Reklama

Reklama

Darjeeling s ručením omezeným

  • USA The Darjeeling Limited (více)
Trailer

Obsahy(1)

Vše začíná předfilmem Hotel Chevalier, odehrávajícím se v prostorném hotelovém pokoji v centru Paříže. Nejmladší ze tří bratrů Whitmanových Jack (Jason Schwartzman) se tu tak trochu ukrývá před světem a před svou americkou přítelkyní (Natalie Portman). Ta ho vystopuje a navštíví. Nedá se ovšem říct, že by to bylo setkání nejšťastnější. Ale to jsme už v Indii a taky v jiném filmu, kde sledujeme obchodního cestujícího (Bill Murray), kterému se ani po ďábelsky rychlé a nebezpečné cestě motorovou tříkolkou nepodaří dohonit vlak společnosti Darjeeling Limited. V něm sedí Jack, jeho starší bratr Peter (Adrien Brody) a nejstarší ze sourozenců Francis (Owen Wilson). Právě Francis se pro ně rozhodl připravit dobrodružné putování s překvapivým cílem. Jejich životy totiž velmi poznamenalo úmrtí otce a následné zmizení jejich matky.

Režiséra Wese Andersona u nás diváci znají hlavně díky netradičním komediím Život pod vodou a Taková zvláštní rodinka. Anderson ve svých snímcích dokáže nastínit komický a zároveň i velmi melancholický pohled na život. Každá z jeho působivých komedií se týká lásky, rodiny, ale i toho, jaké je to být člověkem na nesprávném místě. I ve svém zatím posledním filmu řeší Anderson vztahy mezi bratry, jejich přítelkyněmi a vlastně vůbec světem okolo nich.

Anderson patří k několika málo autorům neotřelých komedií, kteří si získali přízeň nejen mezinárodního publika a kritiky, ale také hereckých hvězd, které se v jeho filmech objevují. Hlavní roli už tradičně získal Owen Wilson, Andersenův spolužák z filosofie. Toho diváci znají z komedíí (My dva a křen, Nesvatbovi) i akčních filmů (Armagedon, Za nepřátelskou linií). Adriena Brodyho znají čeští diváci především z oscarového dramatu Pianista, ale také z Vesnice nebo King Konga. Jason Schwartzman se našemu publiku představil ve filmech Mám rád Huckabees, Moje krásná čarodějka, Šňup a Marie Antoinetta. V jedné z menších rolí se objeví Bill Murray a Natalie Portman se (zřejmě úplně poprvé) ukáže v celé své kráse.

Darjeeling s ručením omezeným aspiruje na řadu prestižních filmových ocenění. Ostatně, svou cestu světovými kiny úspěšně zahájil na několika filmových festivalech, včetně toho benátského. Výborně se mu daří i v amerických a britských kinech. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (398)

ChewieDC 

všechny recenze uživatele

Je to úplně stejné jako poslední tři Andersonovy filmy, přesto podle mého zatím nejslabší. U Andersona je nejlepší, že neustále netušíte, co bude dál, jak se bude film vyvíjet. U Darjeeling to ale podle mě neplatí - asi tak od prvních deseti minut, kdy Owen Wilson seznámí bráchy s plánem, je to jasné. Bude duchovní obrození, stmelení rodiny... bla bla bla. Ovšem ač Andersonův nejslabší, přesto velmi, velmi nadprůměrný. ()

Eddard 

všechny recenze uživatele

Wes tvrdí (pravděpodobně s nádechem ironie :), že se nechce opakovat, ale že k tomu vždycky nějak sklouzne. Kritika mu to neustále a čím dál lítěji omlacuje o hlavu. A já rád tvrdím: "Who gives a fuck?" Pokud mě pořád baví, pokud se u jeho filmů pořád od ucha k uchu usmívám (ano, jako debil :-), jestliže mě jeho infantilní (a přitom tak upřímné) vtípky po stodruhé rozesmějí a jestliže mě osobně zkrátka stále fascinuje, kterak tenhle vyzáblý stylista proplétá dojemné s komickým způsobem tak ohromně nevšedním a svojským a jestliže si na konci jeho filmů vždy připomenu, proč stojí za to dívat se na filmy... potom prostě odmítám nařčení z neoriginality už z prostého důvodu jeho irelevantnosti - pro začátek :) Jestli na něm je něco pravdy, bude se to týkat pojetí postav. Těmi jsou jako obvykle dobří, v zásadě rozumní lidé, které Wes představí jako bizardní, beznadějně trapné a směšné, aby nám je v pravou chvíli opět ukázal v polohách a situacích ze "skutečného" světa. Všichni tři Whitmanovic bratři takoví jsou - ve stejnou chvíli karikatury i skuteční lidé. Nejmladší Jack, nejmenší s nejmenším egem a největším knírem, snažící se stylizovat do role svobodného dobrodruha a milovníka. Prostřední Peter, apatický, pochybující a tichý, bez potřeby komukoli cokoli dokazovat v Darjeelingu pravděpodobně supluje obvyklou roli Billa Murrrayho (což je také naznačeno ve vtipném začátku). A Francis, můj nejoblíbenější Whitman, postava, snažící se za každou cenu stmelit mladší brášky ve fungující rodinu, i kdyby ho to stálo všechny peníze, vzhled, zdraví, (téměř) život, a (z důvodu že je to poměrně nesnesitelné hovado :) úctu a lásku samotných bratrů. Jo a ještě tohle - jestliže si po skončení kteréhokoli z filmů Wese Andersona (nejen jeho, samozřejmě :-) uvědomím, proč stojí za to dívat se na filmy, zamýšlím se taky nad tím, jak těžké jsou některé věci postihnutelné kritikou. A často si odpovím, že pramálo :-) Can we agree to that? Let's get some drink and smoke a cigarette. 90% ()

