Reklama

Reklama

Píše se rok 2018 a na zničené Zemi proti sobě bojují zbytky lidí a počítačový systém Skynet. John Connor sice přežil Soudný den a byl vychován jako budoucí zachránce lidstva, ale zatím je pouze jedním z mnoha řadových velitelů. Lidstvo právě objevilo nový prostředek ke zničení Skynetu – rádiový kód schopný rychle a stoprocentně deaktivovat každý stroj. John Connor si uvědomuje, že toto není budoucnost, o které mu jeho matka vyprávěla. Něco je jinak. To se potvrdí, když se John seznámí s Marcusem Wrightem, mužem, jehož poslední vzpomínka je vlastní smrt. Jedná se o nový druh terminátora, uvnitř kovová kostra, ale zároveň lidské srdce a mozek. John a Marcus se společně musí vypravit do srdce Skynetu, aby zachránili jistého muže, kterého tam vězní. Jeho jméno je Kyle Reese a je to Johnův budoucí otec, který se jednou vrátí do minulosti a bude chránit Sarah Connorovu. (TV Nova)

(více)

Videa (18)

Trailer 3

Recenze (1 900)

choze 

všechny recenze uživatele

Terminátor se zrodil z nočních můr Jamese Camerona a na principu klasické noční můry, v níž marně utíkáte před nezastavitelným bubákem (před kterým nejste v bezpečí ani na policejní stanici), stály i první tři terminátorovské filmy. Sequeloprequel SALVATION nahrazuje tenhle koncept po vzoru Cameronových VETŘELCů futuristickým válečným velkofilmem o návštěvě u bubáků doma, tj. terminátorů je hodně, není nijak těžké je zničit a taky je jich během filmu x zničeno (jen Newt nám trochu ztmavla), čímž film – navíc těsně svázaný časovými paradoxy a mytologií série - přichází o napětí. Zároveň šedivě přefiltrovaná budoucnost (zatím) není zdaleka tak bezútěšná, jak nám ji servíroval Cameron ve svých flashbacích - žádní chudáci prázdně zírající na rozbitou televizi, síly jsou vyrovnané, o nedostatku potravin se jen mluví a stíhačky pilotují modelky, takže o co vlastně jde, že? Zvlášť je-li k tomu polovina postav zbytečných, počet logických lapsů alarmující, odkazy na předchozí tři filmy příliš chtěné a finále se s tragickým výsledkem marně snaží skloubit památnou likvidaci terminátora z konců prvních dvou dílů se závěrečným zvratem po vzoru dílu třetího. Ale aspoň konečně vím, co všichni mají na Worthingtonovi. ()

Dadel 

všechny recenze uživatele

Jako akční film to není špatné, jako pokračování Terminátorů ano (je to asi na stejné úrovni jako třetí díl).V prvních dvou dílech byl odboj prezentován jako skupinky špatně vyzbrojených partyzánů schovávajících se v ruinách a živících se krysami, tady najednou mají nejmodernější technologie, stíhačky, vrtulníky, ponorky. Terminátoři v prvních dílech byli téměř nezničitelné a bezchybně fungující stroje, tady to už neplatí a jsou dost neschopní. Nedokáží trefit člověka z kulometu, nevšimnou si, že jim padá na hlavu těžký náklad, nebo že je přes silnici natažen drát. Tvůrci v přehnané kreativitě vymysleli několik nových druhů Terminátorů, a všechny jsou zbytečné (dvacetimetrový kolos), až nechtěně vtipné ("mototerminátoři", asi nejvtipnější moment filmu). Ty robotické housenky by se hodily spíš do Matrixu (nebo do hry Etherlords, kde byly přesně takové). Jinak film má slušnou výpravu (skoro jak Fallout 3), a akční scény, ale série Terminátorů pro mě asi navždy zůstane jen dvoudílná. Jo, a bohužel z geniální Fiedelovy hudby je zde jen pár vteřin a po zbytek filmu hraje UHS (Univerzální Hollywoodský Soundtrack). ()

