Reklama

Reklama

Dealer III

  • Česko Dealer 3 (více)
Trailer 2

Organizovaný zločin s lidskou tváří. Syrový pohled do kodaňského podsvětí od proslulého dánského režiséra Nicolase Windinga Refna. Nicolas Winding Refn zakončuje svou trilogii o kodaňském podsvětí mrazivým portrétem stárnoucího gangsterského kápa Mila. V předchozích dílech byl tento srbský kmotr jen vedlejší postavou v příbězích dánských kšeftujících dealerů a zlodějíčků bezmocně se potácejících za hranou zákona. Když vše klapalo, jak mělo, byl Milo bodrým přátelským kumpánem, ale pokud měl pocit, že ho někdo chce podrazit, nebo bylo potřeba zatlačit na dlužníka, jeho žoviálnost a familiárnosti ustoupily nelítostným erupcím účelové brutality. Tentokrát se s tímto králem podsvětí, který zásobuje Kodaň drogami, setkáváme na sezení anonymních narkomanů. Milo chce přestat brát, protože pak nemá čistou hlavu na důležitější věci. Zrovna organizuje pohoštění na svatební hostinu své milované dcery, ale současně řeší i zpackanou zásilku drog. Také coby stárnoucí veterán stojí proti ambiciózním mlaďochům, ze kterých mohou být noví výhodní spojenci, ale současně i nežádoucí konkurence. Milo se snaží si v nové době udržet postavení, a tak zkouší nové věci, jenže starého psa prostě novým kouskům nenaučíš.
Režisér opět spřádá nelichotivý obraz podsvětí, prostý obvyklých mýtů a glorifikace nejen hollywoodských gangsterek. Také tentokráte přistupuje ke světu periferních podniků a umolousaných lemplů s empatickým zájem, přičemž ale v závislosti na hlavní postavě se mění atmosféra i pojetí snímku. Po vypjatě existenčním prvním dílu a jeho oidipovsky tragickém pokračování Refn trilogii uzavřel znepokojujícím portrétem krále podsvětí, který nehledá cestu ven, ani nesní o jiné budoucnosti, ale jenž je největší rybou v rybníce právě proto, že je ve svém živlu. Mít na rukou krev je pro něj stejně každodenní záležitostí, jako kuchtit tradiční lahůdky na svatební hostinu. Cenou za jeho postavení pak není strach o život, ale pouze stres a samota. Všechny roviny mnohoznačné postavy bravurně vystihl v Dánsku žijící chorvatský rodák, divadelní, filmový a televizní herec Zlatko Buric. Právě on coby představitel Mila, hlavním pojítkem celé trilogie, protože jako jediný z jejího početného hereckého ansámblu vystupuje ve všech dílech. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (176)

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Nie je ľahké byť kráľom podsvetia. A už vôbec nie, keď takýto vládca starne a prichádza o kšefty a aj o verných ľudí. Pusher III sa snaží ísť inou cestou, ako jeho predchodca. Funkčné, ako sonda do duše záporáka, ktorý je voči niektorým ľudom veľmi milý k iným sa zase správa ako totálna sviňa. Jeho hľadanie duševnej rovnováhy je tak v tomto prípade zaujímavé, uveriteľné a podané s nemalou gráciou. Tie všedné scény (oslava) tu dostávajú (podobne ako v Pusherovi II) iný význam. Emocionálnejší. Čistejší. V zásade som rád, že som to videl. Refn mi učaroval skôr v rámci jeho novodobej tvorby, ale páči sa mi tá špinavosť za tým. A že aj napriek prostrediu v ktorom sa to odohráva sa tam snaží nájsť aspoň náznak ľudskosti. To mu pomáha meniť charaktery za pochodu a zároveň ich robí nezabudnuteľnými. Je to dobrá a vyvážená trilógia. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Konečne v hlavnej úlohe srbskí sympaťáci. "Milo, čo si to spravil, prečo si ich zabíjal? Jáj, tento je Albánec, tak to je v poriadku." Nehorázne živé, mäsnaté, šťavnaté a vrstevnaté postavy, ktoré majú na míle ďaleko k balkánskym karikatúram. Boss Milo dokonale prepína medzi bujarou srdečnosťou a "sfetovaným magorom, ktorý je schopný lúskať lebky kladivom" a počas tej hodiny, keď ho budú všetky tie albánske, turecké a poľské svine tlačiť do kúta, budete naňho kričať, aby sa konečne nasral. Alebo aby zavolal Radovanovi. Stane sa oboje a súkanie ľudských čriev do drviča odpadkov tak nie je pre diváka desivým zážitkom, ale obrovskou katarziou, pri ktorej by rád priložil ruku k dielu. Morálne veľmi pochybné, z filmárskeho hľadiska bravúrna prácička. Ako celá trilógia. ()

