 30 dní dlouhé noci, který nemá problém nějakému… (více)

Probuďte mrtvé!

Probuďte mrtvé!

04.06.2008

Včera nám tu dělal bu-bu-bu Tim Burton (ve smyslu vyhrožování dalším filmem ve stejném stylu), dnes probudíme pár dalších strašidel. Především je tady adaptace komiksu Stevea Nilese, autora předlohy… (více)

Wolverine: Spojenci a protivníci

Wolverine: Spojenci a protivníci

21.02.2008

Natáčení X-Men Origins: Wolverine je v plném proudu (štáb pod vedením Gavina Hooda se začátkem tohoto týdne přesunul z divočiny Nového Zélandu do civilizované Austrálie) a tak je načase shrnout si,… (více)

Reklama

Reklama