Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Založeno na pravdivém příběhu masového vraha a kanibala A. R. Čikatila. Andrej Romanovič Čikatilo z Rostova v letech 1978 - 1990 prokazatelně zavraždil celkem 53 lidí různého pohlaví a věku. Nejdříve je pohlavně zneužil a pak trýznivým způsobem usmrtil. Vyšetřováním bylo také prokázáno, že část svých obětí i pojídal. Popraven byl 14. února 1994 střelou do týla. Podle těchto událostí byl natočen film Evilenko s Malcolmem McDowellem v hlavní roli. (Intersonic)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (109)

NinonL 

všechny recenze uživatele

Na tomto psychologicko-fiktivno-dokumentárním snímku se mi líbil jen konec. Jak masového vraha chtěly Spojené státy a Německo živého (na výzkum čeho a proč?) a nabízely za něho horentní sumu. Marně. Dějově je to podprůměr, protože do toho zase cpali komunismus, Stalina a kdo ví co. Takže se film změnil na nesourodou směs politiky s krimi. Nefunguje to, tuto kombinaci by dokázali dobře natočit jen Rusové, kteří tu dobu prožili in natura. Nikdo jiný tomu nerozumí. Film byl pro mě, přes celkem dobrý výkon Malcolma McDowella, zklamáním. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Volnější rekonstrukce Čikatilova případu, která si bohužel přidává pár věcí, které působí rušivě a nesmyslně. Jde především o motivaci, která vedla Čikatila k vraždění. Zde je úzce spojena s perestrojkou, kvůli které u oddaného člena tvrdé linie propukne jistá forma schizofrenie, což je hodně přitažené za vlasy. Další věcí je schopnost hypnotizovat své oběti. Tahle kombinace filmu rozhodně neprospívá, stejně jako poněkud přepálená stopáž. Co je naopak pozitivní je Malcolm McDowell, který sice podal Rostovského řezníka až moc démonicky, ale to v tomhle případě nebylo na škodu. Fajn byl i Csokas jako vyšetřovatel a celkem solidní prostor dostalo i vraždění, které ačkoliv nebylo znázorňováno nějak naturalisticky, působilo to správné mrazení. Na Občana X Evilenko sice nedosahuje, ale určitě stojí za podívání. 60% ()

Reklama

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Ta úvodní scéna ve škole je tak pozitivně hnusná a nechutná, že mě strašně namlsala na další miuty filmu. Jenže pak se ukázalo, že se film věnuje spíše vyšetřujícímu komisařiu, než samotnému Evilenkovi a čím dál více mi bylo jasné, že se to asi dost rozchází se skutečnými událostmi a předlohou vraha Čikatila. A taky že jo. Trochu více detailů ohledně obětí a Evilenkova zabíjení, trochu více prostoru samotnému Evilenkovi a bylo by to hodně fajn. Protože Malcolm McDowell je v tomhle filmu naprosto výborný. Nejlepší herecký výkon, co jsem od něj viděl. Myslím, že snaha po široce koukatelném, přijatelném a přístupném snímku filmu uškodila, protože kdesi od půlky již mlátí prázdnou slámu a i když byl Evilenko/Čikatilo nepochybně fakt zrůda, film postrádá to zhnusení jím a husí kůži, kterou by měl vyvolat. Samostatnou kapitolou je hudba. Věděl jsem, že ji dělal Badalamenti, ale i kdybych to nevěděl, již po pár tónech bych to věděl, protože Badalamentiho rukopis je čitelný a naprost zjevný. Bonusem pak je spolupráce s úchvatnou Dolores O'Riordan. Ten film mohl být lepší. Měl být lepší. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Každý člověk, obeznámen s případem, osobností i činy jednoho z nejsadističtějších sériových vrahů historie, Andreje Romanoviče Čikatila, by mohl být přinejmenším překvapen, jakým způsobem je v tomto filmu prezentován. Malcolm McDowell je výborný, ale něco mi na jeho vystupování vadilo. Nejspíš to bylo scénářem a celkovým přístupem tvůrců k jeho osobě. Prostoru, který je věnován jeho činům je zde docela hodně, ale neustále mi můj dojem kazilo, že se do všeho snažili nacpat komunismus a všechny ty kecy o něm. Ústřední postava lékaře udělala z Chikatila schizofrenika, který dle něj páchá své činy kvůli režimu. Udělali z něj člena KGB a člověka, který dokáže své oběti hypnotizovat. Také některé scény mi přišly nevěrohodné a nelogické. Kdyby u Evilenka trochu zmenšili ten velký prostor, který věnovali politice a komunistickým kecům, mohlo se jednat o výborný film. Takto pro mě trochu zklamání. Králem na svém "poli" je zde Angelo Badalamenti se svou úchvatnou hudbou, kterou mě ohromil již v Mullholland Drive. ()

Epistemolog 

všechny recenze uživatele

¨Jsem šílená zrůda, omyl přírody.¨ A. R. Čikatilo. Zajímavá je závěrečná část filmu, kdy po Evilenkově popravě asi rok poté Americká ambasáda žádá vydání Evilenka živého. Film z italské dílny je depresivní, jak atmosférou tak politickým cítěním. Výborně se blýsknul novozélanďan Marton Csokas v roli mazaného inspektora a Frances Barber jako psycholog a soukromé očko. McDovvellovi se sice nevyrovnají, ale aspoň to nestojí celé jen na něm. ()

Galerie (15)

Zajímavosti (16)

  • Modus operandi: kladivo, sekera, nôž, znásilnenie a torturizácia. (Carol Pifková)
  • Malcolm McDowell získal od Italského národního syndikátu novinářů Zlatou stuhu. (Terva)

Reklama

Reklama