Reklama

Reklama

Avatar před námi otevírá neuvěřitelný svět za hranicemi naší fantazie, svět střetu dvou naprosto odlišných civilizací. Nově objevená vzdálená planeta Pandora je mírumilovné místo s obyvatelstvem - Na’vi, žijícím v souladu s divukrásnou vegetací planety. Posádka vyslaná ze Země na své průzkumné misi objeví na Pandoře velmi cenný minerál, který by měl na Zemi nevyčíslitelnou hodnotu. Pobyt na Pandoře je ovšem pro člověka možný teprve po vytvoření jeho genetického dvojníka, hybrida Avataru, který může být ovládán psychikou oddělenou od lidského těla a fyzicky odpovídá původnímu obyvatelstvu Pandory, které má fluorescentní modrou kůži a dosahuje 3m výšky. Na tuto náročnou misi je vybrán mezi jinými také Jake Sully (Sam Worthington), bývalý námořník, který byl při jedné ze svých předešlých misí paralyzován od pasu dolů. A právě šance opět chodit přiměla Jakea, aby se do programu Avatar přihlásil.
Průzkumná mise je vyslána a po přistání na Pandoře je zcela ohromena úžasnou rozmanitostí místní vegetace. Stromy dosahují výšky mrakodrapů a světélkující prales je plný nádherných tvorů, které jste nikdy neviděli, ale také hrozných prehistorických predátorů. To je jen zrnko překvapení, které posádku čeká. I když se zdá, že po počáteční nedůvěře lidí Na’vi se posádce podařilo adaptovat a také získat prostor pro diplomatickou misi, pandořané se rozhodně nehodlají nechat kolonizovat a dojde ke tvrdému střetu. Jake, který se postupně sblížil s místním obyvatelstvem, a především s místní princeznou Neytiri, stojí před rozhodnutím, za koho bojovat ve finální bitvě, která má rozhodnout o osudu a vývoji celého světa. (Bontonfilm)

(více)

Zajímavosti (184)

