Reklama

Reklama

Death Note - Zápisník smrti

(seriál)
  • Česko Zápisník smrti (více)
Trailer
Animovaný / Drama / Krimi / Mysteriózní / Psychologický / Thriller
Japonsko, (2006–2007), 14 h 11 min (Minutáž: 23 min)

Předloha:

Takeši Obata (komiks), Cugumi Óba (komiks)

Kamera:

Kazuhiro Jamada

Hrají:

Mamoru Mijano, Aja Hirano, Kazuja Nakai, Šidó Nakamura, Akeno Watanabe, Maaja Sakamoto, Nozomu Sasaki, Hiroši Ótake, Ken'iči Macujama, Keidži Fudžiwara (více)
(další profese)

Epizody(37)

Japonský středoškolák dostane do rukou mystický zápisník, který zabije každého, jehož jméno do něj napíše. (Netflix)

Videa (1)

Trailer

Recenze (459)

Viktooorka 

všechny recenze uživatele

Geniální první polovinu seriálu ničí zbytečně moc zvratů a nové postavy, které na sebe strhávají tolik pozornosti, že na mého Ryuka nezbyl prostor :o( To tvůrcům neodpustím. I když pro toto zklamání dávám jen průměrné hodnocení, za poslední dobu je to můj nejoblíbenější seriál a ten mi otevřel cestu k anime. Death note patří mezi nejlepší detektivky a nejlépe komplikovaný příběhy (hlavně tedy ta první polovina), které znám. Osobně jsem sympatizovala s Kirou, i když za jeho nazývání se Bohem, jsem si přála vlastní Zápisník smrti :o) L mě stále přiváděl chutě na sladké (a to ho normálně nemusím) a jeho dedukci jsem obdivovala, ale Ryuk byl stejně nejlepší. Chichotající se Anděl smrti s vysokou závislostí na jablíčkách si mě získal hned!! Brzy mě jistě čeká opáčko :o) PS: Proč v tom hraném filmu není Light tak hezký, jako byl kreslený? ()

kepiash 

všechny recenze uživatele

Skvostem je především první část seriálu, na níž oceňuji její filosofický rozměr. Sledujeme, kterak nadaný student dostane do rukou "hračku", která má moc změnit svět tak jak ho známe a my se nemůžeme ubránit etickým otázkám "Co je vlastně správné?" a co bychom na Lightově místě dělali my. Přiznávám, že jsem Kirovi tiše fandil a díly kde s Ryuukem za zády svádí dechberoucí, psycholgickou bitvu se svou nemesis, geniálním "L", mě chytly tak, jak možná ještě žádný seriál předtím. Kvalita seriálu v mých očích úměrně klesá s tím, jak postupně na scéně ubývá Ryuuk a větší screentime naopak získává Misa Amane. Seriál se postupně mění v tuctovou kriminálku, která, pravda stále má své skvělé momenty, komornějšímu úvodu se však již bohužel nedokáže vyrovnat. ()

Reklama

Jhershaw 

všechny recenze uživatele

K Death Note jsem zpočátku přistupoval s jakýmsi despektem a očekáváním. Jelikož v žebříčcích na prvním místě vystřídal mého oblíbeného Kenshina, říkal jsem si v duchu "tak se ukaž, co v tobě je". A skutečně, už od prvních dílů se děj rozjede a nezastaví. Light najde Deník smrti, zjišťuje, co všechno se s ním dá dělat, a zároveň se musí mít na pozoru před policií a obzvláště "L". Nenapadlo by mě, že může být napínavý seriál, kde se velká část odehrává ve vnitřních monolozích hrdinů, ale tenhle myšlenkový souboj Light x L je strhující a skvěle promyšlený. Kolikrát jsem se přistihl, že zkouším uvažovat s nimi. ..Tolik k první polovině, která si snad i zaslouží ne úplně čistých 5 *. Ovšem, seriál má ještě druhou polovinu. Nevím, jestli to byl přesně díl 17, kde se to zvrtlo, jak zmiňují ostatní, ale prostě od určitého momentu se to zlomí. Z Miso Aname, zprvu roztomilé a i docela uvažující holky udělají trapně infantilní kr*vu a z Matsudy trapně infantilního v*la. Ne že by tam předtím nebyl humor (Ryuk rulez), ale zapadal do docela vážného a seriózního tématu. Ovšem pak vyloženě rušil. A taky změnili znělku, ho**da, příjemně poslouchatelnou rockovou písničku vyměnili za rádoby drsnou metalárnu. Ach. Nicméně, nicméně, stále se to ještě dalo sledovat a bylo to docela zajímavé a napínavé. Až někam k dílu +/- 26. Aniž bych chtěl moc spoilovat, nová postava mi byla veskrze nesympatická a konec bych si taky představoval jinak. Snad jen ta hudba byla skvělá pořád. ___ Procentuelně asi 90 % za první polovinu, 75% za 3./4 a slabých 60 za poslední čtvrtinu. ()

