Reklama

Reklama

Starověká urna je nalezena na hřbitově na okraji Říma. Po jejím otevření se spustí série násilných příhod: loupeže, znásilnění a vraždy dramaticky vzrostou, zatímco zvláštní mystické, zle vypadající bytosti přicházejí odevšad a shromažďují se ve městě. Všechny tyto události zavinil návrat Mater Lacrimarum, poslední ze tří mocných čarodějnic, které šířily teror a smrt před staletími. Sama proti armádě běsů a démonů se Sarah Mandy (A. Argento), studentka s nadpřirozenými vlastnostmi, pokusí zabránit Matce slz ve zničení Říma. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (196)

Adrian 

všechny recenze uživatele

Najsilnejsi hororovy darcek posledneho obdobia (navyse s jednou lakackou, ktora ma po hrooozne dlhdej dobe dokazala vykotit zo stolicky), skvele zakoncenie mother trilogie. Den po Slyovi a jeho Rambovi 4 dalsi "starik" ukazuje nielen mladej generacii, ze s vekom nie vzdy sily slabnu...ale prave naopak. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Len s námahou potláčam sklamanie. A uvažujem, nakoľko fungovala nostalgia u Obitusa, Adriana, Hellblazera a ďalších, ktorí tu píšu o majstrštyku, napätí a atmosfére. Čože?! Videli sme ten istý film? Áno, je to o povestný chlp z ohanbia lepšie ako argentovky z uplynulých cca 15 rokov, ale je to Majstrov úžasný comeback? Ani náhodou. Argento vymenil hru s farbami, surrealistickú atmosféru a precízne budovanie napätia za príbeh, ktorý má mať akože hlavu a pätu. Nefunguje to. Tá báchorka o boji zlých a dobrých čarodejníc a druhom páde Ríma je bez bizarnej atmosféry starých argentoviek... proste trápna. A veľmi zle zasadená do súčasných reálií. Výsledkom je utrmácané a s pribúdajúcimi minútami čoraz nudnejšie béčko bez štipky napätia, s jednou jedinou slušnou ľakačkou, s mizernými digitálnymi efektmi, náhle odseknutým a nevygradovaným (rozumej odfláknutým) vyvrcholením a otravne afektujúcou a prekvapivo nesympatickou a nesexy Asiou (keď tam začala na ducha pokrikovať: "Maminko, maminko!", tak som mal chuť to vypnúť a pustiť si radšej nejaký remake od Platinum Dunes). Čo zostalo? Zopár mastných oldschoolových gore efektov. Im asi podľahli tí, ktorí tomuto podpriemernému filmu nasolili absolútne hodnotenia. Mňa dedo Dario na jednej rozvarenej špagete trčiacej z tučného zadku do hororového raja neodtiahne. 50%, aj to len tak-tak. ()

Reklama

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Místy má snímek opravdu hutnou atmosféru, lekačky jsou velmi efektní, jednu jsem skoro nerozdýchal. Herecké výkony nejsou dokonalé, ale postačí, italština se moc příjemně poslouchá, zvlášť když je doprovázena výtečnou hudbou... Argento se nebojí ukázat záběry, které by režisérovi v Americe asi hned tak neprošly (nebo by se nesetkaly s pochopením), no evropský divák je snese celkem v pohodě. Samotný příběh je obstojný, ale jeho ukončení se mi zdálo tak trochu zbrklé a moc rychlé, což je docela škoda, poněvadž minuty, které mu předcházely, byly opravdu silné (atmosféra i gore), a jako takové by snesly nějaké to prodloužení... Rozhodně to není film určený pro každého, ale spíš pro vyznavače hororového žánru 70. a 80. let. ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Sarah není zrovna oslnivě krásná ani kdovíjak chytrá (soudě podle jejího chování a těch pár scén kdy "bádá"), zato má matku ducha a jednu chrakteristickou vlastnost - kam přijde, tam je někdo (kdo měl tu smůlu a dal se s ní do řeči) vzápětí nějakým brutálním a vizuálně efektním způsobem zavražděn. Likvidováni jsou zcela demokraticky všichni - muži, ženy, ba i dítka (ta zpravidla odkrágluje vlastní matka). Oběti si tak nemohou stěžovat na diskriminaci a divák na to, že by se nudil. Děj neoplývá soudržností, vyprávění je občas mírně chaotické a ani atmosféra není silnou stránkou "Matky slz", konec přichází příliš náhle a určitě by snesl větší propracovanost. Na druhou stranu se má divák stále na co dívat, napětí se podařilo vybudovat zdařile, násilí je zobrazováno s dostatečnou mírou invence a nechybí ani semtam nějaká ta pohledná samička. Když k tomu připočtu i jednu opravdu povedenou lekačku, klady pro mne rozhodně převyšují zápory. ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Třetí a poslední matka páně Argenta oplývá asi největší dávkou brutality a gore skopičin, zejména úvodní vyvržení muzejní restaurátorky opravdu stojí za to, krvelačný divák musí být spokojen. Dříve ne až tak podstatné mystérium tří mocných čarodějnic zde pro mne překvapivě narostlo až do apokalyptických rozměrů, ovšem zrovna tenhle motiv na mne působil trochu levně. Sehrané bojůvky na ulicích, výskyt afektovaných moderních čarodějnic apod. mi příliš nesedly, stejně jako digitální finále. Přes všechna negativa mne z nějakého neznámého důvodu ( uhranutí ?) opět Argentovo pojetí filmu nadchlo, možná ta snová atmosféra, možná ty výše zmíněné skopičiny a pak celá ta mozaika obrázků, nevím, čtyři. ()

Galerie (28)

Zajímavosti (7)

  • Film měl premiéru 6. září 2007 v Torontu. (Chatterer)
  • Natáčeno v Římě, Turíně a Ternu. (Chatterer)
  • V Itálii vydělal film za první dva dny promítání 827,000 dolarů. (Chatterer)

Související novinky

Zemřela herečka a scenáristka Daria Nicolodi

Zemřela herečka a scenáristka Daria Nicolodi

26.11.2020

Smutné zprávy přichází z Itálie, v Římě dnes zemřela Daria Nicolodi. Herečce, scenáristce a bývalé dlouholeté partnerce kultovního režiséra Daria Argenta bylo 70 let. Informaci médiím předala jejich… (více)

Návrat Johna Carpentera

Návrat Johna Carpentera

22.01.2008

Seriál Masters of Horror vytáhl z hrobů několik žánrových mistrů a ukázal jim, že fanoušci na ně nejenže nezapomněli, ale pořád stojí i o jejich novou tvorbu. Minulý týden jsme psali, že na vlně… (více)

Dario Argento natočí Giallo

Dario Argento natočí Giallo

19.01.2008

Nic nového pod sluncem, říkají si ti z vás, kteří vědí, že giallo je italské označení hororového subžánru specializujícího se na řádění maniakálních sériových vrahů. A mistr Argento už pár takto… (více)

Reklama

Reklama