Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mohli jsme to vycítit šestým smyslem, viděli jsme znamení a teď se to stalo. Na světě se objevila úplně nová epidemie – rychle se šíří a je smrtelná. Nejhorším symptomem je totiž naprostá ztráta základního lidského pudu jedince – pudu sebezáchovy. Elliot Moore učí přírodní vědy na střední škole ve Filadelfii. Když napříč státy udeří tajemná smrtící epidemie, vyrazí spolu se svou ženou Almou, kolegou z práce Julianem a jeho osmiletou dcerou na zběsilý útěk před katastrofou. Míří do Pensylvánie a doufají, že na farmách mimo dosah velkých aglomerací se jim epidemie vyhne a jim se podaří přežít stále intenzivněji se šířící hrozbu. Brzy ale začne být jisté, že v bezpečí nebude nikdo a nikde… Režisér M. Night Shyamalan (Šestý smysl, Znamení) přichází s dalším ze svých paranoidních thrillerů, které se vyznačují neočekávanými zvraty, temnou atmosférou, promyšleným budováním pocitu nebezpečí a nečekanými pointami. Film Stalo se je návratem k poetice, kterou diváci i kritici tolik oceňovali v jeho prvních filmech. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (6)

Trailer 1

Recenze (1 114)

Fr 

všechny recenze uživatele

08:33 – na chvilku jako by se zastavil čas a Claire si probodla krk. Ano, stalo se ….. Kousek vedle začali (z nebe) ze střechy padat dělníci. Ano, to se také stalo. Proč? Co se stalo? NĚKTERÉ SÍLY PŘESAHUJÍ NAŠE CHÁPÁNÍ! Dojemné scény v pasážích, kde se vlastně nic neděje. Nezneklidňující a bez špetky napětí tam, kde bych si měl ,,kousat nehty“. Vše do sebe hezky zapadá, příčiny epidemie není třeba složitě hledat, každej tu přece všechno ví. A do toho Elliot zjistí, že mu žena lhala. Pokusy o paniku – skupinka ječících žen je trapná. Jsou tu ale i zajímavé věci. Třeba některé nápady jak se ,,zasebevraždit“, nebo záběry ze ZOO, které jsou dokonce akční! Vítr se blíží jako zbraň hromadného ničení….. To mohlo fungovat! Ale vše sráží ŠPATNĚ HRANÉ emoce. A tak se stalo, že láska zvítězila nad neurotoxinem a M.N.Shyamalan se zřejmě nadobro vydal na cestu do propadliště dějin. Nebo ne? ()

Matty 

všechny recenze uživatele

„Nothing is Happening“ Jako člověk, který nebyl zklamán (spíše příjemně zaskočen) ani jedním „všeobecně špatným“ filmem několikrát reinkarnovaného Inda M. N. Shyamalana (Vesnice, Žena ve vodě) jsem v přístěnku duše doufal, že i tentokrát uvidím originální a podnětný snímek. Mé myšlenkové pochody se však po skončení nedostaly dále než k bezradnému „huh?“. Ve snaze o objasnění záhady srovnatelné s tou filmovou, totiž - jak mohl režisér Shyamalanova formátu a (věřím, že také) inteligence natočit něco tak „edwoodovsky“ mizerného, jsem si v hlavě vygeneroval několik, žel bohu neuspokojivých, teorií. Ta, jež mi je nejsympatičtější a kvůli které si dokonce hodlám dát sebevražedné repete filmu, staví na zbabranosti reklamní kampaně. Nemá jít o další tajemný thriller s VELKOU POINTOU, nýbrž o úspornou, k životnímu prostředí šetrnou komedii. Pouze jako komedie Stalo se občas (!) funguje. Bohužel i v těchto momentech převládal dojem, že ty vtipy nejsou úmyslné a nemají za cíl s dávkou sebereflexe parodovat klišé „what’s happening?“ filmů. Kritického stupně dosáhly mé obavy o režisérovo duševní zdraví při zmínce o osobě jménem Joey. Ten ve filmu vystupuje jenom virtuálně (čili vůbec), přičemž jej dle titulků „hraje“ samotný Shyamalan. Buď mi unikl nějaký zásadní fakt, anebo si Manojova pověstná chvástavost začala žít autonomním životem. I při započtení všech výše uvedených proměnných by Stalo se bylo jenom neškodně hloupým béčkem, ale kvůli ospalému herectví všech zainteresovaných je navíc úděsně nudné a nezajímavé. Jindy neodolatelná Zooey Deschanel s nemizejícím výrazem „Co jsem to sakra ještě chtěla koupit?“ vhodně doplňuje Marka Wahlberga, jehož sucharství hrozí přivodit dehydrataci. Při bloudění myšlenkovými podloubími dlouho očekávaného Happeningu můžete narazit i na všelicos, ale ať už to bude para-moudro „keře spolu komunikují, lidé nikoliv“ či černá díra, jedno to zcela určitě nebude – smysluplné vysvětlení, proč muselo něco podobného vzniknout. (Nepochybuji ovšem, že se ze svých nor vyrojí spousta individuí, tvrdících, jak perfektní smysl Stalo se v rámci nějakého rozsáhlejšího plánu dává.) „Happening is Nothing“ 50% Zajímavé komentáře: Adrian, Bluntman, Cervenak, M.a.t.t., E=mc2, johnn333 ()

