Reklama

Reklama

Chemikál

(studentský film)
  • angličtina The Chemist (festivalový název)
všechny plakáty

Obsahy(1)

Šílený a nadčasový chemik dr. Toler (Milan Šteindler) se pokouší o výrobu zlata za pomocí Rtuti (Jana Kušiaková), toužící po „sloučení“ s jiným prvkem. Jedná se o další pestrý film divadla SKLEP. (Bakllazaan)

Recenze (25)

CSSML 

všechny recenze uživatele

Rtuť touží vytvořit stabilní rodinný amalgám. Helium je narcis, tantal náboženský fanatik, uhlík ochmelka, chlor revolucionář a praseodym agent. Myslíte, že jsem požil zakázané látky? Ale ne, to jen studentům FAMU se dostala do ruky učebnice chemie a natočili Chemikál. – „To je těžká voda, základ stability, točí se při deseti, dvanácti a někdy taky čtrnácti stupních.“ ()

javlapippi 

všechny recenze uživatele

"Ach, promiňte vzácný pane, zadržte svou sublimaci!" Šialený vedec Šteindler v zatuchlom labáku v hlbokom Sklepe sa po vzore stredovekých alchymistov pokúša vyrobiť zlato. Do varnej banky s väzbychtivou ortuťou Kušiakovou postupne pridáva éterické hélium Vávru, viere oddaný tantal Tučeka, stabilne popíjajúci uhlík Zavřela, revolučne naladený chlór Hanáka a eštébácky prazeodým Marušku. "Slučuji se s úplne cizím a zase bez lásky!" Reakcia s každým z nich je vždy iná, vždy vtipná a niekedy dokonca piesňou oplývajúca. Na študentský film veľmi podarené, nápadovo, vizuálne, hudobne, herecky a keby som počas školských rokov neflákal chémiu, užil by som si ešte viac všetky narážky. Odmeňujem aspoň svojou najčastejšou známkou z tohto predmetu. "A kdyby mě nekdo sháněl, jsem v digestoři a měřím si svůj poločas rozpadu." ()

Reklama

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Žil byl jednou jeden zaviůý chemik a jal se chemikovat a vychemykoval Rtuť chtivou po sloučení a tvorbou amalgámu, kterážto jakožto nebohý, naivní kov má za cíl vytvořit zlato, což jesť cíl chemikův. A pak se tam zjeví tantal, helium a pár dalších zhovadilenlství... Nu, je to povedené, humory a dialogy založené na chemickém názvosloví jsou zábavné a to jsem si jistý, že jsem si mnohých ani nevšiml, herci hrají dobře (titulní Rtuť je naprosto mimózní, myšleno v pozitivním), jen škoda, že to jde trošku od nikud nikam a scény bez prvků s Šteindlerem jsou slabé.https://www.youtube.com/watch?v=rpsm_i7eCDs ()

sator 

všechny recenze uživatele

Kdo seje vítr, sklízí amonné soli...Jsem rtuťovitý děvče, na povrchu jsem kovově lesklá, ráda bych se s někým sloučila...🙃 Není třeba sluchu zkušeného hudebníka, aby poznalo že melodie v úvodu při písničce "rtuti" (Jana Kušiaková) a "zlata"  (David Vávra), je melodie na kterou Tomáš Hanák zpívá později v Pražské pětce "Strom kýve pahýly". ()

Helmutek 

všechny recenze uživatele

Někomu to možná tak úžasný připadat nemusí, ale mně to sedlo dokonale - společně s Mladistvým intelektuálem a Ropákama je to pro mě asi nejlepší českej kraťas. Nápad, zpracování, výkon Hanákový, ta celková "chemická" terminologie, kostýmy - neskutečně nápaditej filmeček se spoustou odkazů. Navíc, jak je u Sklepáků zvykem, po hudební stránce opět skvělý. A vůbec mi tady nevadilo ani to Steindlerovo přehrávání - spíš naopak, do role šílenýho vědce to pasovalo celkem přirozeně. Možná, že kdyby se film pouštěl na hodinách středoškolský chemie, zapamatujou si studenti víc než z klasický výuky. U mě by to platilo rozhodně, a aspoň bych teď nemusel při sledování tolik googlit... Smrt redukci! ()

Zajímavosti (1)

Reklama

Reklama