Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mohli jsme to vycítit šestým smyslem, viděli jsme znamení a teď se to stalo. Na světě se objevila úplně nová epidemie – rychle se šíří a je smrtelná. Nejhorším symptomem je totiž naprostá ztráta základního lidského pudu jedince – pudu sebezáchovy. Elliot Moore učí přírodní vědy na střední škole ve Filadelfii. Když napříč státy udeří tajemná smrtící epidemie, vyrazí spolu se svou ženou Almou, kolegou z práce Julianem a jeho osmiletou dcerou na zběsilý útěk před katastrofou. Míří do Pensylvánie a doufají, že na farmách mimo dosah velkých aglomerací se jim epidemie vyhne a jim se podaří přežít stále intenzivněji se šířící hrozbu. Brzy ale začne být jisté, že v bezpečí nebude nikdo a nikde… Režisér M. Night Shyamalan (Šestý smysl, Znamení) přichází s dalším ze svých paranoidních thrillerů, které se vyznačují neočekávanými zvraty, temnou atmosférou, promyšleným budováním pocitu nebezpečí a nečekanými pointami. Film Stalo se je návratem k poetice, kterou diváci i kritici tolik oceňovali v jeho prvních filmech. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (6)

Trailer 2

Recenze (1 114)

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Docela zábavné. O tom, zda-li si tento film užijete, rozhodne doba, kdy se vzdáte naděje na mrazivý thriller a spokojíte se s parodií na katastrofické filmy. Já se vzdal hned v prvních deseti minutách, takže zbytek filmu už jsem mohl dokoukat s úsměvem na tváři. Jiná cesta ke spokojenosti u tohoto filmu podle mne není, neboť ho Shyamalan jednoduše nemohl myslet vážně. Anebo původně ano, ale když viděl, že Wahlberg a Deschanel nebyli správnou volbou, rozhodl se jich využít jinak a udělat ze zamýšleného thrilleru béčko nejvyššího stupně. To, co ten film sráží hodně hluboko, jsou dialogy a způsob, jakým je herci přednášejí, jinak by to celkem šlo, i atmosféra sem tam vykoukne. Hrozně moc chci věřit tomu, co jsem teď napsal, ale bohužel, jistotu nemám. Jestli by Happening totiž byl takhle špatný nechtěně, byli bychom svědky obrovského režisérova pádu. Jistou naději, že mám se svou teorií pravdu, mi dává závěr jednoho rozhovoru ze snímku, kdy Elliot vyprávěl historku o tom, jak si byl kupovat sirup proti kašli. Alma: "Are you joking?" (Elliot kývne na znamení souhlasu) Alma: "Thanks." ()

Marius 

všechny recenze uživatele

Po Lady in the water som opäť svojmu najväčšiemu (ne)miláčikovi dával rovnaké šance na dobrý film (na Shyamalana) ako aj na konečne zaslúžený odpad. Lenže to s čím tento indický zázrak prišiel je niečo čo sa vymyká obom týmto protipólom. Námet Happeningu je výborný, pomsta matky prírody na jej nepodarenom experimente Homo Sapiens Sapiens v nie tak celkom pomalej nevyhnutnosti tu už dávno nebola (ak vôbec niekedy bola). Udalosť sa však popri okatom pseudofilozofovaní o Einsteinových včelách snaží bojovať i na poli drámy a romantického rodinného filmu, čo u mňa vyvolávalo celú dobu cynické úškrny. Wahlbergovo „You lied to me !“ je jedna z najhorších replík (vrátane prednesu) aké kedy vo filme zazneli. Scenár Udalosti by napísal i žiak na strednej škole a jeho dialógy musel Shy konzultovať s nejakou romanticky založenou teenagerkou, inak si ich dementnosť vskutku neviem vysvetliť. Herecké obsadenie napriek áčkovým menám sklamalo na plnej čiare a to najmä kvôli tomu, že v Happeningu niet čo hrať. Plytké postavy prechádzajúce „krízou“ a utápajúce sa v mori „problémov“ nemajú šancu dostať sa divákovi pod kožu. Záverečná sekvencia je tak neskutočne pateticky smiešna, že práve vďaka nej a tomu, že jedinou "Shyovskou pointou" filmu je to, že pointu nemá, dám Happeningu jednu hviezdičku. Pevne totiž verím, že Shy vie i horšie a k tomu zaslúženému odpadu sa raz určite prepracuje 1/10 ()