Reklama

LIVINGDEAD 

všechny recenze uživatele

Skvělé..... Trošku mne naštvalo, že jsem se nedozvěděl, proč tomu tak bylo, jak to ty r.....ny udělaly, co to vůbec vypustily, jak se domlouvaly...... tohle mne například děsně zajímalo :-) Ale už od počátku filmu jsem byl v napětí, duchem jsem byl na poli, cítil vítr a běžel s nimi, skvělé herecké výkony...... tento žánr mi letos chyběl, takže jsem rád, že jsem ho shlédl. ()

ORIN 

všechny recenze uživatele

Stalo se. Mohlo to dopadnou ještě hůř, nebo snad ne? Shyamalan motá páté přes deváté, jeho postupy by byly inovační možná tak za první republiky, v roce 2008 to bohužel působí neuvěřitelně trapně a samoúčelně, přitom trailer předznamenával nadupaný film. Realita je taková, že Shyamalan by nevylekal roční batole, natož statného jonáka, jakým jsem já :-). A název filmu bych změnil na Tráva zabiják. Když brakový film, tak i brakový název. Děkuji za pozornost, konec hlášení. ()

Marius 

všechny recenze uživatele

Po Lady in the water som opäť svojmu najväčšiemu (ne)miláčikovi dával rovnaké šance na dobrý film (na Shyamalana) ako aj na konečne zaslúžený odpad. Lenže to s čím tento indický zázrak prišiel je niečo čo sa vymyká obom týmto protipólom. Námet Happeningu je výborný, pomsta matky prírody na jej nepodarenom experimente Homo Sapiens Sapiens v nie tak celkom pomalej nevyhnutnosti tu už dávno nebola (ak vôbec niekedy bola). Udalosť sa však popri okatom pseudofilozofovaní o Einsteinových včelách snaží bojovať i na poli drámy a romantického rodinného filmu, čo u mňa vyvolávalo celú dobu cynické úškrny. Wahlbergovo „You lied to me !“ je jedna z najhorších replík (vrátane prednesu) aké kedy vo filme zazneli. Scenár Udalosti by napísal i žiak na strednej škole a jeho dialógy musel Shy konzultovať s nejakou romanticky založenou teenagerkou, inak si ich dementnosť vskutku neviem vysvetliť. Herecké obsadenie napriek áčkovým menám sklamalo na plnej čiare a to najmä kvôli tomu, že v Happeningu niet čo hrať. Plytké postavy prechádzajúce „krízou“ a utápajúce sa v mori „problémov“ nemajú šancu dostať sa divákovi pod kožu. Záverečná sekvencia je tak neskutočne pateticky smiešna, že práve vďaka nej a tomu, že jedinou "Shyovskou pointou" filmu je to, že pointu nemá, dám Happeningu jednu hviezdičku. Pevne totiž verím, že Shy vie i horšie a k tomu zaslúženému odpadu sa raz určite prepracuje 1/10 ()

Galerie (123)

Zajímavosti (13)

  • Z testovacích projekcí údajně vycházeli diváci oněmělí hrůzou. (duklak2)
  • Natáčení začalo 6. srpna 2007 a trvalo 44 dní. Bylo to na den přesně devět let od začátku natáčení Šestého smyslu. (3DD!3)
  • Shyamalanův původní scénář pod názvem THE GREEN EFFECT se točil okolo vzpoury rostlin proti lidskému pokolení (ve stylu Dne Trifidů), ale studio jeho scénář zamítlo a Shyamalan byl nucen původní příběh přepsat do dnešní podoby. (3DD!3)

Související novinky

M. Night Shyamalan zažívá malý comeback

M. Night Shyamalan zažívá malý comeback

20.02.2023

Jakkoli to po tragické sérii ještě tragičtějších filmů Stalo se (2008), Poslední vládce větru (2010) a Po zániku Země (2013) nevypadalo, známý režisér M. Night Shyamalan (Šestý smysl, Vyvolený) přece… (více)

Virová nákaza ve filmech

Virová nákaza ve filmech

15.03.2020

Momentální krizová situace reagující na probíhající šíření viru Covid-19 měla mimo jiné za následek i uzavření veškerých kinosálů, což pochopitelně vedlo k tomu, že distributoři začali rušit či… (více)

Nejžhavější scénář v Hollywoodu?

Nejžhavější scénář v Hollywoodu?

25.03.2009

Už před několika týdny se objevila zpráva, že Mark Wahlberg si zahraje v „mstitelském“ thrilleru The Prisoners o otci unesené 6-leté holčičky, který vezme spravedlnost do vlastních rukou. Znělo to… (více)

Zlaté maliny rozdány

Zlaté maliny rozdány

22.02.2009

Než vám ráno přineseme souhrn vítězů letošního udělování Cen Akademie, je tady už tradiční předehra – Zlaté maliny. Jednoznačnými vítězi se stali Mike Myers, Paris Hilton a... pozor, překvapení... se… (více)

Reklama

Reklama