Reklama

Reklama

Charta 77

(TV film)
všechny plakáty

Obsahy(1)

V lednu 2007 uplyne třicet let od vyhlášení Charty 77 a Provolání umělců - lidově nazývaného Anticharta. A přesto i dnes je povědomí o činnosti Charty mezi nejširší veřejností jen heslovité. Jedni si myslí, že Charta byla jakási opoziční skupina složená převážně z intelektuálů a lidí, kteří se nepřizpůsobili Husákovu režimu. Jiní zase vytýkají chartistům jakousi salonnost a koketérii s "osmašedesátníky". Jiným zase nevyhovuje silné zastoupení undergroundových tendencí mezi signatáři. Zkrátka kolem Charty a chartistů je i v dnešní společnosti plno podivných emocí. Autorka a režisérka, signatářka Charty, Angelika Hanauerová se snažila postihnout nejen to, jak historicky Charta vznikla a jak se vyvíjela, ale i to jak se díky ní utvářely desítky osudů těch známých - V. Havla, J. Patočky, J. Hájka, V. Bendy, D. Němcové, L. Lise, I. Medka, V. Malého, ale i těch méně známých jako J. Thomy, F. Pittora a dalších. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (2)

MartyMcFly89 

všechny recenze uživatele

Významný dokument o málo zachycené události dějin. Ti starší ji zažili na vlastní kůži, my mladí můžeme jen hltat historii. Škoda, že už nikdo hltat nechce. ()

Mariin 

všechny recenze uživatele

Zajímavý dokument. Kromě Prečana, Gruntoráda, Thomy, Malého, Havla, Lise, Battěka, Rumla, Uhla, Uhdeho, Kantůrkové a jiných tu dostal též slovo Petr Cibulka. Řekl v podstatě tento názor: „17. listopad byl privatizačním pučem KGB, jehož cílem bylo udělat z komunistů zákonné majitele...Petruška Šustrová na to: „Cibulka přehání...to je romantická myšlenka...“. ()

Reklama

Reklama