Reklama

Reklama

Sluha Jeho Veličenstva

  • Rusko Sluga Gosudarev (více)
Rusko, 2007, 117 min

Režie:

Oleg Rjaskov

Scénář:

Oleg Rjaskov

Hrají:

Dmitrij Miller, Alexej Čadov, Alexandr Bucharov, Xenija Kňazeva, Olga Arntgolc, Jelena Plaksina, Nina Loščinina, Irina Barinova, Jekatěrina Olkina (více)

Obsahy(1)

Souboj o srdce dámy přivede dva nesmiřitelné francouzské kavalíry až na rozdílné strany rusko-švédské války... Rytíř de Brézé a hrabě de la Bouche se na dýchánku ve Versailles zahleděli do stejné dámy. Co začalo jako nevinná šarvátka v karetním salónku, končí za rozbřesku soubojem na kordy. Panovník, který si na dotyčnou dámu shodou okolností myslí také, však hbitě využije příležitosti a oba duelanty za trest vyhostí jako pozorovatele rusko-švédských bojů: jednoho ke Švédům, druhého k Rusům. Horkokrevným kavalírům začíná tvrdý chlebíček: ohrožují je nedorozumění s cizími vojáky, záhadný černý rytíř, který se prohání lesy okolo Poltavy, ale i dlouhé prsty Krále Slunce, který by se jich rád zbavil jednou provždy. V odlehčeném dobrodružném příběhu z období Velké severní války se setkáme se třemi velkými panovníky té doby – Ludvíkem XIV., Karlem XII. a Petrem I. Velikým. Nechybí souboje, romantická linka ani válečné scény včetně slavné bitvy u Poltavy. Zajímavý je i pohled současného ruského režiséra na stereotypy ruské, francouzské a švédské národní povahy. (Česká televize)

(více)

Recenze (76)

Flaxik 

všechny recenze uživatele

Uplynulo pár desítek let od té doby, co se modrožlutá mašina trenéra Königsmarcka procházela po Karlově mostě a už není co bývala. Tre kronor v souboji se sbornou Petra I. nějak dostává na prdel a rusko - švédské finále u Poltavy dopadlo, jak se dalo čekat. Ono s dvojnásobnou přesilou už asi Rusákům nezbylo nic jiného než vyhrát, zvlášť při tom kouzelném stylu pochodujících, do sebe soustředěně pálících šiků, který dovedli do dokonalosti červenokabátníci z ostrovů. Taktika nas mnogo inspirovala o pár let později i mistra Žukova, Koněva a jim podobné stratégy, ale to je už jiná pohádka. Historický film je to parádní, rozhodně nejfajnovější je dvojice Francouz a Rus, která si celý film nerozumí ani slovo a to víc jim to spolu jde (boj, vy prasata!), Petr Veliký si je uvěřitelně podobný a kostýmy jsou luxusně vyvedené. Kromě trochu řídkého děje nemůžu filmu vytknout skoro nic, takže čtyři kusy! ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Ruský historický film se vrací do samotného začátku 18. století - je rok 1709 a poblíž polských hranic se objeví přízrak v černé kápi... Následně se děj přesouvá do Versaille a objeví se množství nových postav, takže snad jedině četbou děje na obalu DVD si člověk ujasní, oč asi tak jde, i když děj na obrazovce se nezdá tomu odpovídat. Je fakt, že tu asi probíhá válka mezi Švédy a Ruskem, a že se tu sem tam objeví dva Francouzi, co se pokoušejí o duel. Avšak celé je to tak zmateně natočené, neustále se skáče mezi třemi zeměmi a několika postavami, že se velmi složitě orientuje. Navíc celé je to vykrádačka již známých filmů - Duelu (ne toho Spielbergova, ale Ridelyho Scotta, film je známý i jako Soupeři), francouzských historizujících snímků, trošku je to i řízlé Piráty z Karibiku... Závěrečná bitva mezi Švédy a Rusy je pak natočena zhruba na úrovni napoleonské bitvy ve Svatbě na bitevním poli. Úvod disku patří protipirátu, spustí se i trailery na filmy Bavorák 2, Michael Clayton, Soudný den, Reservation Road a Slídil, reklama, ale jinak na disku nenajdete žádné bonusy. Celý film byl sice natočen ve 2,55:1, ale na disku jej najdete v letterboxu, což výrazně snižuje kvalitu obrazu. A rovněž ruský zvuk je slabší a zní ploše. ()

