Reklama

Reklama

Můj Vůdce: Skutečně skutečná skutečnost o Adolfu Hitlerovi

  • Německo Mein Führer - Die wirklich wahrste Wahrheit über Adolf Hitler (více)
Trailer

Do konce roku 1944 zbývá pět dnů a Adolf Hitler (Helge Schneider) propadá depresím. Prvního ledna má před zraky tisíců Berlíňanů a filmovými kamerami pronést novoroční řeč – bojovnou, údernou a ráznou. Jenže má deprese a na nějaké řečnění nemá ani pomyšlení. Třetí říše se hroutí a Adolf také. Jeho nejbližší spolupracovník a ministr propagandy Joseph Goebbles však potřebuje svého vůdce v dobré kondici, a proto přichází s nápadem, že s přípravou novoročního projevu může Hitlerovi pomoct jeho bývalý dvorní herec Adolf Grünbaum (Ulrich Mühe). Jenže Grünbaum je nejen židovského původu, ale ještě k tomu „žije“ i s celou svojí rodinou v koncentračním táboře. Goebbels neváhá a nechává celou rodinu přivézt rovnou do vůdcova sídla a Grünbauma posílá rovnou do kanceláře svého šéfa. Čas běží a vůdce musí být do novoročního projevu zpátky ve formě.

Adolf Hitler se jako komické postava ve filmu objevil už několikrát, ale ještě nikdy v celovečerním německém snímku. Hned po svém uvedení v německých kinech vyvolal film mimořádnou vlnu mediálního zájmu. Ozvaly se židovské i pravicové organizace, církve, oběti holocaustu… a ti všichni měli pocit, že film jejich životy jaksi poškozuje. Ne tak režisér a autor scénáře Dani Levy. Tento Švýcar židovského původu, který se tématem holocaustu zabýval i ve svých předchozích snímcích, totiž Adolfa Hitlera ukazuje jako bezbranného imbecila, s jehož mentálním rozpoložením může pohnout jen distingovaný židovský profesor.

Výrazné herecké výkony nedávno zesnulého Ulricha Müheho (Životy těch druhých) a Helge Schneidera (přední německý komik, improvizátor a satirik) z filmu činí šokující komedii, doprovázenou mrazivým pocitem nepatřičnosti. Současný film se s druhou světovou válkou vypořádává jako s akčním dramatem, thrillerem nebo srdceryvným melodramatem. Ale Levy se s ní vypořádává po svém – v duchu nejlepších tradic německé satiry, která si z Hitlera a nacismu utahovala před i po jeho nástupu k moci, dokud to tedy ještě šlo. Možná i díky této návaznosti patří v Německu Můj vůdce i přes svou kontroverznost k divácky nejúspěšnějším filmům letošního roku. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (111)

KatanaCZ 

všechny recenze uživatele

Předem chci říci, že JSEM ČECH a NEMÁM v žádném ohledu nic společného s jakoukoli formou nacismu. Říkám to, protože jsem si vědom, že mě možná za tohle hodnocení spousta lidí odsoudí. Vezmeme-li to popořadě: Komedie - ještě před filmem jsem byl přesvědčen, že půjde o něco strašného, bez kouska vtipu, maximálně tak na úrovni HOLKY TO CHTĚJ TAKY. To se (v mém případě) změnilo hned po několika minutách filmu, kdy došlo na první scény s neustálým heilováním a na neschopnost vojáků vůbec vyslovit jména a hodnosti oficírů. Dále to pokračuje ve stejném duchu, respektive žádné dech beroucí hlody, ale neškodné a vkusné vtípky. Drama - v celém snímku je tohoto žánru možná tak 20 minut, přesto to stačí na dotvoření atmosféry. Válečný - Snad jen kvůli těm uniformám a jedné scéně s letouny. A obsahově.....no, někomu se to zdá jako nepochopitelné, někdo to bere jako výsměch autorů své rase a podobně, já to vnímám částečně jako pokus o omluvu, vyjádření skutečnosti, že co bylo není (viz závěrečné titulky), pokus udělat si srandu ze sebe sama, ponížit se a zlehčit tím alespoň nepatrně pohled na hrůzy jež Hitler napáchal (ne však z důvodu klamání veřejnosti a zastírání skutečností). Jen si na chvíli představte, že by to takhle opravdu bylo, jak by to všechno dopadlo, cy by se změnilo. Hitler, vnímaný masou lidí jako nebojácný, tvrdý vůdce a na druhé straně v soukromí ubohý a rozklepaný chudák, kterému se ani nepostaví, jehož nejlepším přítelem je žid, kterému veří víc než vlastním lidem a nevědomky si tak podkopává své ideály. Když se nad tím člověk zamyslí, tak je tenhle film více než zajímavý a právě proto dávám 4 hvězdičky. ()

