Reklama

Reklama

Hakase no aišita súšiki

  • Japonsko 博士の愛した数式 (více)

Obsahy(1)

Třída dostane nového učitele matematiky, kterému je přezdíváno Root. Ten na první hodině nezačne vysvětlovat nezáživnou matematiku, ale vysvětlí, proč se mu říká právě Root. A tak se skrze jeho vzpomínání vracíme do doby, kdy mu bylo deset let a jeho maminka samoživitelka začala pracovat jako hospodyně pro profesora matematiky. Ten byl nucen odejít z akademické půdy, neboť kvůli nehodě si pamatuje jen 80 minut a poté opět zapomene, co se událo. Ale i v této situaci pořád miluje matematiku a svou lásku předává lidem kolem sebe. (Zíza)

(více)

Recenze (7)

triana 

všechny recenze uživatele

Nudné, nezáživné, tiky vyvolávajúce – mohlo by sa tiež nazvať „Monotónne rozpravy o číslach“. Stopáž už sama o sebe je pomerne dlhá, ale ničnehovoriace, opakujúce sa témy robia martýriu neznesiteľnou a zdá sa, že bez konca. Presne ako hodiny matematiky. Režisérovi sa nielenže nepodarilo vzbudiť u mňa lásku k číslam, ale zadupal aj posledné sympatie, ktoré som k matematike prechovávala ešte zo školských čias. Dve hviezdy – jedna za nádherné vyjadrenie ľudskosti a druhá za herecké obsadenie. ()

VanTom 

všechny recenze uživatele

Veskrze pozitivní vyprávěnka o úslužné hospodyni a jejím hodném 10letém synovi, kteří se spřátelili s laskavým profesorem s poruchou krátkodobé paměti (po 80 minutách vše zapomene). Možná to ale se sluníčkovostí už přeháněla (ta herečka musela od neustálého úsměvu dostávat křeče), stejně jako s prostinkými rozumy, analogiemi či vývody vykutávajícími z matematiky univerzální životní moudra. Na 2 hodiny ažaž. ()

Reklama

dezorz 

všechny recenze uživatele

Takashi Koizumi je znamy ako pomocny reziser A. Kurosawy. Professor and His Beloved Equation je jeho treti film a najuspesnejsi. (7 mil. dolarov zarobenych v jap. kinach nie je obrovske cislo, ale slusny vyledok) Film je formalne jednododuchy, typicky japonska televizno filmova produkcia, malo detailov, viac celkov a polocelkov, kludny strih. Obsahovo ide o platonicku romancu prefesora, ktory ma proiblem s prechodnou pamatou a nedokaze si zapamatat co sa stalo pred 80 minutami a upratovacky. Prefesor je skvely matematik a matematika je interface, ktorym vnima svet a ktory divakovi podava dolezite veci vo filme. Japonci to proste vedia, natocit dojak o obycajnej priatelskej platonickej laske, aby aj tie najbanalnejsie veci vyzerali realne. ()

Zíza 

všechny recenze uživatele

Něžný a ubíhající jako ve vánku k zemi padající okvětní lístek sakury. Je to film o lásce k matematice, ale i o lásce k lidem. Film není dojemný, ani se nesnaží na něco takového hrát. Jen prostě vypráví příběhy čtyř lidí, které se v určitou dobu protnou a citelně ovlivní. Velmi se mi líbilo, jak film zobrazuje dobrotu lidí. Nečekají vás zvraty, dalo by se říct, že film nemá vyvrcholení, je opravdu jako hodina matematiky – když zazvoní zvonec, pohádky je konec a možná si odnese něco o prvočíslech. Silné a přec křehké 3*. ()

Galerie (8)

Reklama

Reklama