Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Protestantská královna je trnem v oku převážně katolické Evropě v čele se španělským králem Filipem II., toho času nejmocnějším světovým panovníkem. Bezpečně se navíc nemůže cítit ani v domovské Anglii, kde jí klidu nedopřávají intrikující katolíci, mocně podporováni skotskou královnou Marií Stuartovnou. Aby toho nebylo málo, její rádcové v čele se Sirem Francisem Walsinghamem jí neustále připomínají otázku jejího nástupnictví, kterou by jako nezadaná královna měla nutně řešit. Všechny urozené potenciální uchazeče o její ruku strčí hravě do kapsy okouzlující mořeplavec Walter Raleigh, s nímž je ale jakýkoli oficiální vztah naprosto nemyslitelný. Stahující se mračna nad královninou hlavou vyústí v sérii událostí, na jejichž konci se bude muset postavit do čela svých vojsk, aby bojovala o bytí a nebytí svobodné Anglie proti mnohem silnějšímu nepříteli v jedné z nejslavnějších námořních bitev naší historie. (TV Nova)

(více)

Videa (5)

Trailer 3

Recenze (349)

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Cate Blanchett je výtečná Alžběta, Geoffrey Rush - Walsingham (snad přímý příbuzný kapitána Barbossy) - opět exceluje a jediným pohledem dokáže říct všechno, kostýmy berou dech, hudba je krásná, režie příjemná, vykreslení vztahu Alžběty I. a Waltera Raleigha (sakra sympatický Clive Owen) nijak neuráží, naopak je povedeně nenucené a historicky jakžtakž věrné… Asi hodinu a čtvrt samé klady a já byl přesvědčený, že Zlatý věk dostane plné hodnocení jako předchozí film. Jenže pak to přišlo. Bitva u Gravelines. Moje oblíbená kapitola. Au. Vypadá sice moc pěkně (digitální kouzla se doplňují s jednou skutečně postavenou lodí, kterou filmaři navrhli tak, aby z jedné strany dokázala hrát anglický a z druhé strany španělský škuner – opravdu husarský kousek, doporučuji bonus na DVD), za ohňové lodě jsem byl rád… Ale! Ve filmu to vypadá, že bitvu vyhrál Raleigh sám, scénář z něj udělal hollywoodského arcihrdinu z Pirátů z Karibiku, zatímco Francis Drake se jen mihne (řekne dvě tři nudné věty a jeho jméno se neobjeví ani v závěrečných titulcích, chudák herec, který se bude chlubit, že „hrál toho Drakea“) a jméno Charlese Howarda z Effinghamu (byl to přitom ve skutečnosti on, kdo vybral osm lidí, z nichž se staly ony ohňové) vůbec nezazní. Fakt, že při útoku ohňových lodí byl z celé španělské Armady poškozen jen jeden koráb, načež se loďstvo rozptýlilo a dohra bitvy plná pronásledování a ostřelování se konala až ráno, už scénáristy zřejmě nezajímal... atd. Historické „boty“ mi nevadí u filmů typu Gladiátor nebo Království nebeské. Tam je snesu, protože (víceméně) nevypráví o něčem, co se skutečně stalo. V tomhle případě ale oči nepřivřu. Tři hvězdy za ten hnusný popkorn. ()

Ruut 

všechny recenze uživatele

Skvělé kostýmové drama v kouzelném vizualním hávu. Cate Blanchett ve své životní roli. Paráda. Podle traileru působí Alžběta jako dobrodružný velkofilm plný bitevních scén. Zdání klame. Na plátně se odehrává spíše komorní drama plné intrik o získání moci a jejím upevnění. Režiser Kapur se zaměřil jen na samotnou Alžbětu. Nesnaží se moc vykreslit dobovou situaci. Zajímá se pouze o zvládání panovnických povinností touto úspěšnou leč osamělou a citově vyprahlou ženou. Popisuje ji jako panovačnou, ale v jádru dobrou ženu. A nutno dodat že Cate Blanchett tato role padne na míru. Určitě si ji hodně užívala a jde to znát. Jediné co já musím filmu vytknout je absence většího tempa. Film má necelé dvě hodiny. Místy se bohužel vleče jako 180ti minutový kolos. Na druhou stranu je znát velká vypiplanost každého záběru a dokonalá souhra kamery, hudby a herců. Určitě působí mnohem dražším dojmem než kolik opravdu stál. Doporučuji třeba těm co mají rádi Rob Roye. Milovníci Troji by se naopak měli Elizabeht vyhnout velkým obloukem. ()

Reklama

somnar 

všechny recenze uživatele

Zlatému věku bohužel schází osobitý punc, který by film vydělil z řady okázalých, kostýmních dramat bez potřebné invence. Kapur snad ztratil dramatickou a promyšlenou niť, a tak příběh nejvíce potápí jeho snaha zaujmout jak náročného, tak popcornového diváka. Pak přichází vniveč nejen paralely se současnou politickou situací a s údělem královny Alžběty II., ale i vypiplaná výprava a kostýmy. 70% za Cate Blanchett a absenci statičnosti. ()

