Reklama

Reklama

Darjeeling s ručením omezeným

  • USA The Darjeeling Limited (více)
Trailer

Obsahy(1)

Vše začíná předfilmem Hotel Chevalier, odehrávajícím se v prostorném hotelovém pokoji v centru Paříže. Nejmladší ze tří bratrů Whitmanových Jack (Jason Schwartzman) se tu tak trochu ukrývá před světem a před svou americkou přítelkyní (Natalie Portman). Ta ho vystopuje a navštíví. Nedá se ovšem říct, že by to bylo setkání nejšťastnější. Ale to jsme už v Indii a taky v jiném filmu, kde sledujeme obchodního cestujícího (Bill Murray), kterému se ani po ďábelsky rychlé a nebezpečné cestě motorovou tříkolkou nepodaří dohonit vlak společnosti Darjeeling Limited. V něm sedí Jack, jeho starší bratr Peter (Adrien Brody) a nejstarší ze sourozenců Francis (Owen Wilson). Právě Francis se pro ně rozhodl připravit dobrodružné putování s překvapivým cílem. Jejich životy totiž velmi poznamenalo úmrtí otce a následné zmizení jejich matky.

Režiséra Wese Andersona u nás diváci znají hlavně díky netradičním komediím Život pod vodou a Taková zvláštní rodinka. Anderson ve svých snímcích dokáže nastínit komický a zároveň i velmi melancholický pohled na život. Každá z jeho působivých komedií se týká lásky, rodiny, ale i toho, jaké je to být člověkem na nesprávném místě. I ve svém zatím posledním filmu řeší Anderson vztahy mezi bratry, jejich přítelkyněmi a vlastně vůbec světem okolo nich.

Anderson patří k několika málo autorům neotřelých komedií, kteří si získali přízeň nejen mezinárodního publika a kritiky, ale také hereckých hvězd, které se v jeho filmech objevují. Hlavní roli už tradičně získal Owen Wilson, Andersenův spolužák z filosofie. Toho diváci znají z komedíí (My dva a křen, Nesvatbovi) i akčních filmů (Armagedon, Za nepřátelskou linií). Adriena Brodyho znají čeští diváci především z oscarového dramatu Pianista, ale také z Vesnice nebo King Konga. Jason Schwartzman se našemu publiku představil ve filmech Mám rád Huckabees, Moje krásná čarodějka, Šňup a Marie Antoinetta. V jedné z menších rolí se objeví Bill Murray a Natalie Portman se (zřejmě úplně poprvé) ukáže v celé své kráse.

Darjeeling s ručením omezeným aspiruje na řadu prestižních filmových ocenění. Ostatně, svou cestu světovými kiny úspěšně zahájil na několika filmových festivalech, včetně toho benátského. Výborně se mu daří i v amerických a britských kinech. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (398)

castor 

všechny recenze uživatele

Absolutně nechápu, co se děje, ale zřejmě pomalu přicházím na chuť svérázu Wesu Andersonovi, který si za ta léta vychoval slušnou diváckou obec. Jednoduše je JINÝ!! A slupnou si na něm zejména jeho nejvěrnější.. V hořce úsměvné a poměrně krátké taškařici plné barev a prapodivných podzápletek posílá trojici nesourodých bratrů, zjevně odmítajících dospět, na duchovní cestu po Indii (ta očekávaně skýtá mnoho obrazů a scén). Ta je má nejen semknout, ale nechat vyrovnat i se ztrátou nejbližších. A je to cesta plná zvratů, nejen ve starém, polorozbitém vlaku s přísným stevardem a jeho sympatickou „záchodovou“ kolegyní, ale vypravěčská vynalézavost pro ně přichystá mnohá dobrodružství, zcela odtržená od běžné americké produkce. A bratrům nezbude nic jiného, než se odrazit od momentálně zpackaného a z mrtvého bodu popojít zase o nějaký ten kus dál. Jenže onen intelektuální opar, co se nad našimi hrdiny vznáší, se pomalu rozplývá a vyprávění se tříští pouze na veselé radosti, přičemž kdyby jim do cesty nevstoupila osudovost v podobě poloúspěšné záchrany malých chlapců, realita by je minula nadobro. Herci pak do jednoho potěší, člen coppolovského klanu Jason Schwartzman (potvůrka Natalie Portman mu v nepřesvědčivém, i když už srozumitelném předfilmu Hotel Chevalier zlomila srdce), takřka celý film ovázaný a své bratry drezírující Owen Wilson i deprimovaný milovník jedovatých hadů Adrien Brody hrají postavy velmi tvárné, nedospělé a navíc dostaly možnost dokázat nejen nezpochybnitelný herecký talent, ale i tvůrčí odvahu, s kterou do celého projektu šli. Stejně si ale myslím, že se během natáčení bavili víc, než pak divák v přítmí kina. Nasedat, odjíždíme!! ()

lesumir 

všechny recenze uživatele

Darjeeling s ručením omezeným měla být zabíječka času, která rychle uteče. Ale já ten čas asi uplně udusil, bylo to jako věčnost, radoby vtipná komedie při které jsem se bohužel ani jednou nezasmál mne málem udusila k smrti! Sympatičtí herci, to ano, ale Adrian Brody se pro takovou roli vůbec nehodil, spíše se nudil a divák s ním! Ale abych jen nekritizoval, mladá indická stewardka byla pěkná a hudba byla zajímává. 3/10 ()

