Reklama

Reklama

Pomsta je také umění. Kurátor Harry Deane (Colin Firth) zorganizuje za pomoci svého přítele, majora Wingatea (Tom Courtenay), velkolepý podvod, při němž chce připravit o značnou sumu svého nenáviděného šéfa, snobského tiskového magnáta Lionela Shabandara (Alan Rickman). V jejich rafinovaném plánu hrají hlavní role nezvěstný obraz od Moneta a prostořeká jezdkyně rodea P. J. Puznovská (Cameron Diazová). Povídka Gambit amerického autora Sidneyho Carrolla byla poprvé zfilmována v roce 1966 anglickým veteránem Ronaldem Neamem a hlavní role si v ní zahráli Michael Caine a Shirley MacLaineová. Pod scénářem podstatně pozměněného britsko-amerického remaku z roku 2012 jsou podepsáni bratři Coenové, kteří tu zcela výjimečně pracovali pro jiného režiséra, amerického tvůrce Michaela Hoffmana, jenž je např. známý historickým dramatem Čas smyslnosti (1995), romantickou komedií Báječný den (1996) nebo shakespearovskou adaptací Sen noci svatojánské (1999). Dobře promyšlený plán samozřejmě nefunguje tak, jak si jeho mazaní protagonisté představovali, ale vše zachraňuje jejich neutuchající vynalézavost a pověstná britská chladnokrevnost. Snímek, jehož název odkazuje k šachovému zahájení, při němž oběť figury vede k útočné převaze, je milým připomenutím situačního humoru němých grotesek. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (221)

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Proč jste byl na té římse a proč visí Vaše kalhoty na římse?" "Neprůstřelnej" plán, neznámá komplicka a název - to jsou jediný atributy, který spojují originál s remakem. Jinak se Harry změnil z šarmantního zloděje ve snaživýho zaměstnance, tanečnice v kovbojku, socha v obraz, oblafnutej šejk v hambatýho kapitalistu a poměrně seriózní zlodějská podívaná v komedii se zlodějským pozadím. Já proti tomu v podstatě nic nemám, při Firthově bezkalhotové scéně v hotelu dostala má bránice docela zabrat a bylo vidět, že Firth, Rickman, Tucci i Cameron si své party vyloženě užívali. Já jsem zkrátka dostal zábavy dost a tak jen posílám Coenovým lehký pohlavky za to, že si občas vypomohli příliš lacinými fintami. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Je čas na absurdní humor bratří Coenů a proventilování suchého Londýna trendy texasankou. Odehraje se zde jeden velkolepý podfuk s padělkem vzácného obrazu od Moneta v hodnotě 11 milionů liber. V rolích podfukářů se představí Colin Firth, Cameron Diaz a Tom Courtenay a jejich cílem je oblafnout arogantního a bezcitného bohatého hulváta, kterého si s bravurní noblesou střihl Alan Rickman. Jestli se jim to podaří, prozrazovat nebudu. Nouze nebude o absurdní situace, o Cameron Diaz ve spodním prádle a následně obratně krotící lva, Colina Firtha uvidíme na hotelové římse s vázou a Alan Rickman šel do naha. A jako vrchol je Stanley Tucci jako znalec obrazů, u kterého nevím, jak to dělá, že je v každé vedlejší roli kterou ztvární tak dokonalý, vtipný a neodolatelný. Bratři Coeni tentokrát zvolili cestu scénáře rozvrstveného do různých vtipných epizod, jež celistvost děje nestaví do popředí. Jejich záměr udělat v Británii paseku se dá brát jakkoliv, ale já se bavil u tohoto opět originálně pojatého díla docela solidně. Režie a kamera taky odvedla svoji kvalitní práci. Mé hodnocení: 80% ()

Reklama

SaNcHeZ_cz 

všechny recenze uživatele

Tak takhle asi ne. Šedá myš hvězdným obsazením? I to se stává. Hloupá, naivní a těžce neoriginální story, která nemá moc co nabídnout a těch pár dobrých momentů to jednoduše nemá šanci zachránit. Hvězdy přehrávají, nudí a otravují, hned několik věcí je na facku jak dělaných a zbytečnost a umělost snímku je až do nebe volající. Gambit je jednohubka, kterou si podruhé rozhodně nedám. [50%] ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Tak tohle bylo šlápnutí vedle. A to pořádné. Příběh nijak převratný. Zhrzený zaměstnanec chce pomocí padělaného obrazu obrat své zaměstnavatele. Ale i přes triviální zápletku se díky hereckému obsazení a několika coenovským prvkům mohl stát Gambit nadprůměrnou komedií, ale bohužel. Až na Rickmana herci neobstáli. Firth a Courtenay byli naprosto nevýrazní, nesedl přehrávající Tucci a Cameron Díaz je kapitola sama pro sebe. S přibývajícími roky přestává být alespoň trochu pohlednou a "hraje" hůř a hůř. Sám děj sepo celkem svižném začátku začne neskutečně táhnout a asi po hodině se sledování stává čirým utrpením. Neúsměvné, bez nápadu a skoro bez herců. 20 % za Rickmana. ()

LiborGondek 

všechny recenze uživatele

Příjemné obsazení, celkem dobrá komedie a celkově velmi důstojný snímek, který vás nenadchne, ani nezarmoutí. Zejména při hotelové scéně jsem se hodně a upřímně pobavil. Gambit, aneb jak okrást miliardáře, lidskou svini... Také se mi velice líbila podobnost této postavy ztvárněné Alanem Rickmanem s jeho předchozí rolí z Harryho Pottera. Právě kvůli roli Severuse Snapa jsem si tohoto britského herce tak oblíbil. 60% ()

Galerie (27)

Zajímavosti (6)

  • Natáčení probíhalo ve Velké Británii, v Novém Mexiku a USA. (Terva)

Související novinky

Verbinski a doktor Bucky

Verbinski a doktor Bucky

03.04.2018

Gore Verbinski (Kruh) se loňským Lékem na život konečně vrátil k hororům. Dlouho to vypadalo, že bude jeho dalším filmem comicsovka Gambit. Od té však v lednu utekl a nyní by se měl vrhnout na akční… (více)

Reklama

Reklama