CheGuevara 

všechny recenze uživatele

Aneb jak Clive Owen potopil španělskou Armadu a málem taky celou Královnu Alžbětu. Politikaření a intriky Kapurovi očividně jdou, ale když se pokusí o romantickou linii, stává se vybledlým stínem svého talentu. Dlouho jsem již neviděl natolik kontrastní obsazení jako v tomto spektáklu. Cate Blanchett doslova září vedle nevýrazného a plákatového Clive Owena, který se očividně přišel do filmu jenom ukázat, než aby něco pořádného zahrál (což lze se stejnou platností říci i o Abbie Cornish v roli Bess). Naštěstí bylo doslova radost pohledět na dostatečně ďábelského Filipa Druhého a Goeffrey Rush si jasně a stručně řekl o druhého Oscara (Byl natolik působivý, že jsem litoval každé scény, kterou vynechal). Craig Armstrong vyloudil strhující hudbu, ale jako by si s ním Kapur nevěděl co počít, stejně tak působila i kamera. Na druhou stranul mě tento Ind dokázal několikrát bezmezně strhnout do osudové zkoušky Anglie a bezedné černé jámy v duši královny Alžběty, jen kdyby se u toho nemotal ten ochotník Owen. Bezchybně dokonalé jednotlivosti v podprůměrném celku nezapomenutelný film neudělají. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $55milionovTržby USA $16,383,509Tržby Celosvetovo $74,870,866Tržby za predaj DVD v USA $10,498,971 //počet predaných kusov 528,783║ Nuž musím aj ja smutne konštantovať, že režisér Shekhar Kapur nedokázal z výborného strhujúceho traileru k filmu a s náležitou doprovodnou hudbou s filmu Ostrov spraviť plnohodnotný historický spektákel, ktorý by bol hoden toho prim traileru. Po celý čas deju nám len načrtne určité udalosti a to doslova útržkovo aby to malo ako taký zmysle na to všetko čo nám chce filmom povedať muselo by to trvať aspoň 3hodiny ale bohužiaľ, okrem v celku vydareného vizuálnu filmu a asi dvoch scénok s určitou váhou nám nemá čo nové ponúknuť. Cate Blanchett je v úlohe kráľovnej v celku dobrá aj keď na menšej ploche hrajúci Clive Owen vyznie herecky lepšie a jeho preslov o Novom svete za sprievodu zaujímavej melódie je to najlepšie čo nám film ponúkne. Veľká vojna proti Španielsku vyznie ako pár minútová záležitosť, jednoducho tento film je rýchla nesúrodá výpoveď z histórie. /videl v kine: 65%/ ()

Galerie (122)

Zajímavosti (29)

  • V skutočnosti sa Walter Raleigh (Clive Owen) nezúčastnil boja proti španielskej armáde. V roku 1588 bol v Írsku. (Arsenal83)
  • Aby sa ušetrili peniaze, bola postavená iba jedna replika lode. Na jednej strane to bolo Raleighovo (Clive Owen) anglické plavidlo a na druhej španielska galeóna. Pri natáčaní širokých záberov paluby sa dym použil na zakrytie akejkoľvek nekompatibility v dizajne. (Arsenal83)
  • Film Královna Alžběta: Zlatý věk byla nominována na 2 Oscary (Kostýmy, Herečka v hlavní roli). Od akademiků si nakonec odnesla pouze jeden za Kostýmy. Cate Blanchett byla za Královnu Alžbětu: Zlatý věk nominována na Oscara (v kategorii hlavní role). (Rodriguez)

Související novinky

Navštivte lokace slavných filmových scén!

Navštivte lokace slavných filmových scén!

09.04.2022

Přemýšlíte, kam letos na dovolenou? Máme pro vás tip na tři destinace, které vám učarují stejně jako tvůrcům ikonických děl světové kinematografie. 1. Maroko - Středověké medíny, barvami hýřící… (více)

Saoirse Ronan jako bezhlavá královna

Saoirse Ronan jako bezhlavá královna

11.08.2012

Dívku s prapodivným jménem brzy uvidíme v upírském hororou Byzantium a adaptaci sci-fi románu „twilightové“ Stephenie Meyer The Host. Pak se objeví v historickém dramatu Mary, Queen of Scots, který… (více)

Královna, kam se podíváš

Královna, kam se podíváš

27.08.2007

Je srandovní, že tvorba takzvaných hodnotných oscarových filmů funguje na stejném principu jako běžný komerční Hollywood. Něco zabodovalo, tak to udělejme znovu, akorát v bleděmodrém! Rozdíl je jen v… (více)

Královna Alžběta jako trilogie?

Královna Alžběta jako trilogie?

25.07.2007

V roce 1998 si Shekhar Kapur se svojí Královnou Alžbětou odbyl svůj dosavadní vrchol. Americká filmová akademie se naučila skloňovat jeho jméno, ač v hlavních kategoriích zůstalo jenom u nominací, a… (více)

Reklama

Reklama