Reklama

B!shop 

všechny recenze uživatele

Paradni rezba. Prakticky neustale se tu nekdo rube, neco vybuchuje nebo nekdo strili, ale ze zacatku to zas tak moc nechytne. Na to tu chybi nejaka vylozene kulervouci scena nebo atmosferictejsi hudba. Ale po chvily McG chytne tempo a do konce filmu uz ho neztrati. Na druhou stranu je ale fakt, ze i kdyz je budoucnost docela drsna, v tech flashbacich z minulejch dilu Terminatoru mi pripadala jeste temnejsi. Sem tam pribeh pekne odkaze na nejakou vec z minulejch dilu, takze se neco objasni, na druhou stranu neco zase obcas uplne nesedi a nektery sceny pusobi vykradenym dojmem. Co se tyce postav, Bale je fakt charismatickej vudce. A mile me prekvapil Worthington, ne ze bych se bez jeho postavy neobesel, ale jako nahrada za Arnolda solidni. K tomu si prictete naprosto bezchybny triky (snad az na toho Arnolda, ten vypada dost umele) no a vyjde paradni drsna akcni sci-fi rezba, ktera ale zase neni tak perfektni, aby se zaradila mezi klasiku jako prvni dva dily. Nicmene McG nezklamal. Slabsich 5*. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Veľmi solídne zrežírovaný, ozvučený a otrikovaný popcorn. Presne ako jeho predchodcovia. V okamihu, keď sa oslobodíte od nostalgickej slepoty a prestanete prvých dvoch Terminátorov vidieť ako niečo viac než len prvotriedne natočené akčné sci-fi béčka, vynorí sa pred vami dôstojné pokračovanie série. Scenár má k dokonalosti ďaleko, ale dialógové (t. j. charaktery, vzťahy a motivácie prehlbujúce) scény sú evidentne (a necitlivo) krátené, rovnako ako niektoré drsnejšie akčné pasáže. To je moja jediná zásadná výhrada - rozhodne by som chcel vidieť ten o 40 minút dlhší pôvodný zostrih, v ktorom dúfam zostalo viac času aj na to, čo sa odohráva medzi výbuchmi. Takto má človek dojem, že sa díva na nonstop akčný videoklip, čo ale až tak nevadí, pretože tie akčné scény sú nápadité a zručne natočené, tempo filmu je strhujúce, postavy vďaka dobre obsadeným hercom tiež stihnú zaujať a postapokalyptická špina je dostatočne hmatateľná. Snáď len atmosféra "útlaku" sa dala urobiť hustejšia, ale to tiež pripisujem na vrub nútenému kráteniu. Posledná vec: Arnoldov nástup má až nečakané gule. Škoda, že vystrihli ten záber so svalnatou paprčou dvíhajúcou rotačák, ten vyzeral v traileroch priam ikonicky. ()

Viktooorka 

všechny recenze uživatele

Terminátor je má dětská láska, takže ať pokračování natočí jakýkoliv packal, budu ho stejně milovat! :) musím se ale McG zastat, zas takovou slátaninu, jak všichni tvrdí, neudělal.. kdo chce vidět chyby, najde je!! ;) kdo je odpustil, tak si užíval :) lehčí začátek.. dobrý prostředek.. horší konec... pár nelogických věcí se tam opravdu najde.. jak by řekla moje máma: " Je to přece film!" :-D tak co se dá čekat.. ale akce "Charlího andílci" jak mnohý z vás označují, byli na můj vkus perfektní :) pár slavných větiček mě velice potěšilo.. jedna scénka alá jednička vyloudil úsměv na mé tváři.. a herecké výkony, hlavně Worthingtona, mě sedly jako nikdy pčedtím :) konec mě teda moc nepotěšil, ale čekala jsem to :) sečteno podtrženo.. TS jsem si užila.. a kouknu na něj znova a né jednou :) P.S. radím nečíst kometáře dřív než se na film vydáte.. našla jsem převážně spoilery aniž by Vás varovali ;) na konec ještě i ode mě SPOILER!!! Arnoldova 5minutová návštěva mě potěšila ze všeho nejvíce :) protože Terminátor bez Arnyho by nebyl Terminátor :) McG.. za to tleskám.. že se Vám to alespoň takhle povedlo :) ju a ještě bych našla jednu nelogičnost, kterou jsem zatím v žádnem komentáři nečetla.. to byla ale náhodička, že byl Marcus vhodný dárce k transplantaci srdce pro Johna :) .. ale stejně za mě 79% ()

Galerie (136)

Zajímavosti (65)

  • V několika scénách je vidět, že Kyle Reese (Anton Yelchin) nosí boty značky Nike. Jsou nápadně podobně modelu Nike Vandal, který nosila stejná postava v Terminátorovi (1984). (BLStryker)
  • V každom dieli série je scéna, kde niekto sadne na motorku a otočí sa driftom na mieste. V tomto dieli to urobí Marcus (Sam Worthington). (N0X.)

Související novinky

Terminátor po mexicku?

Terminátor po mexicku?

22.11.2017

Tim Miller (Deadpool) se chystá režírovat nového Terminátora v produkci Jamese Camerona. Zapomeňte na Salvation a Genisys, jež se ukázaly být slepými uličkami. "Šestka" se vydá vlastní cestou a… (více)

Zemřel herec Anton Yelchin

Zemřel herec Anton Yelchin

19.06.2016

V pouhých 27 letech nás dnes opustil Anton Yelchin, jehož určitě znáte jako Chekova z posledních dvou filmových Star Treků. Yelchina při stále nevyřešené nehodě zabilo jeho vlastní auto, na premiéře… (více)

Worthington se vrací ke sci-fi

Worthington se vrací ke sci-fi

29.08.2015

Ze Sama Worthingtona (Avatar) měla být veliká hvězda, zatím to ale moc nevyšlo. Terminator Salvation se pokračování nedočkalo a Hněv titánů utnul Worthingtonův výlet k fantasy, načež se světoznámý… (více)

Nový Terminátor od scenáristky Avatara?

Nový Terminátor od scenáristky Avatara?

18.01.2013

To samozřejmě vyvolá spoustu spekulací o podílu Jamese Camerona na pátém pokračování ságy, kterou před téměř třiceti lety odstartoval. Teď ale fakta: produkční společnost Annapurna Films, která před… (více)

Reklama

Reklama