Reklama

Reklama

Plamen a Citron

  • Dánsko Flammen & Citronen (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Kodaň, 1944. Dánsko je okupováno nacistickým Německem. Plamen a Citrón jsou dva bojovníci hnutí odporu pověření likvidací dánských informátorů Gestapa. Později přijímají rozkaz od svého velitele zabíjet také Němce. Ale když je Plamen pověřen zabít svou milenku Ketty, záhadnou stockholmskou kurýrku, začíná pochybovat o svém úkolu a snaží se zjistit, kdo Ketty ve skutečnosti je. V boji za svobodu jsou najednou všechny strany šedé a pomalu přestává být jasné, kdo je přítel a kdo protivník. Natočeno podle pravdivých událostí. (lenuse)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (122)

DruidKarel 

všechny recenze uživatele

1240. hodnocený film: Překrásnej severskej film o dvojici mužů, kteří si říkali Plamen a Citron a kteří byli katy nacistických pohlavárů. Za svou oddanost i činy pak položili životy. Skvělé herecké výkony obou herců a jen to dokládá skutečsnot, že Mads Mikkelsen je herec s talentem od pánaboha. Tomuhle filmu nemůžu nic vytknout, a tak jej mohu doporučit s 5*, protože je plný napětí, akce i skvělých dialogů. Navíc jsem hodně ocenil i parádní český dabing. 5* ()

lenuse 

všechny recenze uživatele

Na motivy skutečných události.... Tak nějak to připomínalo bratry Mašínovy. Hlavní hrdinové také stříleli takřka hlava nehlava, ale byly to čisté duše.... Otázka je, do jaké míry se dá zpracování Ole Christiana Madsena věřit. Historická fakta v tomto ohledu příliš neznám. U režisérova posledního filmu Praha jsem trochu nadskakovala na židli. Tam mě jeho "přetvoření" reality docela dráždilo.... Kdo by byl na pochybách, že se točilo v Čechách, dočká se jasného důkazu.... Z úst komparsistů zazní věta: "Tak dobrý." Chybka se vloudí. Nudný ten film ale rozhodně není.... A Stine Stengade, která po natáčení filmu En Kærlighedshistorie opustila kvůli Ole Christianu Madsenovi manžela, opět v hlavní ženské roli.... ()

Reklama

Wormboy 

všechny recenze uživatele

Film o tenkej hranici medzi zmanipulovanym, nechcenym terorizmom a cielenou odbojovou cinnostou je formalne slusny, obsahovo zaujimavy, no vnutorne chladny ako pohlad skveleho Madsa Mikkelsena. Ani kuskom nezachadza do vod nezelaneho pseodohrdinstva, ci patetizmu, ani okamih nenudi, no napriek svojim kvalitam mi jeho vnutro ostava zahalene. 3,5/5* ()

Lottr 

všechny recenze uživatele

Docela drsný a povedený film z období druhé světové války o dánském odboji. Překvapilo mě především množství akce a poměrně krvavých scén, které působí velmi naturalisticky. Poslední dobou tyhle severské filmy vyhledávám, právě pro jejich naturalistickou a drsnou atmosféru. Mads Mikkelsen konečně v celkem drsné roli a natahoval na slzu asi jen jednou, možná dvakrát. Jeho přerod v drsného odbojáře a vůbec celá rola výborně zahraná. Jo, tenhle člověk to prostě umí prodat. A duo hlavních hrdinů výborně funguje. Pro mě příjemné překvapení s hlavní otázkou: Je násilný a ozbrojený odboj nástrojem hrdinského vítězství, nebo jen spoustou neodpustitelných a nesmyslných vražd bez nějakého vlivu na ukončení války? Podívejte se s posuďte sami. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Jakl je tenká linie mezi odbojovou činností a terorismem, o tom celkem dobře vypovídá dánské válečné drama Flammen & Citronen. Relativita mezního činu, který se změnou úhlu pohledu překlápí z hrdinství v sprostou vraždu, vyvolává nejednu otázku - je terorista zmanipulovaný svým vedením spíše obětí či je sám viníkem, je aktivní odbojář popravující kolaboranty a zrádce spíše hrdinou či masovým vrahem? Zajímavě nastíněný problém, v němž se může zračit i nejedna lokální analogie - jak kupříkladu přistoupit k činnosti odbojové skupiny bratrů Mašínů a obecně vůbec k tzv. třetímu odboji? ()

Galerie (28)

Zajímavosti (9)

  • Alternatívnymi názvami snímky boli aj názvy Flame and Citron: The Nazi Assassins či The Flame and the Lemon. (MikaelSVK)
  • Námět filmu je založen na skutečných událostech, které se staly v Dánsku během druhé světové války. (akisha)
  • Prevažná časť natáčania prebiehala v Dánsku, ale taktiež aj v Nemecku a Českej republike. (MikaelSVK)

Související novinky

V lednu k filmům i přednáška a výstava

V lednu k filmům i přednáška a výstava

11.01.2009

A opět je tady nabídka Skandinávského domu, který pro vás pravidelně pořádá projekce zajímavých severských filmů. Během ledna vás čeká čtvero poklidných večerů v komorních prostorách kina Atlas … (více)

Reklama

Reklama