Reklama

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Zvednout se po skončení tohoto filmu z kina a vrátit se z báječně absurdního světa, plnýho barev, krásné hudby, rozloučit se s nejpodivnější, ale určitě i nejokouzlující trojicí filmových bratrů, nespatřit už tu překrásnou Indku jako průvodčí ve vlaku, nekochat se nádhernými záběry Indie, nesmát se nad bláznivýma situacema, jako že zabloudí vlak, nebavit se nad vynikajícímy dialogy a především přestat mít ve tváři připitomělý obličejový výraz zvaný "marihuanové absolutní štěstí ", zkátka opustit krásně ujetej svět mistra Andersona a vrátit se zpět do hnusně pravdivé reality, bylo pro mě víc bolestné, jak kopanec do koulí. ()

lola3121 

všechny recenze uživatele

Televize Prima opět ukázala svou genialitu, neboť ve zdejším obsahu uvedený "předfilm" s Natalií Portman jaksi úplně vypustila (asi nebyl tak důležitý). Čili film začíná až scénou, kdy Bill Muray dohání vlak, který ovšem nedožene, a tím jeho účast v tomto filmu (až na jeden němý záběr ke konci) skončí. Zůstanou nám tak pouze tři bratři, cestující po Indii. V Indii jsem (zřejmě na rozdíl od scénáristy tohoto filmu) byla, takže mohu porovnat realitu s filmařskou fikcí. Zvlášť v interieru vlaku se tvůrci vyřádili, obávám se však, že takovýhle vlak v Indii nikdo nikdy neviděl. Celé to vůbec bylo takové hezké a barevné, jako z katalogu cestovní kanceláře. Režisér mě zaujal svým dřívějším filmem Život pod vodou, čekala jsem tudíž něco podobného. O ději se tu prakticky mluvit nedá, většinou se řeší vztahy mezi bratry navzájem, mezi bratry a otcem, mezi bratry a matkou, případně mezi bratry a jejich manželkami či přítelkyněmi. Takže než takhle prezentovanou Indii, to už snad raději toho Milionáře z chatrče. A nebo si tam zajeďte... A abych taky něco pochválila, tak nesmím zapomenout na výběr hudby, ten byl opravdu povedený. ()

BadoXXII 

všechny recenze uživatele

Film ma veľmi zaujal už trailerom a na pozretie som sa tešil. Wesa Andersona nemám napozeraného, no aj napriek tomu som tušil, že to bude moja šálka čaju. Tak sa aj stalo. Atmosféra je veľmi uvoľňujúca, hlavná trojica hercov je perfektná a nič nemusia ani hovoriť ani robiť - stačilo mi vidieť ich ksichty a už som sa usmieval. Hudba je brilantná a veľmi príjemná. Cesta troch bratov k vzájomnému porozumeniu a zblíženiu je veľmi vydarená. Film má síce pár hluchých miest, čo mi bráni dať absolútne hodnotenie. ale i tak som veľmi spokojný. Dáš si so mnou cigaretu na toalete? Indka Rita bola krásna, vrrr. Škoda, že Bill Murray toho veľa nenahrá, ale Wilson, Brody a Schwartzman to zvládajú aj bez neho. Poďme na drink a cigaretu. 80% ()

Galerie (30)

Zajímavosti (8)

  • Zvolený český distribuční název není z nejšťastnějších. "The Darjeeling Limited" sice znamená i "Darjeeling s ručením omezeným", ale v tomto případě tomu tak není. "Limited" ve spojení s vlakem značí speciální linku ne nepodobnou našemu pojetí expresu. (DaViD´82)
  • Wes Anderson přiznal, že inspiraci k tomuto filmu hledal v dokumentech Luise Mally, v tvorbě Satyajita Raye (jehož památce je film věnován) a především v Renoirově snímku Řeka. Také se vyjádřil v tom smyslu, že je velmi zavázaný Martinu Scorsesemu zato, že mu právě tento film osobně promítl. (DaViD´82)
  • Natalie Portman svou pár vteřinovou cameo roli nenatočila ve studiu, ale opravdu kvůli ní odcestovala do Jodhpuru v Indii. Natáčení jí zabralo sotva hodinu a půl a poté se vydala na desetidenní výpravu po Indii. (DaViD´82)

Související novinky

Bill Murray znovu u Wese Andersona

Bill Murray znovu u Wese Andersona

17.07.2021

Po předchozích spolupracích na filmech Jak jsem balil učitelku, Taková zvláštní rodinka, Život pod vodou, Darjeeling s ručením omezeným, Fantastický pan Lišák, Až vyjde měsíc, Grandhotel Budapešť,… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno