Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Protestantská královna je trnem v oku převážně katolické Evropě v čele se španělským králem Filipem II., toho času nejmocnějším světovým panovníkem. Bezpečně se navíc nemůže cítit ani v domovské Anglii, kde jí klidu nedopřávají intrikující katolíci, mocně podporováni skotskou královnou Marií Stuartovnou. Aby toho nebylo málo, její rádcové v čele se Sirem Francisem Walsinghamem jí neustále připomínají otázku jejího nástupnictví, kterou by jako nezadaná královna měla nutně řešit. Všechny urozené potenciální uchazeče o její ruku strčí hravě do kapsy okouzlující mořeplavec Walter Raleigh, s nímž je ale jakýkoli oficiální vztah naprosto nemyslitelný. Stahující se mračna nad královninou hlavou vyústí v sérii událostí, na jejichž konci se bude muset postavit do čela svých vojsk, aby bojovala o bytí a nebytí svobodné Anglie proti mnohem silnějšímu nepříteli v jedné z nejslavnějších námořních bitev naší historie. (TV Nova)

(více)

Videa (5)

Trailer 2

Recenze (349)

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Nuže předstup Alžběto před krále Flankera.27, vládce Andalů a prvních lidí, a vyslechni rozsudek. Co stránky historické se týče, výhrad by několikero se našlo. Jmenovitě tvé uvrhnutí Raleigha do žaláře se událo až roku 1591. Po vládnutí tvém nedá se příliš o míru a blahobytu hovořiti, jakož i situace španělská dramatická tolik zase nebyla příčinami válečnými, leč devalvací obrovským přílivem zlata z nového světa způsobenou. Též vyobrazení tvé co matky národa s dítětem Raleighovým (což k jedné z předešlých výtek se váže), nebyloť mi zcela po chuti. Některé osoby významné zde nevidíme, v opaku toho jiné jsou zde naddimenzovány jaksi. Pak stránku filmovou a dramatickou zde máme. Zde rozhodně smysl pro efektní záběry neupíráme, jakož i výborná práce s barvami, světlem a hudbou jeví se mi. Dialogy však váznou místy, toliko tezemi o významu tvém stávají se pro poučení generace budoucí a tvých skutků neznalé shledávám. Rovněž tak vyznění celkové místy glorifikací národní stává se. Charakter Filipa II. a Španělů vůbec pak příliš jednorozměrný zdá se mi. Bitva závěrečná pak symbolem se stává rčení ustáleného "ilustrační záběry". Přesto nenudíš a společnost tvá příjemnou jevila se mi. Proto verdikt můj jest smířlivý a pozitivní celkem. ()

Sašenka165 

všechny recenze uživatele

Hodně zajímavý film, pokud se zaměříme na neobvyklý pohled na "panenskou královnu". Já jsem byla kolikrát až překvapena hloubkou pocitů, které zde byly vyjádřeny. Co se týče hereckých výkonů hlavní hrdinky, Cate Blanchet je naprosto oslňující, skvělá, úchvatná herečka a celý film drží od začátku do konce na slušné úrovni jen vlastním herectvím. Geoffrey Rush dotvářel pěkné pozadí, Samantha Morton byla také zajímavá a Clive Owen byl pastvou pro ženské oko (bohužel nic víc, ale ne, že by mi to nějak zásadně vadilo :-)). Hodně mě zaujala Abbie Cornish. Co musím jednoznačně pochválit, je výprava a pak celková atmosféra filmu, u něhož mě skutečně drželo jisté napětí a očekávání, jak to dopadne... ()

Reklama

Slarque 

všechny recenze uživatele

Pokud první díl nebyl dokonalý, tak se tomu aspoň blížil. Tohle vypadá spíš jako zmatený sestřih mnohem rozsáhlejšího materiálu. Jestli to takhle vážně mělo od začátku vypadat, je to ještě horší. Děj nekoncepčně skáče mezi těmi nejznámějšími událostmi ze života Alžběty I. (a občas si je upravuje, jak se mu zlíbí). Závěr tohohle drahého filmu se pak vyloženě utápí v laciné symbolice. A tvůrci těm symbolům ani nevěří a mají tendence je divákovi vysvětlovat. Ještěže aspoň Cate Blanchett (a pár dalších herců) scénáři i režisérovi navzdory odvádějí báječnou práci. ()

Allien.9 

všechny recenze uživatele

Jeden by řekl, že když už se rozhodnou (po takové době) natočit pokračování jednoho z nejzdařilejších historických filmů, tak si dají záležet. Snaha možná byla, výsledek je ale tristní. Nudný, sterilní, od půdy až po sklep naplněný postavami bez jediné špetky charismatu. Už jste někdy viděli "Čekání na Godota" jako pětihodinové loutkové divadlo? Protože přesně tak na mě "Zlatý věk" působí. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Rozporuplnost. Na historické drama extrémně krátké záběry. Na akční velkofilm moc řečí. Na historické drama nadbytek záběrů opájejících se vlastní krásou. Na akční velkofilm mizerné triky. Věrnost historickým faktům byla přinejmenším z poloviny vytlačena senzacechtivostí (50% filmu je pokoušením diváka – „co když Panenská královna vlastně pannou nebyla?“). Cate i Clive hrají výborně, akorát oba ve špatném filmu. Ty správné, Johanka z Arku a Piráti z Karibiku, vznikly dříve. Dobré předně jako kýčovitá ilustrace doby. 65% Zajímavé komentáře: tron, Marius, Shushika, Psema, castor, murakamigirl ()

Galerie (122)

Zajímavosti (29)

  • Do kín bola snímka distribuovaná pod krycím názvom Minelli. (MikaelSVK)
  • Mária Stuartová (Samantha Morton), škótska kráľovná, je vo filme zobrazená so silným škótskym prízvukom. V skutočnosti mala pravdepodobne francúzsky prízvuk. Od 5 rokov bola vychovávaná na francúzskom dvore a do Škótska sa vrátila až po trinástich rokoch. (Arsenal83)
  • Doktor Jonh Dee (David Threlfall) vo filme radí kráľovnej krátko pred inváziou Španielov. V skutočnosti v tom čase nebol prítomný v Anglicku. (Arsenal83)

Související novinky

Navštivte lokace slavných filmových scén!

Navštivte lokace slavných filmových scén!

09.04.2022

Přemýšlíte, kam letos na dovolenou? Máme pro vás tip na tři destinace, které vám učarují stejně jako tvůrcům ikonických děl světové kinematografie. 1. Maroko - Středověké medíny, barvami hýřící… (více)

Saoirse Ronan jako bezhlavá královna

Saoirse Ronan jako bezhlavá královna

11.08.2012

Dívku s prapodivným jménem brzy uvidíme v upírském hororou Byzantium a adaptaci sci-fi románu „twilightové“ Stephenie Meyer The Host. Pak se objeví v historickém dramatu Mary, Queen of Scots, který… (více)

Královna, kam se podíváš

Královna, kam se podíváš

27.08.2007

Je srandovní, že tvorba takzvaných hodnotných oscarových filmů funguje na stejném principu jako běžný komerční Hollywood. Něco zabodovalo, tak to udělejme znovu, akorát v bleděmodrém! Rozdíl je jen v… (více)

Královna Alžběta jako trilogie?

Královna Alžběta jako trilogie?

25.07.2007

V roce 1998 si Shekhar Kapur se svojí Královnou Alžbětou odbyl svůj dosavadní vrchol. Americká filmová akademie se naučila skloňovat jeho jméno, ač v hlavních kategoriích zůstalo jenom u nominací, a… (více)

Reklama

Reklama