Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Romantická pohádka vypráví o čarovném kameni a osudové kletbě. V časech nejvyšší nouze získal vévoda Zimního hradu (M. Roden) od Křišťálových hor mocný dar – křišťál, který vsazený do meče chrání svého majitele v boji. Kdo ho vlastní, nikdy v bitvě neprohraje. Léta opatrovali páni Zimního hradu vzácný meč a už jen díky jeho pověsti udržovali na svém panství mír. Teď se však v kraji usídlila horda lapků a vévoda musí znovu vyrazit do boje. Předtím donese meč kováři Matějovi (R. Holub), aby ho řádně přebrousil. Oba vědí, že malý kovářovic Jakub (L. Hampl) má oči jen pro vévodovu dcerku Johanku (N. Řehořová). A nikdo si nevšimne, že všetečná Johanka nemůže oči spustit z té třpytivé duhové kuličky na tatínkově meči… (Česká televize)

(více)

Recenze (62)

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Alternativní verze mého miláška, akorát místo prstenu jde o křišťál a místo roztomilého Gluma jej tentokrát opatruje nesympatická ohyzdná kravka. Zmatený děj, který připomíná spíš divadelní představení ochotnického souboru Horních Kotěhůlek o tom, kterak místní vodník pomohl mlynáři v boji proti vrchnosti nebo o čem to vlastně sakra bylo. Toto představení na své cestě zachytila redakce Toulavé kamery a záznam se rozhodla nasadit do televize. ()

otík 

všechny recenze uživatele

Jakkoli komentovat kvalitu pohádky, ve které se zákeřně zabíjí, postavy se chovají vyloženě pomateně a divák vůbec neví, co kterou postavu motivuje pro to, co dělá, snad už ani nemá cenu. Jedna hvězda je za hezký obličej hlavní herky a za hezkou krajinu. Jinak škoda slov (a hlavně peněz, času, úsilí ČT a příslušných lidiček). Hudba: Jaroslav Olin Nejezchleba. ()

Reklama

tančísvlky 

všechny recenze uživatele

Jitka Němcová je borec a tak ako si automaticky musím dať vysoké hodnotenie. Krištálový príbeh s nečakane dobrým herectvom. Krásne obrazové stvárnenie a to všetko podfarbené poctivou hudbou. Film doslova stvorený pre vianočný čas. Každý detail tohto "malého" dielka je vymazlený. Veľký rešpekt pre Jitku Němcovú ... ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Ani nevím, kde začít. Ok, exteriéry byly fajn a Holub hrál konečně zase normálního člověka, a ne pitomečka, jak ho režiséři s oblibou obsazují. Ale zde pro mne pozitiva končí. Samotný děj se dal zkrátit o polovinu - než dojde k tomu, že král konečně vyrazí na lapky, na něž se chystá už od prvních minut, uplyne půl hodina děje o ničem! Postavy se chovají jako idioti. (SPOILER: Třeba tomu kovářovic klukovi by stačilo, kdyby holčičce řekl, že když si křišťál nechá, zabije tím tatínka - což věděl od svých rodičů - a to by snad muselo holkou otřást, ne? Místo toho jí nic neřekne a začne se s ní rovnou o křišťál prát.) Navíc v pohádce dvě mrtvoly otců, to se také hned tak nevidí. A co u filmu, který má vyprávět obrazem, nesnáším nejvíce, je voice over, kdy nám musí nějaký vypravěč vysvětlovat, co se vlastně děje, a proč holčička najednou někam letí a ještě do toho zamotá nějakého ducha hor, brr, to jsme měli VIDĚT!, ne slyšet, a pochopit z viděného! ()

thomasnikrs 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem TO v neděli v TV. Když jsem se podíval do programu a zjistil, že je u toho výraz "pohádka", tak mě zamrazilo. Děti sedící vedle mě s vykulenýma kukadlama sledovaly, jak se dýky vrážely do zad a chvílemi mi připadalo, jako by režisérka chtěla dostat Mela Gibsna na kolen s jeho ubohým Statečným srdcem... ()

Galerie (28)

Zajímavosti (1)

  • Některé exteriéry se natáčely na zámku Blatná. (rakovnik)

Reklama

Reklama