RasputincZ 

všechny recenze uživatele

Láska na první pohled. Asijské animované tvorbě jsem se vždy z nesmyslných důvodů vyhýbal a čas si udělal pouze na skvosty od všemi (a právem!) uznávaného Hayao Miyazakiho nebo klasiku Ghost in the shell, ale většina anime pro mě zůstala neprozkoumána. Jsem rád, že jsem začal právě u seriálu Death note, který si mě získal už prvním dílem. Bavilo mě sledovat celých 37 dílů Lightův vývoj od zprvu racionálně infantilního a nadmíru inteligentního studenta po chladnokrevně vypočítavého poloboha. Tvůrci odvedli na Death note ohromný kus práce, propletené vztahy jednotlivých postav, desítky zvratů a vedlejších postav a především geniální boj mezi Lightem Yagamim a geniálním detektivem "L". Možná bych se Arakimu a Hiraovi dalo vytknout někdy až přehnané komplikování děje a v určitých epizodách moc zbrklé přidávání nových postav. V určitých pasážích seriálu divák tápá, kterým směrem se děj a hlavní zápletka zrovna ubírá a rozřešen příjde až s Lightovým vysvětlením jeho postupu a myšlení. Přesto považuji Death note za jeden z nejlepších seriálů, co jsem měl zatím možnost vidět a děkuji, že právě tato droga mě donutila prozkoumat krásný žánr japonského anime a těším se na další kousky. Momentálně se chystám na Monster a Hellsing. Doporučuji. ()

BigDeal 

všechny recenze uživatele

Zo začiatku dokonalá naháňačka na mačku a...no, mačku. Obaja súperi boli vyrovnaní a ich súperenie bolo také silné, že stačili slová a predsa mal človek problémy s nervami. Zlom nastal po 17. časti, kde do deja vstúpila spoločnosť Yotsuba, no aj tu sa po pár častiach podarilo vybudovať zdanlivo stratenú atmosféru a pasca na Kiru z Yotsuby sa dala vyrovnať lepším scénam z Bournovho ultimáta (čo sa týka napätia). Bohužiaľ nastal ďalší zlom po 26. časti a tu sa už s novými hrdinami zoznamuje ťažko a s nechuťou. Je pravda, že pri predposlednej časti sa to vrátilo do starých koľají, no pocit, že menej je niekedy viac sa len tak nezmyje. Rozhodne ale treba vidieť kvôli sympatickej animácii a psychologickej hre ktorá sa len tak nevidí. ()

Galerie (1 196)

Zajímavosti (46)

  • V úvodním prvním openingu se často objevuje jablko. Kromě symboliky je to také odkaz na fakt, že Shinigami Ryuk k smrti miluje jablka. V seriálu to sama postava řekne. (P. J. D.)
  • "M" a "N" jsou jakýmsi rozdělením charakteru "L". "M" má rád sladkosti a "N" si naopak neustále rád hraje, "L" předtím měl rád sladkosti, se kterými se pořád hrál. (P. J. D.)
  • Ve scéně, kdy jsou zobrazovány informace o Naomi Misoře, si můžeme všimnout, že její popis je složen z naprosto nahodile poskládáných písmen, která nedávají žádný smysl. (Komprimus)

Reklama

Reklama