Reklama

Reklama

Dots 1 & 2

všechny plakáty
Krátkometrážní
USA, 1966, 1 min

Režie:

Paul Sharits

Obsahy(1)

Jednu minutu sledujete jakési umělecké zrnění, které evokuje pocit nabíhajícího filmového pásma... Čistě optická vize, která při delším pozorování středu obrazu nabízí různé interpretace. (charlosina)

Recenze (3)

Subjektiv

všechny recenze uživatele

Kazimir Malevič se proslavil svým obrazem Černý čtverec. Nezůstal však jen u čtverce, fanouškům umění i výtvarným kritikům lačnícím po geometrii předhodil celou řadu pozoruhodných obrazců, kupříkladu kruh nebo kříž. Časem se začalo vyskytovat i několik obrazců na jednom plátně. Svůj příspěvek modernímu umění nazval suprematismus. Právě na jeho práci v roce 1966 navázal Sharits a přidal k dvěma rozměrům rozměr třetí, čas. Dopad Malevičova díla tak umocnil na 3/2. Tím se Sharits bohužel ocitl zcela mimo mou hvězdičkovou stupnici a stal se nehodnotitelným. Mimo jiné i proto, že film Dots 1&2 je políčkem uštědřeným všem lidem, kteří tvrdí, že svět není černobílý. Ve světle, ehm, rudého, ehm, pole zanechaného touto fackou nelze tento film hodnotit jinak než černobíle, tedy ***** nebo odpadem!, případně vůbec. Kdo hodnotil od * do ****, dílo nepochopil. To platí i pro tebe, Ajantisi! ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Kadejako preskakujúci čiernobielo bodkovaný obraz je v úvode spestrený asi milisekundovým záberom hlavy ženy. Ako sa píše v obsahu, optická vízia ponúka rôzne interpretácie. Ja som si najčastejšie spomenul na kovové kuchynské strúhadlo a na bodkované umelohmotné obrusy v školskej jedálni. Film trvá necelú minútu. Pustené trikrát po sebe = tri hviezdy. Inak takto je film samotný súčasťou hnutia Fluxus, súboru 37 krátkych filmov, nakrútených v 60. rokoch 20. storočia skupinou poväčšine avantgardných a experimentálnych filmárov, oslavujúcich tak svojráznu estetiku života, spájajúcu v sebe rôzne vplyvy od matematiky, prírodných vied cez budhizmus až po motívy všedného, každodenného života. ()

Reklama

Reklama