Reklama

CheGuevara 

všechny recenze uživatele

Wes Anderson po indickém způsobu. Baví mě jeho milé a barevné světy, do kterých nahlížeme, jako kdybychom stáli před obrovským akváriem. Všechno máme jako na dlani a přitom je to od toho našeho světa tak jiné a odlišné. A současně žasneme nad tímto podivným vodním ekosystémem. Wesova akvárka mám tuze rád. Probouzí ve mě malého kluka. ()

KarelR 

všechny recenze uživatele

Asi nejslabší z andersonovského kvarteta, přesto bych si to po skončení nechal klidně pustit ještě jednou. Jako ortodoxní andersonovec bych se totiž mohl znovu a znovu utápět v jeho tolik zvláštní práci s kamerou nebo kulisami a potutelně se usmívat u každé z úžasných zpomalovaček. Scénář netlačí na pilu a nechává tři bratry na cestě za spirituálním poznáním a usmířením se zažívat přesně ty podivné situace, na které jsme zvyklí z Wesových předchozích filmů a na svém místě zůstaly i hlášky, kterým se hurónsky směje jen hrstka populace, spolu s tradičními hudebními kolážemi. Vytkl bych akorát trošku mělčí příběh a absenci nějakého hlavního tahouna příběhu, protože všichni bratři se sice snaží, ale přece jenom Bill Murray je Bill Murray a geniální cameo vynahrazuje jeho neúčast jen částečně. Ti, kdo se s některým Andersonovým dílem už střetli tedy přesně ví, co čekat a ač to tentokrát není stoprocentní, pod 9/10 jít nehodlám. P.S. Wesovi "odpůrci" se můžou kinu klidně obloukem vyhnout. Ani u Darjeelingu jim pšenka nepokvete :) ()

Rex Mundi 

všechny recenze uživatele

Ajéje, taká som bola z tohto filmu popletená a povedala som si, že musím nad hodnotením pouvažovať, až som na to zabudla niekoľko mesiacov :-) Mno, pekné to bolo, nie že nie. Aj také relaxačné. S Wesom Andersonom to mám ťažké, raz ma úplne uchváti (Život pod vodou), inokedy pobaví (Taká zvláštna rodinka), potom zase sklame (Bottle Rocket). Darjeeling by som zaradila asi tak do stredu. Bol lepší ako Bottle Rocket a menej zaujímavý ako Zvláštna rodinka... ()

Galerie (30)

Zajímavosti (8)

  • Zvolený český distribuční název není z nejšťastnějších. "The Darjeeling Limited" sice znamená i "Darjeeling s ručením omezeným", ale v tomto případě tomu tak není. "Limited" ve spojení s vlakem značí speciální linku ne nepodobnou našemu pojetí expresu. (DaViD´82)
  • Třináctiminutový Hotel Chevalier byl zpočátku na některých festivalových projekcích součástí filmu jako prolog. Pro kina byl však od filmu oddělen a byl zdarma distribuován přes službu iTunes. (DaViD´82)
  • Každá ozdoba vlaku byla ručně malovaná malinkými štětečky indických malířů. Zabralo to stovky hodin. (hippyman)

Související novinky

Bill Murray znovu u Wese Andersona

Bill Murray znovu u Wese Andersona

17.07.2021

Po předchozích spolupracích na filmech Jak jsem balil učitelku, Taková zvláštní rodinka, Život pod vodou, Darjeeling s ručením omezeným, Fantastický pan Lišák, Až vyjde měsíc, Grandhotel Budapešť,… (více)

Reklama

Reklama