Reklama

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Menuju se Milo a sem závislej. Tak sem zas zpět. Cítím, že je čas, abych se dal dohromady, protože dnes slaví má dcera narozeniny. Bude jí 25. A já sem slíbil, že uvařím jídlo pro 45 lidí. Takže mám dost práce. Je pro mě důležitý, abychom měli povedenou oslavu. Hlavně si musím pamatovat, abych si nebral tu první dávku, pak bude vše v pořádku. Doufám, že tentokrát neklopýtnu.“ Protože Milovo klopýtnutí by mohlo mít pro jiné fatální následky…Odvážný tah obsadit vedlejší postavu z předchozích dílů do hlavní role kupodivu fungoval. Milo je natolik zajímavý, že diváka baví ho sledovat. Zvlášť, když se najednou poprvé stává dlužníkem on. Gradace děje si dává na čas, což zamrzí, ale od chvíle příchodu Poláků film dostane šťávu a nabere na obrátkách. A potěší i návrat starého známého. Každopádně Milo a jeho nepřítomný výraz při zbavování se těla je možná to nejdrsnější v celé trilogii. Ostatně celá ta chladnokrevná pasáž je chuťovka. A znovu nechybí otevřený konec. Dám solidní 4*, překvapivě jde asi o opravdu nejlepší ze všech 3 dílů. ()

movieband 

všechny recenze uživatele

Po existenciální jedničce, Oidipovské dvojce přichází časovaná bomba v podobě bosse Mila v třetím díle Refnovi temné sociální studie. Trojka pusherovské trilogie je nejpreciznějším, nejvytříbenějším a nejlepším dílem. Už jen díky Milovi, kterého perfektně ztvárnil Zlatko Buric. Refn byl tehdy ve zlatém rozkvětu, který mu otevřel dveře do filmového světa.Stejně jako Requiem za sen, tak Pusherovská trilogie je skvělým filmovým přínosem na téma drog a podsvětí. Po Drive a Valhalla Rising asi nejlepší Refnův počin. PS: Refn si kladivo ve svých filmech vyloženě oblíbil. Závěr jen pro silné povahy. 92% ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Třetí díl trilogie Dealer je zaručeně ten nejdrsnější ze všech tří dílů. Nejdrsnější a nejbrutálnější. Hlavně v tom smyslu, že vypráví příběh gangstera Mila, kterej má dvě rozdílné tváře, ale na ani jedné nedává znát brutální teror, který je schopný vytvořit. Posledních třicet minut jsou ze světa filmařské geniality, kde jsem jenom tupě zíral a pomalu a hodně nejistě si uvědomoval, jak je tenhle svět šílenej…Jakmile začaly titulky a začala hrát hodně zajímavá a depresivní skladba, tak jsem si uvědomil, jak šíleně jsem na televizi třeštil oči. Neuvěřitelný a dost drsný filmový zážitek. ()

Galerie (20)

Zajímavosti (5)

  • Lidé na protidrogových setkání byli skuteční narkomani. (Nathanielmon)
  • Všechny scény byly točeny chronologicky. (antonchigurh)

Reklama

Reklama