Reklama

Reklama

Hakase no aišita súšiki

  • Japonsko 博士の愛した数式 (více)

Obsahy(1)

Třída dostane nového učitele matematiky, kterému je přezdíváno Root. Ten na první hodině nezačne vysvětlovat nezáživnou matematiku, ale vysvětlí, proč se mu říká právě Root. A tak se skrze jeho vzpomínání vracíme do doby, kdy mu bylo deset let a jeho maminka samoživitelka začala pracovat jako hospodyně pro profesora matematiky. Ten byl nucen odejít z akademické půdy, neboť kvůli nehodě si pamatuje jen 80 minut a poté opět zapomene, co se událo. Ale i v této situaci pořád miluje matematiku a svou lásku předává lidem kolem sebe. (Zíza)

(více)

Recenze (7)

Zíza 

všechny recenze uživatele

Něžný a ubíhající jako ve vánku k zemi padající okvětní lístek sakury. Je to film o lásce k matematice, ale i o lásce k lidem. Film není dojemný, ani se nesnaží na něco takového hrát. Jen prostě vypráví příběhy čtyř lidí, které se v určitou dobu protnou a citelně ovlivní. Velmi se mi líbilo, jak film zobrazuje dobrotu lidí. Nečekají vás zvraty, dalo by se říct, že film nemá vyvrcholení, je opravdu jako hodina matematiky – když zazvoní zvonec, pohádky je konec a možná si odnese něco o prvočíslech. Silné a přec křehké 3*. ()

lenuse 

všechny recenze uživatele

Matematika je moje dětská láska, ale tenhle příběh o profesoru matematiky se ztrátou krátkodobé paměti se mého srdce prakticky nedotknul. ()

dezorz 

všechny recenze uživatele

Takashi Koizumi je znamy ako pomocny reziser A. Kurosawy. Professor and His Beloved Equation je jeho treti film a najuspesnejsi. (7 mil. dolarov zarobenych v jap. kinach nie je obrovske cislo, ale slusny vyledok) Film je formalne jednododuchy, typicky japonska televizno filmova produkcia, malo detailov, viac celkov a polocelkov, kludny strih. Obsahovo ide o platonicku romancu prefesora, ktory ma proiblem s prechodnou pamatou a nedokaze si zapamatat co sa stalo pred 80 minutami a upratovacky. Prefesor je skvely matematik a matematika je interface, ktorym vnima svet a ktory divakovi podava dolezite veci vo filme. Japonci to proste vedia, natocit dojak o obycajnej priatelskej platonickej laske, aby aj tie najbanalnejsie veci vyzerali realne. ()

VanTom 

všechny recenze uživatele

Veskrze pozitivní vyprávěnka o úslužné hospodyni a jejím hodném 10letém synovi, kteří se spřátelili s laskavým profesorem s poruchou krátkodobé paměti (po 80 minutách vše zapomene). Možná to ale se sluníčkovostí už přeháněla (ta herečka musela od neustálého úsměvu dostávat křeče), stejně jako s prostinkými rozumy, analogiemi či vývody vykutávajícími z matematiky univerzální životní moudra. Na 2 hodiny ažaž. ()

triana 

všechny recenze uživatele

Nudné, nezáživné, tiky vyvolávajúce – mohlo by sa tiež nazvať „Monotónne rozpravy o číslach“. Stopáž už sama o sebe je pomerne dlhá, ale ničnehovoriace, opakujúce sa témy robia martýriu neznesiteľnou a zdá sa, že bez konca. Presne ako hodiny matematiky. Režisérovi sa nielenže nepodarilo vzbudiť u mňa lásku k číslam, ale zadupal aj posledné sympatie, ktoré som k matematike prechovávala ešte zo školských čias. Dve hviezdy – jedna za nádherné vyjadrenie ľudskosti a druhá za herecké obsadenie. ()

Reklama

Reklama