Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Protestantská královna je trnem v oku převážně katolické Evropě v čele se španělským králem Filipem II., toho času nejmocnějším světovým panovníkem. Bezpečně se navíc nemůže cítit ani v domovské Anglii, kde jí klidu nedopřávají intrikující katolíci, mocně podporováni skotskou královnou Marií Stuartovnou. Aby toho nebylo málo, její rádcové v čele se Sirem Francisem Walsinghamem jí neustále připomínají otázku jejího nástupnictví, kterou by jako nezadaná královna měla nutně řešit. Všechny urozené potenciální uchazeče o její ruku strčí hravě do kapsy okouzlující mořeplavec Walter Raleigh, s nímž je ale jakýkoli oficiální vztah naprosto nemyslitelný. Stahující se mračna nad královninou hlavou vyústí v sérii událostí, na jejichž konci se bude muset postavit do čela svých vojsk, aby bojovala o bytí a nebytí svobodné Anglie proti mnohem silnějšímu nepříteli v jedné z nejslavnějších námořních bitev naší historie. (TV Nova)

(více)

Videa (5)

Trailer 2

Recenze (349)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Hezké kulisy, nádherné šaty a skvělá Cate Blanchett, bohužel neudělá dobrý film. Pořád je dost zásadní scénář a pokud není na historické poměry vysloveně jednoduchej, tak je hodně zásadní vážit to, jak moc do hloubky se tvůrci v historii té doby chtějí babrat. No a babrali se tak, že emotivně jsem byl genderově totálně neutrální a jediný moment, kdy se mi trošku pohnulo víčko pravého oka byl závěr, kde Clive Owen musí rozbrečet snad i mrtvolu. Na první pohled si divák řekne, že po historické stránce tento film nemusí být špatný, ale bohužel je to jen špatně zaobalené pozlátko. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

„And when this day of battle is ended, we meet again in heaven or on the field of victory.“ Queen Elizabeth ve fenomenálním podání Cate Blanchett roztáhne orlí křídla a vrhne se vstříc Zlatému věku střemhlav do bouře rozpoutané španělskými katolíky. Kapur vytvořil obrazově vytříbené drama (pohled z hlubin na plovoucího bílého koně a růženec padající ke dnu), které však trochu sráží k zemi i přes nabízející se potenciál emoční povrchnost. V okamžiku, kdy na scénu vstoupí do bronzova opálený Owen jako sir Walter Raleigh, nelze si nevzpomenout na Lorda Edmunda Black Addera a jeho poměrně trefnou charakteristiku tohoto slavného anglického mořeplavce: „..panství na venkově, fajnové kočáry a tolik ženských, kolik jeho jazyk zvládne..“ ()