Reklama

ZkuKol 

všechny recenze uživatele

Vcelku podařené kostýmní dobrodružství z období Švédsko-Ruských válek. Příběh se drží příjemně tradičních rysů, dialogy se vezou po lehčích linkách, ale stále respektují dramatičnost děje a nevkročí na komickou půdu. Výprava je povedená (obzvlášť bitva se povedla a to tohle období hazí tvůrcům hodně klacků pod nohy), soundtrack odpovídající a po dlouhé době vynikající šermířské souboje. Možná by pletichy z francouzského dvoru mohli hrát menší roli a ruský hrdina by mohl být méně lehkomyslný (ale byl by to potom vlastně ruský hrdina?:-), v půli se trošku zadrhne tempo (vina je v Paříži:-), ale jinak film odsýpá a divák se baví. Pro zajímavost, film měl stejný rozpočet jako Bathory, takže zpět k oblíbenému tématu, pane Jakubisko, kdo že to tu neumí točit?! Dva francoužtí šlechtici zkříží kordy v zakázaném souboji a král je za to potrestá odesláním na různé strany kofliktu na východě, chlapci se dost ušpiní, půjde jim o krk, poznají vrtkavost osudu a samozřejmě lásku. 70% ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Je to hodně jiné, než je člověk zvyklý. Je to takové.... ruské. Je to znát v dialozích, v profilech hlavních postav, prostě tak ňák ve všem. Nemyslím to zle, spousta věcí je tu zábavná a bitva u Poltavy, i s carem Petrem, povedená. Celkově je to osvěžující kousek v jinak převažující US produkci, kde dobré historicko-válečné filmy dělá jenom Mel Gibson . ()

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelně rozporuplný snímek. Vypadá více než dobře a musel stát hrozně moc peněz, přesto je to nuda a přiznávám, vůbec jsem nepobral, o co přesně tam jde. Ve Francii mají dva šlechtici spolu souboj na kordy, šavle, rapíry (nevím, jak se to mu správně nadává). Jenže vladař nemá souboje rád a tak oba potrestá zdánlivě ne až tak přísně. Vyšle oba jako pozorovatele Francie do "asi" Rusko-Švédské války. Jenže každého na jinou stranu barikád. Dalším problémem filmu je to, že o téhle historii severovýchodu moc nevím, a tak jsem tápal kdo proti komu vlastně pořádně bojuje, stále jsem měl problémy zjišťovat jaká postava je na které straně (český dabing tomu rozhodně nepomohl) a obě hlavní francouzské postavy mi tak byly naprosto ukradené, včetně jejich osudů. Ani nevím, co proti sobě oba vlastně měli a proč při zjištění, co stojí v jejich průvodních dopisech, nehodili cizáckou válku za hlavu a nešli se někam ožrat. ~~~ Megalomanský film o ničem. Hlavně, že se uživilo a vyhrálo si hodně tamních fanoušků vojenské historie. ()

Galerie (29)

Zajímavosti (5)

  • Producenti filmu si pozvali vyše 1500 hercov, z ktorých bolo následne vybraných pre potreby filmu iba 360 osôb. (MikaelSVK)
  • Konflikt, ktorý prebieha počas filmu medzi Ruskom a Švédskom, je z histórie známy ako Severná vojna, ktorá začala v roku 1700 a ukončená bola až podpísaním Nystadskej mierovej zmluvy (Treaty of Nystad) 28. apríla 1721. (MikaelSVK)
  • Švédsky kráľ Karol XII. bol považovaný za jedného z najlepších vojvodcov 18. storočia. Bol obzvlášť schopným vojenským veliteľom, taktikom či obratným politikom. Aj snímka zobrazuje fakt, že Karol XII. sa od rádových vojakov príliš nelíšil, pretože nosil takmer identickú uniformu či spoločne so svojím vojskom sa aj stravoval. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama