Reklama

Reklama

Pomsta je také umění. Kurátor Harry Deane (Colin Firth) zorganizuje za pomoci svého přítele, majora Wingatea (Tom Courtenay), velkolepý podvod, při němž chce připravit o značnou sumu svého nenáviděného šéfa, snobského tiskového magnáta Lionela Shabandara (Alan Rickman). V jejich rafinovaném plánu hrají hlavní role nezvěstný obraz od Moneta a prostořeká jezdkyně rodea P. J. Puznovská (Cameron Diazová). Povídka Gambit amerického autora Sidneyho Carrolla byla poprvé zfilmována v roce 1966 anglickým veteránem Ronaldem Neamem a hlavní role si v ní zahráli Michael Caine a Shirley MacLaineová. Pod scénářem podstatně pozměněného britsko-amerického remaku z roku 2012 jsou podepsáni bratři Coenové, kteří tu zcela výjimečně pracovali pro jiného režiséra, amerického tvůrce Michaela Hoffmana, jenž je např. známý historickým dramatem Čas smyslnosti (1995), romantickou komedií Báječný den (1996) nebo shakespearovskou adaptací Sen noci svatojánské (1999). Dobře promyšlený plán samozřejmě nefunguje tak, jak si jeho mazaní protagonisté představovali, ale vše zachraňuje jejich neutuchající vynalézavost a pověstná britská chladnokrevnost. Snímek, jehož název odkazuje k šachovému zahájení, při němž oběť figury vede k útočné převaze, je milým připomenutím situačního humoru němých grotesek. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (221)

kingik 

všechny recenze uživatele

Je čas na absurdní humor bratří Coenů a proventilování suchého Londýna trendy texasankou. Odehraje se zde jeden velkolepý podfuk s padělkem vzácného obrazu od Moneta v hodnotě 11 milionů liber. V rolích podfukářů se představí Colin Firth, Cameron Diaz a Tom Courtenay a jejich cílem je oblafnout arogantního a bezcitného bohatého hulváta, kterého si s bravurní noblesou střihl Alan Rickman. Jestli se jim to podaří, prozrazovat nebudu. Nouze nebude o absurdní situace, o Cameron Diaz ve spodním prádle a následně obratně krotící lva, Colina Firtha uvidíme na hotelové římse s vázou a Alan Rickman šel do naha. A jako vrchol je Stanley Tucci jako znalec obrazů, u kterého nevím, jak to dělá, že je v každé vedlejší roli kterou ztvární tak dokonalý, vtipný a neodolatelný. Bratři Coeni tentokrát zvolili cestu scénáře rozvrstveného do různých vtipných epizod, jež celistvost děje nestaví do popředí. Jejich záměr udělat v Británii paseku se dá brát jakkoliv, ale já se bavil u tohoto opět originálně pojatého díla docela solidně. Režie a kamera taky odvedla svoji kvalitní práci. Mé hodnocení: 80% ()

bouncer 

všechny recenze uživatele

Objektivně průměr, totální. Nedokážu si představit, jak jinak by měla vypadat průměrná hollywoodská komedie. Ovšem na druhý pohled je člověku smutno - to když vidí ty jména lidí, kteří se na filmu podíleli (nemluvím jen o hercích, ale prakticky celý štáb od scénáristů přes režii až po obsluhu u cateringu má na mnohem víc). ()

Reklama

ReneeS 

všechny recenze uživatele

Recenze byly špatné, očekávání nízké....ale znáte to, když jí (v mém případě ho) milujete, není co řešit. Nakonec to nedopadlo tak hrozně. Bavila jsem se u toho stejně jako svého času u Johna Gissinga. Takže pokud nejste fanoušky Alana či Colina, raději si pustte něco jiného. Pokud jimi jste, určitě si tam najdete momenty u kterých se budete křenit od ucha k uchu.(btw. úvodní titulky jsou naprosto výborné) ()

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Podle traileru to měl být film, který budu chtít v kině podruhé. Čekala jsem něco vtipného, velmi osobitého, lehce výstředního. Komedii napsanou dvěma velmi schopnými scénáristy, která bude mít skvělé obsazení a příjemnou retro atmosféru. Pravda je mnohem skromnější. Velká část příběhu i vtipných scén figuruje v ořezané verzi už v traileru a zbytek je mnohem nevýraznější, než by se na podobný film patřilo. Asi jako kdybyste napsali pracovní verzi potenciálně skvělého filmu s několika zajímavými postavičkami a namísto jejího přepracování do plnohodnotného scénáře se rozhodli, že vám tento hrubý koncept vlastně naprosto stačí. Pár pozitivních aspektů se ale Gambitovi upřít nedá: Díky své umírněné stopáži nezačne být ani v jednom okamžiku zdlouhavý a díky mužskému obsazení člověk nemá pocit zbytečně ztracených devadesáti minut. A Colin Firth má hezké nohy. ()

Guzo 

všechny recenze uživatele

Místy dost úsměvné (scéna v hotelu boduje), ale místy naopak nudné a až moc přehnané (ten texaský přízvuk byl opravdu zbytečný). Film každopádně sází na herecké obsazení a tím se trefuje do černého, protože s jinými herci by asi nebylo vůbec o co stát. Takhle se jedná o solidní podívanou, která se ale z průměru bohužel nevyhrabala. 5/10 ()

Galerie (27)

Zajímavosti (6)

  • Natáčení probíhalo ve Velké Británii, v Novém Mexiku a USA. (Terva)
  • Film byl uveden do kin 12. října 2012. Nakonec však bylo rozhodnuto, že bude vydán rovnou na DVD. (Terva)

Související novinky

Verbinski a doktor Bucky

Verbinski a doktor Bucky

03.04.2018

Gore Verbinski (Kruh) se loňským Lékem na život konečně vrátil k hororům. Dlouho to vypadalo, že bude jeho dalším filmem comicsovka Gambit. Od té však v lednu utekl a nyní by se měl vrhnout na akční… (více)

Reklama

Reklama