Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Konvoj PQ 17 je novodobým ruským filmovým eposem navazujícím na dnes již klasická díla tehdy sovětské kinematografie, jejichž vydávání na DVD prodělává v současné době velký boom. Obsahuje celých osm filmů, jejichž budget šel do výše několika milionů dolarů, a které do detailu mapují strastiplnou cestu nechráněného konvoje z Islandu do Murmanska, zasazenou přesně do historických událostí té doby. Díky tomu divák ve filmu uvidí známé historické osobnosti, stejně jako se stane svědkem napínavého námořního dobrodružství této prokleté cesty bez návratu. Díky své jedinečnosti, technické a dějové maximální věrohodnosti a hlavně komplexnímu pohledu na tragickou historickou událost, oproštěného od prokomunistické ideologie, tak charakteristické pro ruské válečné snímky staršího data, se epopej Konvoj PQ 17 stává skutečnou lahůdkou pro všechny příznivce válečné tématiky, stejně jako milovníky válečných velkofilmů. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (13)

Tormentor665 

všechny recenze uživatele

Jako velký zájemce o tuto problematiku jsem velice zklamán. Pár lepších momentů se tam sice najde, ale to musíte vydržet tu zbylou zmrzlou omáčku, jež jako mrazivé drama zkrátka nefunguje. Četl jsem odbornou literaturu, která dokázala utrpení mužů v otevřeném člunu na tomto i Satanem zapomenutém kousku světa popsat mnohem barvitěji. Dvě rady divákovi - Chceš-li vidět Tirpitz, vyhraň si pět minut ze svého drahoceného času. Hlavně si ale proboha nepouštěj český dabing! ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Zhlédl jsem v pořadí už čtvrtý díl, ale zatím spíš roztahaná nuda tak trochu na úkor nějaké té pořádné akce..Když už ale nějaká přijde, tak jde skutečně o velmi propracovaný efektivní zážitek (letadla, moře, křižníky atd). Ale neříkám, že na novodobé Rusko to není dobré, stopáž je sice přehnaná (jak u výpravných historických filmů à la Vojna a mír) a vůbec výprava typicky sovětská:-) Zkrátit o polovinu, rozdělit na dvě části, nechat autentické záběry, vystřihnout zbytečně zdlouhavé scény a byl by to víceméně výborný film.. ()

Reklama

Nordy_VH 

všechny recenze uživatele

Dlouhé, moc dlouhé a tím dost nudné, sovětské eposy byly také dlouhé, ale dějově bohaté, tady je spousta postav a tím i spousta dějových linek, člověk se v půlce série začíná i ztrácet. Chvíli si to hraje na dokument, chvíli na akční film. Námět není ale vůbec špatný graficky to taky jde, u filmu je i výborná hudba. Škoda potenciál veliký, ale skutek utek. 50% ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Seriálový válečný epos na základě skutečné události točený současnými technickými možnosti vyniká především svojí až příliš natahovanou komorností. Celé je to jako sbírka hluchých míst. Nezáživnost zcela potápí tento počin, jako Němci lodě slavného konvoje převážející do Sovětského svazu zbrojní a technický materiál. Při velmi drastickém střihu by snad zůstal přijatelnější film. Jediné co stojí za zmínku jsou digitální lodě a letouny. Jejich vyobrazení stojí za podívanou. Jinak to nestojí ani za řeč. ()

Orlau32 

všechny recenze uživatele

Dobře, film mi ukázal, jak to vlastně bylo, co se tehdy v červenci 1942 v Severním ledovém moři stalo, ale neukázal ( a o to mi hlavně šlo), zkázu bitevní lodě TIRPITZ. Zásah dvěmi náhodnými torpédy nemohl 220 m dlouhou bitevní loď poškodit natolik, aby šla ke dnu. Ostatně o této lodi tam toho bylo příliš málo. Film se spíše soustředil na ruský konvoj a jeho statečné lidi, kteří byli špatným rozkazem anglické admirality ponechány svému osudu. ()

Zajímavosti (1)

  • Konvoj sa skladal z 36 obchodných lodí, 6 torpédoborcov, 4 korviet, 2 protilietadlových lodí, 2 ponoriek a 7 menších plavidiel. Plus doprovodnú eskortu skladajúcu sa z 4 krížnikov z osempalcovými delami HMS Norfolk, HMS London, USS Wichita a USS Tuscaloosa a 3 torpédoborcami. (andykovac)

Reklama

Reklama