Mefistofelle 

všechny recenze uživatele

To mám z toho, že jsem zase věřila recenzím uveřejněným v podřadných periodikách... nechala jsem se nalákat na něco, co skutečně za moc nestálo. To, co bylo prezentováno jako komedie, až na pár scének kdovíjak vtipné není a ani jako drama to moc nefunguje. Jedná se zkrátka o film, který se neuměl včas rozhodnout do jakého žánru chce patřit... ()

Reklama

sta 

všechny recenze uživatele

na komedii nevtipné (samozřejmě kromě docela dobrých hajlovacích scén a zesměšňování typicky německého štemplování), na jiný žánr bych měl daleko přísnější měřítka.. udělat z hitlera smutnou postavu, kterou v dětství táta bil, a proto si lidstvo zaslouží vyhladit?! no nevim.. navíc ta apriorní kontroverze vyznívá dost trapně.. a nejvtipnější nakoec je, že to všechno natočili židé - že by nějaká revanga?! ()

Deimos 

všechny recenze uživatele

DVD/// Obsazení 4/10 Děj 6/10 Hudba 7/10 Efekty 5/10/// +občas opravdu komické situace, slušná hudba -slabší herecké obsazení/// Byl jsem na to zvědaví a není to tak špatné. Je to satira na vážné téma, ale některými scénami mě to vážně pobavilo (knockaut, hajlování, formuláře) a přitom si to v určitých bodech zachovalo svůj dramatický původ. Stačilo přidat víc akce, války, opepřit to nějakou hodně absurdní scénou a šel bych s hodnocením ještě výš./// Celkem 57%/// ()

korbitch22 

všechny recenze uživatele

Když jsem kdysi viděl trailer,byl jsem hodně natěšenej,dělat si z Hitlera prdel,to chce odvahu,alei koule a ty pan Levy zřejmě nechal po šábesu na stole,pro vánočního pásovce až přijde popřát šťastnou chanuku :-) Film se chvilku tváří jako válečné melo drama,bohužel příšerně zahrané,bez jediné známky dramatického nadaní a chvilku zase jako parodie,jenže zoufale nevtipná.Pochopil jsem o co se Levy snažil,ale on sám se v tom asi ztratil až to vlastně sám nepochopil :-D Ty odkazy na nesmyslné hajtla na každym kroku,formuláře,zákony,příkazy čísla,birokracie a to vše kolem uplynování,zpopelnění či jen přepravě židů.Komu přijde film nemístný a urážející,věřte mi že tohle nic není,proti Bollowě Auschwitzu.Pár povedených scén,věrné kostýmy,všude hákáče a dvě dobré hlášky...dobrý film neudělají.Promarněné šance.... 20%. ()

Galerie (18)

Zajímavosti (7)

  • Hodnost SS-Untersturmbannführer, která je ve filmu zmíněna, ve skutečnosti neexistuje ani nikdy neexistovala. (HJ-FILIP)

Související novinky

Největší námořní tragedie ve filmu

Největší námořní tragedie ve filmu

25.01.2007

Německá televizní společnost ZDF oznámila, že natočí velkofilm o největší námořní tragédii. V lednu 1945 se přeplněný Wilhelm Gustloff po nárazu torpéda, jenž bylo vypáleno sovětskou ponorkou, během… (více)

Reklama

Reklama