Reklama

Renton 

všechny recenze uživatele

PFF .. Scénář: William Nicholson, Michael Hirst .. Nedávno viděná Elizabeth mne zaujala natolik, že bych v žádném případě nemohl vynechat její příběhové rozvedení v Golden Age. Ta první se rejžovi jistě povedla. Shekhar Kapur bohužel díky Four Feathers platí také za neschopného režiséra, který ujíždí na nezvyklých scénických záběrech. U Golden Age zůstal někde napůl, resp. 60ku40 na té lepší straně. Golden Age je totiž nezvládnutý velkofilm, protože vytřískat šlo mnohem více. Když vynechám horší digitální efekty, tak technicky je zpravován výborně, ale zážitek tříští nedoladěná obsahová stránka. Naštěstí ne vše je průměrné a hlavně zde opět ční moje milovaná diva Cate Blanchett. Její fantastický výkon drží snímek tak, že bez ní by se potopil jako jedna z mnoha lodí v monumentálních, ale útržkovitých scénách námořních bitek. Velký problém je totiž právě okolo těchto bitek, předkládaných z pohledu Owena, jako všestatečného a všezachraňujícího šlechtice, kterému moře přirostlo k srdci. Mnohem silnější je snímek v potlačené komorní poloze, kde bodoval i minule. Politické půtky na Alžbětině dvoře jsou, i při menším prostoru, prostě opět výborné. I díky tomu, že při nich Geoffrey Rush dostává prostor, který potřebuje, herecky si hrdě si stoupá vedle Cate a hravě zastiňuje Owena. Golden Age se celkově drzí lehce nad průměrným středem mnoha historických špektáklů a výše jej zvedá láska právě ke Cate, což je ale dosti osobní a hodně individuální.. 65%. ____ po projekci byl raut, jazz band, Pilsner Urquell, ale to k dobru přičítat nebudu :-)) ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Rozporuplnost. Na historické drama extrémně krátké záběry. Na akční velkofilm moc řečí. Na historické drama nadbytek záběrů opájejících se vlastní krásou. Na akční velkofilm mizerné triky. Věrnost historickým faktům byla přinejmenším z poloviny vytlačena senzacechtivostí (50% filmu je pokoušením diváka – „co když Panenská královna vlastně pannou nebyla?“). Cate i Clive hrají výborně, akorát oba ve špatném filmu. Ty správné, Johanka z Arku a Piráti z Karibiku, vznikly dříve. Dobré předně jako kýčovitá ilustrace doby. 65% Zajímavé komentáře: tron, Marius, Shushika, Psema, castor, murakamigirl ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Shekhat Kapur se vrací a předkládá svůj Zlatý věk, který není klenotem, ale pouze filmem plného kočičího zlata, hezky vyleštěného, ale stále velmi levného. Cate Blanchett, opět předvádí skvělý výkon, ale její bezpohlavní Alžběta není zrovna vrchol krásy, tentokrát podporovaná vedle skvělého Geoffreyho Rushe také Clivem Owenem, který se stal Walterem Raleighem. Možná je Kapur dobrý režisér, ale jako učitel dějepisu by příliš neuspěl. Jeho schopnost překrucovat fakta a měnit si realitu do podoby fiktivního scénáře je čím dál patrnější. Dokázal spojit mnoho postav, překroutit jejich časová období (i pár let je poznat) a předhodit to tupému divákovi s důvěrou, že jemu nic nedojde. Každý divák, který trochu poslouchal při hodinách dějepisu na základní škole, moc dobře ví, jaký tento snímek bude mít průběh a hlavně konec. Tímto faktem se vytrácí překvapivost děje. Dokonce některé postavy jsou velmi fiktivně dokreslené(možná podle nějaké obrovské starobylé konspirační teorie) a tak nezbývá než pochválit úchvatnou akční scénu cca ve 2/3 filmu, která se panu režisérovi opravdu povedla. Sledovat obrovské, i když digitální Galleony je zážitek, při kterém mi snad i běhal mráz po zádech. Bohužel to byl jediný okamžik filmu, který za něco opravdového stál. Shekhar Kapur složil poctu jedné panovnici a snad se k ní už vracet nebude, dost bylo poct. ()

Galerie (122)

Zajímavosti (29)

  • Mária Stuartová (Samantha Morton), škótska kráľovná, je vo filme zobrazená so silným škótskym prízvukom. V skutočnosti mala pravdepodobne francúzsky prízvuk. Od 5 rokov bola vychovávaná na francúzskom dvore a do Škótska sa vrátila až po trinástich rokoch. (Arsenal83)
  • Film Královna Alžběta: Zlatý věk byla nominována na 2 Oscary (Kostýmy, Herečka v hlavní roli). Od akademiků si nakonec odnesla pouze jeden za Kostýmy. Cate Blanchett byla za Královnu Alžbětu: Zlatý věk nominována na Oscara (v kategorii hlavní role). (Rodriguez)

Související novinky

Navštivte lokace slavných filmových scén!

Navštivte lokace slavných filmových scén!

09.04.2022

Přemýšlíte, kam letos na dovolenou? Máme pro vás tip na tři destinace, které vám učarují stejně jako tvůrcům ikonických děl světové kinematografie. 1. Maroko - Středověké medíny, barvami hýřící… (více)

Saoirse Ronan jako bezhlavá královna

Saoirse Ronan jako bezhlavá královna

11.08.2012

Dívku s prapodivným jménem brzy uvidíme v upírském hororou Byzantium a adaptaci sci-fi románu „twilightové“ Stephenie Meyer The Host. Pak se objeví v historickém dramatu Mary, Queen of Scots, který… (více)

Královna, kam se podíváš

Královna, kam se podíváš

27.08.2007

Je srandovní, že tvorba takzvaných hodnotných oscarových filmů funguje na stejném principu jako běžný komerční Hollywood. Něco zabodovalo, tak to udělejme znovu, akorát v bleděmodrém! Rozdíl je jen v… (více)

Královna Alžběta jako trilogie?

Královna Alžběta jako trilogie?

25.07.2007

V roce 1998 si Shekhar Kapur se svojí Královnou Alžbětou odbyl svůj dosavadní vrchol. Americká filmová akademie se naučila skloňovat jeho jméno, ač v hlavních kategoriích zůstalo jenom u nominací, a… (více)

Reklama

Reklama