  • Zvuk, který vydává mimozemský kůň, je stejný, jaký vydává Velociraptor z Jurského parku (1993), když se ve druhé polovině filmu dobývá do kuchyně, kde se schovávají děti. (Jan.Kanak)
  • Font, kterým je na plakátu napsaný název filmu, se stal terčem satiry v legendárním komediálním pořadu Saturday Night Live (od r. 1975). Ryan Gosling v něm hrál muže, propadajícího šílenství kvůli tomu, že profesionální grafik použil na plakátu jednoho z nejdražších filmů všech dob docela obyčejné písmo Papyrus. Vynikající skeč je legálně dostupný na YouTube. (NIRO)
  • James Cameron začal plánovat ambiciózní příběh o mezihvězdném cestování (tehdy nazvaný "Xenogenesis" a zápletkou zcela odlišný) ještě před Terminátorem (1984). (NIRO)
  • Při vymýšlení planety Pandora byly pro Jamese Camerona zásadní vznášející se hory, protože "když to divák uvidí, pochopí a přijme, tak už na něj pak můžu vytáhnout cokoli". (NIRO)
  • Na'vi mají zakázaný prakticky jakýkoliv technologický nebo společenský rozvoj, kvůli tzv. „Třem zákonům Eywy“, které jim jednak zakazují „stavět kámen na kámen“ (stavět kamenné struktury), používat kolo (jeden z prvních vynálezů, který kdy lidé vynalezli) a používat jakékoliv kovy. (vojtaruzek)
  • Po znovuuvedení v kinech (v roce 2022, před plánovanou premiérou druhého dílu) film překonal Avengers: Endgame (2019) a znovu se stal komerčně nejúspěšnějším snímkem všech dob. Se vším všudy se tedy jeho severoamerické tržby v příslušné době ustálily na 785,2 mil. dolarů, součet těch celosvětových na 2923,7 mil. (LucasAbelle)
  • Atmosféra na Pandoře je pro lidi nedýchatelná kvůli příliš vysokému obsahu oxidu uhličitého (přes 18%) a sulfanu (přes 1%). Taková koncentrace plynů může člověka zabít do několika minut. (vojtaruzek)
  • Důvodem, proč lidstvo potřebovalo těžit na Pandoře Unobtanium, je jeho supravodivost za pokojové teploty a unikátní magnetické vlastnosti. Díky němu mohlo lidstvo vyřešit energetickou krizi a výrazně vylepšit svou schopnost cestovat vesmírem. (vojtaruzek)
  • Stejný koncept, jako v tomto filmu, tedy "planeta uvědomující si sama sebe", se objevil ve hře „Sid Meier's Alpha Centauri“, která se odehrává ve stejném hvězdném systému jako Avatar. Stejně tak je možné s myslí planety splynout, pokud hráč dokončí příslušný speciální projekt (a tím dosáhne vítězství ve hře – tzv. "Ascent to transcendence" tedy "vzestup k transcendenci"). Jediným rozdílem je, že v Avataru je tato mysl založená na komunikující flóře, především stromech, zatímco ve hře běží na houbovém myceliu. (vojtaruzek)
  • James Cameron prozradil, že nechybělo mnoho a hlavní roli mohli dostali Channing Tatum, případně Chris Evans„Chris Evans, Sam a Channing Tatum. To byl můj výběr. Channing mi přišel opravdu zajímavý. Chris mi přišel opravdu zajímavý. Oba byli vynikající. Jenže Sam měl výborný hlas a byl ohromně zapálený. Všichni tři si se scénářem poradili zhruba stejně dobře, ale pak přišla finální řeč, v níž Jake Sully povstane a říká ‚Tohle je naše země. Leťte tak daleko, kam až vás vítr zanese‘. Sama bych do boje následoval, ostatní dva ne. Oba dál mají vynikající kariéru... ale Sam byl tehdy připravený. Byl opravdu připravený.“ (Geralt z Rivie)
  • Každý snímek (tedy 1/24 z každé sekundy) v CGI scénách potřeboval na vyrenderování 47 hodin. (Duoscop)
  • Celosvětová premiéra proběhla 10. prosince 2009 v Londýně. (Varan)
  • Podle členů štábu měl u sebe režisér James Cameron nastřelovač hřebíků, kterým přitloukl do zdi každý telefon, který zazvonil během akce. (kriplozoik)
  • Bolivijský levicový prezident Evo Morales film pochválil a prohlásil, že "výzývá utlačované národy Jižní Ameriky k boji proti kapitalismu a neokolonialismu". (Danny F.)
  • K filmu se vyjádřil i papež, což není příliš obvyklé. Benedikt XVI. jej kritizoval za nedostatek emocí a biocentrické uctívání přírody. (Danny F.)
  • Film byl kritiky užívání tabáku kritizován za to, že jedna z hlavních hrdinek hodně kouří. Režisér to odmítl s tím, že filmy nemají zobrazovat ze světa jen to hezké, ale i to ošklivé. (Danny F.)
  • Mimo jiných zbraní používají domorodci nůž, zvaný karambit. (ČSFD)
  • V roce 2009 vyšla na motivy filmu videohra "James Cameron's Avatar: The Game". Byla k dostání pro platformy PC, Playstation 3, Xbox 360, PC, Wii, Nintendo DS a PSP. Dohromady se jí prodalo okolo 2,7 milionu kopií. (didas)

Související novinky

Cameron má plány i pro šestý a sedmý díl Avatara

Cameron má plány i pro šestý a sedmý díl Avatara

07.02.2024

Nedají si říct a nedají. Jamese Camerona můžeme označit za nejúspěšnějšího filmového režiséra všech dob, minimálně co se týče tržeb. V pětici nejvýdělečnějších snímků historie má totiž hned trojici… (více)

Bude Barbie pokračovat?

Bude Barbie pokračovat?

26.11.2023

Barbie je nejúspěšnějším filmem roku. S výdělky přesahujícími jednu miliardu a 440 milionů jde jasně o nejvýdělečnější snímek letoška, což je fascinující i s přihlédnutím k tomu, že jde o originální… (více)

Disney zase odsouvá své blockbustery

Disney zase odsouvá své blockbustery

14.06.2023

Stávka scenáristů začíná studiím dělat první vrásky. Místo férové gáže pisálkům a zaslouženým procentům ze zisků raději šéfové typu Davida Zaslava (Warner Bros. Discovery) odmítají o požadavcích… (více)

James Cameron začal psát nového Terminátora

James Cameron začal psát nového Terminátora

25.05.2023

Je to pár dní, co legendární herec Arnold Schwarzenegger v rozhovoru o své kariéře prohlásil, že už definitivně seknul s rolí terminátora v sáze slavného režiséra Jamese Camerona (Titanic). Možná si… (více)

Reklama

Reklama