Reklama

Flipnic 

všechny recenze uživatele

Vynikající!! Přes vlažné přijetí tohoto filmu, já osobně ho považuji za Shyamalanův nejlepší. Téma je mi vyloženě blízké od dob Romera a Cronenberga v jejich začátcích a fungovalo výborně rovněž. Všudypřítomné apokalyptické zlo, záhadné cosi, brutální mrazivé, nepříjemné, ztísněné a nepředvídatelné ... Ať už jsme čekali jakýkoliv konec, tento se mi zdál nejpřirozenější. Prostě to skončilo ... Vynikající atmosféra. Opravdu paráda, tyhle filmy můžu. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Uáá to je nuda tady. Stejný slova v tolika komentářích, stejný výtky v tolika komentářích. Tak já musím říci, že jsem to viděl úplně jinak. Předně a hlavně jsem se poprvé v životě lekl, když zavál vítr !! V životě mě pak leká už jen laciná snaha vypadat za každou cenu jako filmovej odborník a nemít na to. Ten slejvák padajích dělňasů ze střechy a jejich dopad na pevnou zem, to bylo taky hodně luxusně natočený. Ta baba jaga v tom domě, to byl slušně výživnej mišuge k ní bych ubytoval Spáčilovou, světu by se dost ulevilo, kdyby se sestřičky po letech potkaly. Hudba fantastická, herecký výkon Mark Wahlberga dobrý, atmosféra filmu měla mírně sestupnou křivku, ale ne zase tak moc, jako osobitost některých zdejších uživatelů. Trošku mě mrzí, že nemůžu dát pět hvězdiček, abych některým zdejším papouškům dokázal, že mít vlastní názor na filmy se slučuje se zákony České republiky, ale bohužel ten lis na divákovy city utahoval Shyamalan až moc pevně. Jo a celý to eko poselství Shyamalana je 100x lepší i když zavání pohádkou než laciné eko "rebelství" jednoho ješitného profesora. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

To bylo tak. Jakési zlé lidstvo se nějak stalo hrozbou pro samotnou flóru země Nezemě, a tak se kytičky naprdly a začaly pouštět větry. Totiž, začaly pouštět do větru (kterému zjevně dovedly poručit) látky, které přimějí člověka k sebevraždě. Jen nevím, co tou hrozbou mělo být, zřejmě spalování biomasy nebo rostlinné přísady do pohonných látek. Ale budiž, zelený obsah by se dal překousnout, pokud by to ostatní fungovalo a nepůsobilo to tak angažovaně. Není to sice takový průšvih, jako remake Dne, kdy se zastavila Země, ale jinak tentokrát už Shyamalana obhajovat nebudu. Napětí a atmosféra nefunguje skoro nikde (no, možná jakž takž na té farmě), herci se moc nesnaží a dialogy rozhodně nepůsobí jako že je pronášejí lidé, kterým jde o život. Mírně lepší 2*. ()

Galerie (123)

Zajímavosti (13)

  • Snímek se umístil na 8. místě v žebříčku nejhorších filmů všech dob sestaveném od čtenářů časopisu Empire. (orkadimenza)
  • Z testovacích projekcí údajně vycházeli diváci oněmělí hrůzou. (duklak2)
  • Natáčení probíhalo také na philadelphské Walnut Street nebo v Rittenhouse Square Park v Mansterman High School. (Terva)

Související novinky

M. Night Shyamalan zažívá malý comeback

M. Night Shyamalan zažívá malý comeback

20.02.2023

Jakkoli to po tragické sérii ještě tragičtějších filmů Stalo se (2008), Poslední vládce větru (2010) a Po zániku Země (2013) nevypadalo, známý režisér M. Night Shyamalan (Šestý smysl, Vyvolený) přece… (více)

Virová nákaza ve filmech

Virová nákaza ve filmech

15.03.2020

Momentální krizová situace reagující na probíhající šíření viru Covid-19 měla mimo jiné za následek i uzavření veškerých kinosálů, což pochopitelně vedlo k tomu, že distributoři začali rušit či… (více)

Nejžhavější scénář v Hollywoodu?

Nejžhavější scénář v Hollywoodu?

25.03.2009

Už před několika týdny se objevila zpráva, že Mark Wahlberg si zahraje v „mstitelském“ thrilleru The Prisoners o otci unesené 6-leté holčičky, který vezme spravedlnost do vlastních rukou. Znělo to… (více)

Zlaté maliny rozdány

Zlaté maliny rozdány

22.02.2009

Než vám ráno přineseme souhrn vítězů letošního udělování Cen Akademie, je tady už tradiční předehra – Zlaté maliny. Jednoznačnými vítězi se stali Mike Myers, Paris Hilton a... pozor, překvapení... se… (více)

Reklama

Reklama