Reklama

Reklama

Pohádka o tom, jak chytrost zvítězila nad loupežníky... To takhle jeden pradědeček jednou neposlechl prababičku a vydal se do světa. Když ho chytla bouřka, schoval se zrovna v loupežnickém doupěti velkého náčelníka Lotranda – v hospůdce U rozbitého džbánku. Ale tlustý pradědeček se nejen nepolekal, ale ještě tu partu loupežnickou přechytračil. V pohádce podle Josefa Čapka hraje plejáda výtečných českých herců – Rudolf Hrušínský, Viktor Preiss, Naďa Konvalinková, Luba Skořepová, Ladislav Potměšil, Václav Vydra, Martin Stropnický a řada dalších. (Česká televize)

(více)

Recenze (10)

duddek 

všechny recenze uživatele

Pohádka se od předlohy v lecčems odlišuje (není tu pes Voříšek, hospoda není U oběšeného a láhve), ale hlavně v ničem nepředčí svou o 14 let starší verzi. Kdo ví, proč ji natáčeli... Na druhou stranu, potíž je asi už v nepříliš povedené předloze, pochybuju, že ji jde natočit kvalitně. Lotrando: "Na moji Kokotičku káplo!" :) ()

Pitryx odpad!

všechny recenze uživatele

Snad ještě horší zpracování než to z roku 1970. Ale tady bych dal zvláštní cenu 10 % panu Vladykovi za ty ksichty. Ani zde jsem nepochopil dědečkovu zásluhu na zadržení loupežníků, ale to nevadí. Stejně to celé nestálo za nic. A navíc jsem musel jet kousek znovu, když jsem jinde četl ty různé názvy hospod. Tak tedy, přímo v pohádce se mluví o hospodě „U rozbitého džbánku“. Ne u prasklého. ()

Reklama

Olík 

všechny recenze uživatele

Několik generací tuzemských herců ve studiové pohádce pro pamětníky na motivy Josefa Čapka. Takový malý Československý televizní western, kterak prostorově výraznější senior kovboje (loupežníky) přechytračil. I když se před (vlastně i za) kamerou sešla slušná společnost, nejde o žádnou díru do světa dětské zábavy. Písničky jalové, někteří herci nevyužiti, zápletka tak na poloviční čas a do toho Kokotička, která by v dnešní přecitlivělé době, jen těžko prošla. Archív České televize disponuje spoustou kvalitnějších televizních pohádek, ale na druhou stranu je fajn, že se jich dříve točilo tolik a je kam stále kam šáhnout. ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Rudolf Hrušínský mladší hraje pravnuka svého otce, když coby vypravěč provází slovem příběh o tlustém pradědečkovi, kterak jednou prababičku neposlechl a jaká patálie z toho mohla být, ale naštěstí nebyla. S tím námětem, s tím obsazením, s těmi kulisami to mohlo být naprosto skvostné. Kdo ví kde se to vymklo, že to je nedomrlé jak polosyrové neosolené brambory. ()

otík 

všechny recenze uživatele

Na svou dobu průměrná studiová pohádka s báječným, bohužel však zcela nevyužitým hereckým obsazením. Už jen úvodní čtení Rudolfa Hrušínského ml. o svém pradědečkovi, který neposlechl svou babičku (= manželku) a vydal se do světa, je neoriginální a nudné. Následně příběh o loupežnících vlastně žádným příběhem není, prostě jen jdou do hospody a tam zpívají. Následně přijde pradědeček, kterého okradou neokradou, picnou nepicnou, pak se tam znenadání objeví anglický lord s třemi detektivy s Sherlockem Holmesem v čele, pozatýkají loupežníky a děda se v poklidu vrátí domů. Příběh fakt tak na 20ti minutovou pohádku, písničky hrozné, neskutečně upištěná Konvalinková a totálně nevyužitý Hrušínský s Preissem. Když třeba zavzpomínám na Hrušínského loupežníka Bujóna z pohádky Strach má velké oči, tak tam byla všechna herecká esa skvěle využita. Tady nic. Slabá a nezajímavá pohádka, bohužel. PS: v dnešní době uvolněných mravů bych všechny loupežnické řeči o Kokotičce (Konvalinková) raději nechal stranou:-) ()

Galerie (4)

Zajímavosti (1)

Reklama

Reklama